Ovocná bublanina s vlašským olejem



Jsem ráda, že jsou již běžně k dostání i zajímavější oleje, než je ten olivový... třeba v Gruntu potkává všemožné druhy Bohemia olejů. Ze všech vyzkoušených musím říct, že jsou asi nejlepší ty oříškové - lískový a vlašský. Jsou vynikající nejen do salátů ale i do "sladkého" pečení. Již zmiňovaný olivový se taky občas hodí, ale díky své výrazné typické vůni ne všude. Zato oříšky jsou jako stvořeny do moučníků, proto můžeme snadno vykouzlit pěkně vláčnou buchtu nebo třeba bublaninu...




Ovocná bublanina s vlašským olejem



  • 12 lžic cizrnové mouky
  • 12 lžic vody
  • 6 lžic oleje z vlašských ořechů
  • 100 g kokosového cukru
  • 150 g pohankové mouky
  • špetka soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku rostlinného mléka
  • 2 hrnky rybízu a ostružin






Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Cizrnovou mouku jsem si šlehala s vodou, dokud se nezpracovaly hrudky. Opatrně jsem vlila vlašský olej, přidala kokosový cukr, pohankovou mouku, špetku soli, prášek do pečiva, vanilkový extrakt, mléko a zpracovala v tekutější těsto.

Silikonovou nádobu jsem plnila vrstvou ovoce, vlila připravené těsto a pokladla zbytkem ovoce. Pekla jsem v předehřáté troubě zhruba 30 minut.

Nechalal jsem zcela zchládnout a podávala.






English version

Fruit cake with walnut oil




  • 12 tablespoons chickpea flour
  • 12 tablespoons water
  • 6 tablespoons walnut oil
  • 100 g coconut sugar
  • 150 g buckwheat flour
  • pinch salt
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/4 cup plant-based milk
  • 2 cups red currants blackberries







I preheated oven to 180 degrees. I whisked chickpea flour with water until incorporated. I added walnut oil, coconut sugar, buckwheat flour, pinch salt, baking powder, vanilla extract, plant-based milk and mixed well into liquid batter. 

I sprinkled baking form with fruit, then spreaded the batter in it and finally sprinkled with the rest of fruit. I put it in the hot oven and baked it for about 30 minutes. 








0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)