Knihovna: Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny



Abych se přiznala, poslední dobou nějak kuchařky zanedbávám. Když nevím co uvařit, je jednodušší mrknout na Net, než listovat všemi těmi knihami. Ale upřímně, je mi to líto. Papír je papír a má zkrátka své osobité kouzlo. 

To, že jsem kuchařkám teď moc nedala, bylo určitě i tím, že jsem na žádnou opravdu zajímavou nenarazila. Až se mi dostala do rukou kniha Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny od Sarah Cadji. Až donedávna mi byla tato tématika velkou neznámou a maximálně jsem si povzdychla nad absencí odšťavňovače a zaříkávala se, že až mi bude přebývat 10 tisíc a více, určitě do něj zainvestuji. Ale pak se mi dostal do rukou za zlomek ceny a řekla jsem si proč ne. Nedělám si iluze, že by snad dosahoval nějakých závratných kvalit, vysoké výtěžnosti atd. Ale přijala jsem jej jako takový testovací kousek, jestli mě vůbec bude to odšťavňování a hlavně čištění bavit. A kdyby se ukázalo, že ne, určitě mě bude těch pár vyhozených stovek mrzet míň jak daleko větší investice...  




Ale už ke knize, jako vždy začneme designem. Velikost knihy je velmi sympatická. Je to taková ta knížka akorát do kabelky, žádná neskladná encyklopedie. Šnůrku sloužící jako záložka i papírový přebal knize chybí. Ale je vyrobena z lesklého pevného materiálu, takže poničení se nebojím. Vnitřek knihy je pak už matný. Bohužel i tato kniha má tak pevnou vazbu, že se Vám jednoduše zavírá a bez nějakého těžítka Vám během přípravy nezůstane otevřená na žádoucí straně ani náhodou. I proto fotky kazí mé ruce :-)




Oceňuji, že je kniha tradičně uspořádána, tzn. na jedné straně popis receptu, na druhé fotka. Každý recept je opatřený fotografií. Možná jsem rozmazlená, ale asi bych nesáhla po kuchařce bez obrázků. Chci mít představu, co vlastně budu tvořit a hlavně jíme očima. Co jiné mě má nalákat než chutně vypadající pokrm/šťáva? Fotky jsou opravdu povedené, řekněme odpovídající současným trendům - detailní fotky jednotlivých surovin, surovin v mixéru atd., byť nejsou dílem autorky. Což mě tak trochu mrzí. Přijde mi, že kuchařka je něco velmi osobního, ale možná je to jen mé vnímání a důležitější je dokonalý výsledek. Ale musím říct, že mě baví, protože vymyslet zajímavou kompozici pro x šťáv, smoothie je celkem výzva. 




Kniha má dohromady 143 stran, a pokud čekáte pouze nekonečno kombinací šťáv, pak kniha zabízí mnohem víc. Jako většina obdobných knih, i tato začíná jakýmsi osobním příběhem autorky. Vypráví o svém stravování od dětství, a jak a vůbec proč se dostala ke šťávám. Následuje kapitola, která má být úvodem k odšťavňování, nabízí základní zásady pro odšťavňování. Nabádá k odšťavňování především zeleniny a tu doplnit pouze 1 - 2 kousky ovoce kvůli obsahu cukru. Nemůžu říct, že bych se s tímto názorem vyloženě ztotožňovala, ale necítím se jako kovaný odborník, který by mohl mluvit o "jediné absolutní pravdě", o které, minimálně v oblasti výživy, nemůže být řeč. Také ve zkratce vysvětluje rozdíl mezi odšťavňováním a mixováním. Nejde o pouhé rozlišení procesu, ale přibližuje, jak na naše tělo působí šťávy a smoothie. Závěr kapitoly je věnován předním surovinám (zelenina, ovoce, koření, bylinky) pro odšťavňování a vypíchnutí jejich pozitiv, praktickým tipům k odměřování surovin, jaké suroviny pořizovat vždy v bio kvalitě kvůli obsahu pesticidů, a u kterých je znečištění nejmenší. Také zmiňuje potřebné pomůcky k odšťavňování, základní typy odšťavňovačů, jejich přednosti a zápory. Tohle bych asi i oželela. Předpokládám, že knihu si pořídí čtenář, který už odšťavňovač má. Proto nebude pravděpodobně řešit, jaký koupit. Mnohem užitečnější mi přijdou rady, jak mýt a čistit přístroje.




