Okurkový nudlový salát s mátou a wasabi arašídy





Horka se v kuchyni vždy poznají studenou plotnou i troubou. Komu by se taky chtělo... navíc nevím jak Vy, ale já ani na nic pečeného či teplého chuť nemám. O to víc frčí lednice a mrazák. Nanuky a smoothie nestačím pomalu tvořit, saláty na tom nejsou o nic lépe. A tak se snažím i na oběd vymýšlet nejrůznější saláty. Abych si nepřipadala jako králík, co jí jen jakési listí, ráda zařazuji různé cuketové či jiné zeleninové nudle. K tomu je ideální spiralizér, který mi bohužel zatím neříká paní. Ale nebojte, možná nejsou nudle tak dokonalé, ale jdou vytvořit i s pomocí škrabky a ostrého nože. Osvědčil se mi od značky Sambonet, který aktuálně nabízí řetězec Albert. S ním se mi daří opravdu tenké a dlouhé nudle, takže palec nahoru.

Nejlepší na celém dnešním salátu jsou ty arašídy. Jsou krásně pikantní a dodají celému pokrmu úplně jiný rozměr. Díky limetce a mátě je salát neskutečně osvěžující a lehký. A i když by se nabízelo, nechat salát pěkně vychladit, nedoporučuji. Jak víte, okurky rády pouštou spousty vody, a tak by Vás mohl čekat vodnatý salát, bez chuti. Takže žádné otálení a ihned se do něj pusťte :-)




Okurkový nudlový salát s mátou a wasabi arašídy

(1 porce)

Wasabi arašídy

  • 30 g loupaných arašídů
  • kapka arašídového oleje
  • wasabi pasta dle preferencí


Salát

  • 1 okurka hadovka
  • 1/4 hrnku hrášku
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1 lžička arašídového oleje
  • 1 lžička rýžového octa
  • sůl, pepř
  • hrst máty


Troubu jsem si předehřála na 160 stupňů. Arašídy jsem si promíchala s arašídovým olejem a wasabi pastou. Dala jsem je péct do předehřáté trouby zhruba na 10 minut a pravidelně kontrolovala, aby se nepřipekly.

Mezitím jsem si omyla okurku, pomocí škrabky jsem naloupala na tenké plátky, které jsem nakrájela na co nejtenčí proužky. Kdo má spiralizér, usnadní si práci :-)

Okurkové nudle jsem vložila do misky, zakapala šťávou z limetky, rýžovým octem, arašídovým olejem a důkladně promíchala. Přidala jsem hrášek, lístky máty a pikantní arašídy. Případně osolte a opepřete. Ihned jsem podávala.  






English version


Cucumber noodle salad with mint and wasabi peanuts

(1 portions)


Wasabi peanuts

  • 30 g peeled peanuts
  • 1/2 teaspoon peanut oil
  • wasabi paste as you want


Salad

  • 1 English cucumber
  • 1/4 cup green peas
  • juice from 1/2 lime
  • 1 teaspoon peanut oil
  • 1 teaspoon rice vinegar
  • salt, pepper
  • handful mint leaves


I preheated oven to 160 C. I mixed peanuts with peanut oil, wasabi paste and roasted for about 10 minutes. 

Meanwhile I washed English cucumber. Using peeler, I peeled it into thin slices and chopped into thin noodles. You could also use spiralizer if you have. 

I placed cucumber noodles in the big bowl, added lime juice, rice vinegar, peanut oil and mixed well. I added peas, mint leaves and wasabi peanuts. You could season it with salt and pepper.Serve immediately.




2 komentářů:

  1. Každý den projíždím neskutečně množství food blogů a receptů na pinterestu, ale upřímně jsem neviděla dlouho nic tak úžasného jako tento salát. Dokonalost, musím co nejdřív zkusit ♥

    http://meadelaida.blogspot.cz/

    OdpovědětSmazat
  2. S wasabi ? super ♥ zní a vypadá to skvěle, zkusím !
    dreammorebabe

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)