Řepovo-pastináková polévka s křenem




Tento týden začal pěkně chladně, a i když jsem se naučila mít ráda každé období, trochu trpím. Jsem opravdu teplomilná a radši se budu potit, než se klepat zimou. Proto, jak poklesnou teploty, i když nejsem polévková, horké zeleninové krémy se stanou mou věrnou družkou, která mě provází až do jara. 

Tentokrát jsem zkombinovala vícero druhů zeleniny, červenou řepu, pastinák. Aby měla polévka říz, přihodila jsem trochu čerstvě strouhaného křenu a naopak kokosové mléko pro zjemnění. Kombinace červené řepy a kokosového mléka je opravdu zajímavá a stojí za vyzkoušení. 

Recept naleznete také na Rohlíku.



Řepovo-pastináková polévka s křenem

(4 porce)


  • 1 fialová cibule
  • 3 středně velké červené řepy
  • 1 pastinák
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 l zeleninového vývaru/vody
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 lžička křenu
  • citrónová šťáva + kůra
  • čerstvý kopr






Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Cibuli, řepu a pastinák  zbavíme slupky a nakrájíme na menší kostky. |Palici česneku přepůlíme. Řepu, pastinák a česnek rozložíme po pečícím papírem vyloženém plechu, osolíme, opepříme, kopapeme roztopeným kokosovým olejem a důkladně promícháme. Pečeme zhruba 30 minut.

Mezitím si na kapce kokosového oleje restujeme cibuli, přidáe upečenou zeleninu, zalijeme vodou či vývarem, krátce provaříme, přidáme kokosové mléko, dochutíme křenem, citrónovou šťávou, kůrou, solí a pepřem. 

Rozmixujeme v hladký krém, můžete ještě prohřát, pokud chcete opravdu horkou polévku. Rozdělíme na talíře, ozdobíme lžičkou kokosového mléka, koprem a citrónovou kůrou.





 English version

Beet-parsnip soup with horseradish

(4 portions)


  • 1 purple onion
  • 3 middle sized beets
  • 1 parsnip
  • 1 head of garlic
  • 1 tablespoon coconut oil
  • salt, pepper
  • 1 l vegetable stock/water
  • 1 cup coconut milk
  • 1 teaspoon horseradish
  • lemon juice + zest
  • fresh dill





Preheat oven to 180 degrees. Peel and chop onion, beets, parsnip into little cubes. Half head of garlic. Season beets, parsnip, garlic with salt, pepper, melted coconut oil, mix well and bake for about 30 minutes.  

Meanwhile heat coconut oil and saute onion until slightly golden. Add roasted vegetables, vegetable stock or water, cook for a while. Add coconut milk, season with horseradish, lemon juice, zest salt and pepper. 

Blend the soup until smooth. Serve it with coconut milk, dill and lemon zest. 


2 komentářů:

Děkuji za komentář :-)