Karamelový jáhlový pohár



Pokud čtete blog už nějaký pátek nebo prostě znáte zdejší recepty, musí Vám být jasné, jak moc si mě získal datlový karamel. A ano, chuť není totážná jako klasický karamel, který známe z dětství, ale zkuste si někdy rozmixovat datle s trochou vody, dochutit je vanilkovým extraktem, ořechovým máslem, špetkou soli a věřím, že Vás nenechá chladnými. 

Proto mi pomalu nikdy nesmí chybět ve spíži nějaký ten balíček datlí, a pokud chybí, začínám být nervózní :-). Využívám je pomalu všude, především do sladkých receptů. jsou úžasným sladidlem, i cenově dostupným. Stejně tak skvěle plní funkci pojidla, ať už do různých nepečených kuliček, tyčinek aj. No a i takovému zeleninovému salátu dodají ten správný říz. 



Karamelový jáhlový pohár 

(2 porce)


Datlový karamel

  • 1/2 hrnku datlí
  • cca 3 lžíce vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu


Pohár
  • 1/3 hrnku jáhel v suchém stavu
  • datlový karamel
  • 2 lžíce karobu
  • 1/3 hrnku mandlového mléka
  • špetka soli
  • sušená chrpa



Datle si předem namočíme. Slijeme část vody, přidáme vanilkový extrakt a rozmixujeme v hladkou hmotu. Kdyby byla příliš tuhá, přidáme trochu vody, ve které se datle máčely.

Jáhly důkladně propláchneme a dáme vařit v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody se špetkou soli. Kdo by se bál hořkosti, může je spařit, ale u čerstvých jáhel to opravdu není nutné. Jáhly vaříme zhruba 15 minut. Stáhneme plamen a necháme ještě 5 minut dojít pod pokličkou.

Uvařené jáhly mixujeme spolu s datlovým karamelem, karobem, mandlovým mlékem a špetkou soli v hladkou hmotu.

Rozdělíme ji do vhodných nádobek, ozdobíme např. květy chrpy a ihned podáváme či můžeme dát chladit do lednice. 






English version

Date caramel millet parfait

(2 portions)


Date caramel
  • 1/2 cup dates
  • about 3 tablespoons water
  • 1 teaspoon vanilla extract

Parfait
  • 1/3 cup millet
  • pinch salt
  • date caramel
  • 2 tablespoons carob powder
  • 1/3 cup almond milk
  • pinch salt
  • cornflower petals



Pit dates and soak them in hot water. Drain them and blend them with vanilla extract until smooth. If it were too thick, add few spoons of water. 

Rinse millet and cook it with pinch salt for about 15 minutes, then I lower the heat and cook for another 5 minutes. Left millet to cool down.

Blend millet with date caramel, carob, almond milk and pinch salt until smooth. 

Fill bowls or cups with it, season with cornflower petals and serve it immediately or place it in the fridge. 


2 komentářů:

Děkuji za komentář :-)