Lilkové hranolky v polentě s limetkou a medem




Příprava recenze kuchařky znamená zkoušení spousty receptů... Jedna věc je totiž krásně vyšperkovaná kuchařka, na první pohled dokonalá... druhá je pak v akci, její praktičnost, s tím související velikost, vazba, popis receptů, do jaké míry odpovídají fotky reálným výsledkům atd.... Snad proto se teď nejčastěji stravuji s mým oblíbeným blogem a jejich již druhou kuchařskou knihou. Dnes malá ochutnávka...

Jen něco málo k receptu. Ačkoliv je lilek asi jedinou zeleninou, kterou příliš nevyhledávám, v této podobě si jej ráda dám znovu. Hranolky jsou ideální náhradou kupovaných brambůrků či jiných pochutin k filmu, vínu... jen doporučuji konzumovat ihned. Jako všechny hranolky, i tyhle časem změknou a zkrátka už to není ono. Velikost porcí berte jen orientačně. Samozřejmě bude záležet, jestli půjde o občerstvení či přílohu k pokrmu...


Lilkové hranolky v polentě s limetkou a medem

(cca 2 porce)

Inspirace: Green Kitchen Travels

Hranolky

  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 středně velké lilky
  • 1 hrnek polenty
  • sůl dle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje


Na dokončení

  • kůra z 1 limetky
  • kvalitní med
  • sůl



Lilek jsem si omyla, zbavila konců a nakrájela na tenké špalíky. Ty jsem vložila do velké mísy, zalila mlékem a nechala zhruba hodinu odpočívat.

Troubu jsem předehřála na 180 stupňů. Poté jsem je vyjmula a obalovala ve směsi polenty a soli. Rozložila jsem je po pečícím papírem vyloženém plechu, pokapala olivovým olejem a pekla v předehřáté troubě zhruba 15 minut. 

Před podáváním jsem je ještě posypala nastrouhanou limetovou kůrou a pokapala medem, případně dosolila. Ihned jsem podávala.






English version

Aubergine polenta chips with lime and honey

(about 2 portions)

Inspirations: Green Kitchen Travels


Chips

  • 1 cup plant-based milk
  • 2 middle-sized aubergines
  • 1 cup polenta
  • salt
  • 1 tablespoon olive oil


To serve

  • zest from 1 lime
  • high quality honey
  • salt



I washed aubergines, cut them into little wedges. I placed them in a big bowl, covered with the milk and set aside for about 1 hour. 

I preheated oven to 180 C. Then, I removed aubergines from the milk and coated them in mixture of polenta and salt. I placed them on the baking sheet, drizzled with olive oil and baked for about 15 minutes until crispy and slightly golden. 

I topped them with lime zest, salt and honey and served immediately. 



1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)