Domácí Milky way




Přijde mi děsně správňácký pokoušet se doma o obdobu kupovaných tyčinek, Ať už jde o twixky, snickersky nebo právě Milky Way. Ano, píšu pokoušet se, protože chuť nebude nikdy stejná. Jak by mohla, když složení je naprosto odlišné. Ale upřímně, ani krapet mě neláká jíst něco plné cukru, palmového tuku, sušeného mléka, syrovátky, lecitinu a jiných "lahůdek". 

Pokud nad mými řádky souhlasně přikyvujete, věřím, že Vás tyčinky nadchnou stejně jako mě. Náplň tvoří totiž kombinace mandlového, kešu másla a tahini, v ideálním případě vše domácí nebo alespoň bez nějakých zbytečností. I taková másla jsou k dostání. Slazené jsou pak kokosovým cukrem, který si mě v poslední době získal a potkáte ho v každém druhém receptu. .Čokoládová poleva je už taková klasika, kterou dělám taky pořád dokola. Kupovanou čokoládu jsem už dlouho neviděla... 




Domácí "Milky Way"

(6 ks)


Náplň

  • 70 g kešu ořechů
  • 60 g mandlí
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 20 g strouhaného kokosu


Čokoláda

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce raw kakaového prášku



Kešu ořechy s mandlemi mixujeme, až dosáhneme máslovité konzistence. Pokud máte již hotové či koupené kešu a mandlové máslo, tento krok můžete vynechat. Poté smícháme kešu máslo s mandlovým, tahini, kokosovým cukrem, kokosem a zpracujeme v tužší hmotu. 

Menší plastovou nádobu vyložíme potravinovou fólií, naplníme připravenou hmotou a dáme tuhnout do lednice alespoň na hodinu.

Mezitím si připravíme čokoládu, do které budeme tyčinky máčet. Kokosový olej roztopíme na vodní lázni, odstavíme a vmícháme javorový sirup s kakaovým práškem.

Ztuhlou hmotu vytáhneme z lednice. Ostrým nožem ji nakrájíme na menší tyčinky, které máčíme, či poléváme připravenou čokoládou, Necháme vychladnout a dáme tuhnout opět do lednice. 





English version

Homemade "Milky Way"

(6 pcs)


Filling

  • 70 g cashews
  • 60 g almonds
  • 2 tablespoons tahini
  • 1 tablespoon coconut sugar
  • 20 g shredded coconut


Chocolate

  • 2 tablespoons coconut oil
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 1 tablespoon raw cacao powder


Mix cashews and almonds until you reach smooth butter. It would be easier, if you have store-bought butter. Then whisk together cashew, almond butter, tahini, coconut sugar, shredded coconut and mix well. 

Spread the dough over plastic box. Place it in the fridge for at least one hour to harden. 

Meanwhile prepare chocolate. Melt coconut oil and whisk together with maple syrup and raw cacao powder. 

Cut the dough into little bars and dip them in the chocolate. Let it cool down and place again to the fridge. 


10 komentářů:

  1. Mňam ! tieto domáce vecičky milujem :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadaji uzasne! Jdeme do nich. Diky za tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Sůši vypadají super, o víkendu až budu doma (tzn. až budu u lednice plné různých ořechových másel :D ) je musim vyzkoušet. Akorát je budu muset podávat s jablečným pyré protože je u nás teď při akutní nadúrodě jablek zákaz tvoření moučníků, které jablka neobsahují :D
    Jen technická poznámka: zrovna lecithin je opravdu velice prospěšná záležitost, naše tělo ho nutně potřebuje přijímat a pokud jíš sóju a výrobky z ní, tak ho také jíš. Syrovátka je pro mě superpotravinou, i když v poslední době je chudák krapet (více či méně oprávněně) démonizována. Však jde jen o úhel pohledu ;-)
    Hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sůši? to bude asi jiná blogerka... jak píšeš Veru, názory se různí a závěru stejně nikdy nedojdem :-)

      Vymazat
    2. Jo pardon za cechackovsky vyrazy, ja vsemu co se asi na morave oznacuje jako kokyno rikam sůša jakoze susenka :-D

      Vymazat
    3. jo takhle :-D to jsem nikdy neslyšela...

      Vymazat
  4. Milky way miluji, ale jelikož je dost nezdravé, tak ho moc nejím.. Ale tento recept vypadá skvěle!

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda bych se zeptala (snad se to ještě neřešilo) odkud čerpáš oříšky. Poslední dobou mám velký problém s kvalitou :( Jím je hodně, ale naposled jsem v balení mandlí našla broučky. Dřív i nějaké další věci, které tam nepatří. Máš tip? Mnohokrát děkuji. Kateřina

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím, mohla bych něčím nahradit tahini? Třeba celým sezamovým semínkem?? Díky za odpověď, nemohu se dočkat, až je zkusím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. celé sezamové semínko fungovat bohužel nebude. ale lze umixovat v tahini, připadně nahradit jiným ořechovým/semínkovým máslem

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)