Horka se v kuchyni vždy poznají studenou plotnou i troubou. Komu by se taky chtělo... navíc nevím jak Vy, ale já ani na nic pečeného či teplého chuť nemám. O to víc frčí lednice a mrazák. Nanuky a smoothie nestačím pomalu tvořit, saláty na tom nejsou o nic lépe. A tak se snažím i na oběd vymýšlet nejrůznější saláty. Abych si nepřipadala jako králík, co jí jen jakési listí, ráda zařazuji různé cuketové či jiné zeleninové nudle. K tomu je ideální spiralizér, který mi bohužel zatím neříká paní. Ale nebojte, možná nejsou nudle tak dokonalé, ale jdou vytvořit i s pomocí škrabky a ostrého nože. Osvědčil se mi od značky Sambonet, který aktuálně nabízí řetězec Albert. S ním se mi daří opravdu tenké a dlouhé nudle, takže palec nahoru.
Nejlepší na celém dnešním salátu jsou ty arašídy. Jsou krásně pikantní a dodají celému pokrmu úplně jiný rozměr. Díky limetce a mátě je salát neskutečně osvěžující a lehký. A i když by se nabízelo, nechat salát pěkně vychladit, nedoporučuji. Jak víte, okurky rády pouštou spousty vody, a tak by Vás mohl čekat vodnatý salát, bez chuti. Takže žádné otálení a ihned se do něj pusťte :-)
Okurkový nudlový salát s mátou a wasabi arašídy
(1 porce)
Wasabi arašídy
- 30 g loupaných arašídů
- kapka arašídového oleje
- wasabi pasta dle preferencí
Salát
- 1 okurka hadovka
- 1/4 hrnku hrášku
- šťáva z 1/2 limetky
- 1 lžička arašídového oleje
- 1 lžička rýžového octa
- sůl, pepř
- hrst máty
Troubu jsem si předehřála na 160 stupňů. Arašídy jsem si promíchala s arašídovým olejem a wasabi pastou. Dala jsem je péct do předehřáté trouby zhruba na 10 minut a pravidelně kontrolovala, aby se nepřipekly.
Mezitím jsem si omyla okurku, pomocí škrabky jsem naloupala na tenké plátky, které jsem nakrájela na co nejtenčí proužky. Kdo má spiralizér, usnadní si práci :-)
Okurkové nudle jsem vložila do misky, zakapala šťávou z limetky, rýžovým octem, arašídovým olejem a důkladně promíchala. Přidala jsem hrášek, lístky máty a pikantní arašídy. Případně osolte a opepřete. Ihned jsem podávala.
English version
Cucumber noodle salad with mint and wasabi peanuts
(1 portions)
Wasabi peanuts
- 30 g peeled peanuts
- 1/2 teaspoon peanut oil
- wasabi paste as you want
Salad
- 1 English cucumber
- 1/4 cup green peas
- juice from 1/2 lime
- 1 teaspoon peanut oil
- 1 teaspoon rice vinegar
- salt, pepper
- handful mint leaves
I preheated oven to 160 C. I mixed peanuts with peanut oil, wasabi paste and roasted for about 10 minutes.
Meanwhile I washed English cucumber. Using peeler, I peeled it into thin slices and chopped into thin noodles. You could also use spiralizer if you have.
I placed cucumber noodles in the big bowl, added lime juice, rice vinegar, peanut oil and mixed well. I added peas, mint leaves and wasabi peanuts. You could season it with salt and pepper.Serve immediately.
Každý den projíždím neskutečně množství food blogů a receptů na pinterestu, ale upřímně jsem neviděla dlouho nic tak úžasného jako tento salát. Dokonalost, musím co nejdřív zkusit ♥
OdpovědětVymazathttp://meadelaida.blogspot.cz/
S wasabi ? super ♥ zní a vypadá to skvěle, zkusím !
OdpovědětVymazatdreammorebabe