Následující kapitola se věnuje šťávám. Dělí je do tří kategorií - ke snídani, obědu a večeři. Na jednu porci předpokládá sklenici o obsahu 350 ml. Ke snídani by mělo tělo dle autorky dostat něco skutečně výživného, protože přes noc odpočívalo a drželo půst. Základ tedy tvoří špenát, kapusta, celer, koriandr, petržel - zelené probuzení, kapustový základ, špenátové dynamo, zelená síla, bylinkové potěšení, léčivá aloe vera. K obědu by měly šťávy obsahovat větší porci ovoce k udržení vitality a energie a dodání síly - mrkvový energizer, špenátové povzbuzení, posilovač z červené řepy, antistres s citronovou trávou, kapustová síla, superšťáva s E3 Live (s E3 jsem se zatím nesetkala, ale mělo by jít o superpotravinu - řasu). K večeři se doporučují šťávy, které tělo připraví k odpočinku a regeneraci. Jde o recepty na šťávy s mořskou řasou, nezralou papájou, proč musí být nezralá, jsem se nedočetla, ananasem, heřmánkovým čajem, batáty, citrónovou trávou, melounem, bazalkou tulsi. 




A pak je tu ještě speciální kategorie šťáv, které mají působit na určitý problém - na posílení (řepa, mrkev), čilost (meloun), hubnutí (meloun, mrkev, kajenský pepř), zářivou pleť (okurka, chia semínka, aloe vera), proti stresu (kokosová voda, skořice) vnitřní vyzařování (zelená paprika). Panáky ze zázvoru, pampelišek, okurek, vojtěšky, pšeničné trávy, papáji. 




Byť obal knihy může ve čtenáři vzbudit dojem, že jde jen o šťávy, kapitola je zde věnována i kotejlům. A musím přiznat, že mě baví ze všech nejvíc, i když poslední dobou ujíždím na šťávách. Smoothie totiž autorka opravdu vyšperkovala. Jen z obrázků a popisu surovin se Vám musí sbíhat sliny. Vemte si kombinaci domácího ořechového mléka, banánu, ořechového másla, sezamových semínek, kakaových bobů, nebo takový medový koktejl s včelím pylem, medem, datlemi a skořicí...




Novinkou jsou pak pro mě ovocné vody. Jasně, že si dávám do vody citrón, limetku, mátu, meduňku, zázvor, okurku atd. Ale nenapadlo mě takto vodu záměrně nechat odstát, ochutit a využít ji k dalšímu zpracování, třeba do smoothie. Takhle si můžete dle knihy připravit pomerančovo-zázvorový, melounový, malinovo-jahodovo-ostružinový základ. To je boží nápad, který určitě využiji :-)




No a asi podobně jako nad koktejly, mi ukápla slina nad kapitolou ořechová mléka a másla. I když jsem se defakto žádný nový recept nedozvěděla. Čokoládové, matcha, vanilkové i skořicové mléko dělám pravidelně a másla z různých druhů ořechů i mixů také. Ale znáte to. Ořechová másla jsou láskou až za hrob... Vyjadřovat se ke srozumitelnosti postupů snad nemá cenu... :-)




Vyzkoušela jsem řadu receptů a ani jedna kombinace nezklamala. Ale z mého popisu Vám bude asi jasné, že spousta surovin je u nás hůře sehnatelná.

Celkově musím říct, že je knížka moc fajn. Není to sice něco, bez čeho bych nemohla existovat. Ale k rozšíření obzorů v oblasti odšťavňování, smoothie, rostlinných mlék ochucených vod je skvělá. Nicméně, pokud již nějaký čas odšťavňujete či vyrábíte smoothie, nebude to pro Vás žádná převratná novinka. Přesto věřím, že si nějaký ten nový poznatek odnesete. Třeba mě nenapadlo, že by se daly odšťavňovat syrové batáty :-)



4 komentářů:

  1. Něco takového hledám, supr :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, asi se vloudil malý a vtipný šotek :-)
    "Možná jsem rozmazlená, ale asi bych nesáhla po kuchařce bez receptů."

    OdpovědětVymazat
  3. Supr kuchařka, na green smoothies si už nějakou dobu taky ujíždím, hlavně když na mě něco leze, tak tolik vitamínů jako z odšťavené zeleniny a ovoce do sebe člověk jinak ani nedostane. Pár receptů mám taky u sebe na blogu, tak můžeš nakouknou pro další tipy! ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)