Palačinky s čokoládovo-oříškovou pomazánkou



Vím, že teď si dopřáváte samé mazance, beránky, velikonoční nádivky, jehněčí, budou následovat vajíčkové pomazánky a nekonečné variace na recepty z vajec. Ale až to vše padne za vlast, třeba Vám přijde vhod tento recept na palačinky s čokoládovo-oříškovou pomazánkou, které by se mohly hodit jako brunch do nějakého líného rána/dopoledne... 

Obvykle připravuji palačinky výhradě z pohankové mouky, ale zkusila jsem polovinu nahradit cizrnovou moukou, která mi doma ležela a příliš ji nevyužívám. A výsledek nebyl o nic horší. Proto příště zkusím zas jinou variantu :-)

A jestli Vás staré známé palačinky nechávají chladnými, minimálně musíte vyzkoušet pomazánku. Nikde totiž není napsané, že si ji nemůžete dopřát na pečivo, jako dip k ovoci či jen tak na lžičku...




Palačinky s čokoládovo-oříškovou pomazánkou

Palačinky (10 ks)

  • 2 lžičky drcených lněných semínek + 6 lžiček vody
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku cizrnové mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 250 ml vody
  • 150 ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce kokosového oleje

Čokoládovo-oříšková pomazánka


  • 1 středně velká sladká brambora
  • 5 datlí
  • 50 g lískových ořechů
  • 1/2 hrnku vody
  • 3 lžíce raw kakaového prášku
  • špetka soli
+ včelí pyl, kakaové boby aj.


Batáty upečeme doměkka. Lněná semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. Datle předem namočíme.

Ve velké míse smícháme pohankovou mouku s cizrnovou, špetkou soli a skořicí. Vodu prošleháme s mlékem, roztopeným kokosovým olejem, namočeným lněným semínkem a postupně vléváme k sypké směsi a zapracujeme v tekutější palačinkové těsto. Kdo chce, použije mixér.

V pánvi rozehřejeme kapku kokosového oleje a smažíme tenké palačinky z obou stran.

Na pomazánku zbavíme sladkou bramboru slupky a rozmixujeme ji spolu se změklými datlemi, vodou, lískovými ořechy, kakaovým práškem a špetkou soli v hladký krém.

Palačinky plníme pomazánkou, posypeme kakaovými boby, včelím pylem, ořechy aj. 






Crepes with choco-hazelnut spread

Crepes (10 pcs)


  • 2 teaspoons flax seeds + 6 teaspoons water
  • 1/2 cup buckwheat flour
  • 1/2 cup chickpea flour
  • pinch salt
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 250 ml water
  • 150 ml plant based milk
  • 2 tablespoons melted coconut oil

Choco-hazelnut spread


  • 1 middle-sized sweet potato
  • 5 dates
  • 50 g hazelnuts
  • 1/2 water
  • 3 tablespoons raw cacao powder
  • pinch salt
+ bee pollen, cacao nibs etc.



Roast sweet potato until completely soft. Whisk flax seeds with water and set aside. Soak dates. 

In a big bowl, mix buckwheat flour with chickpea flour, pinch salt and cinnamon. Whisk water with milk, melted coconut oil and pour into flour mixture and stir together until you get a thin batter. If you prefer, use your blender. 

Heat a non-stick frying pan with a bit of coconut oil, flax seeds. Pour in a scoop of a batter and cook on both sides until slightly golden. 

Scoop out the flash of sweet potato. Using your blender, blend sweet potato puree with soaked dates, hazelnuts, water, raw cacao powder and salt until smooth. 

Serve crepes filled with choco-hazelnut spread, sprinkle with cacao nibs, bee pollen, nuts etc.  




6 komentářů:

  1. Vypadá to nádherně :) Krém musí být zajímavý a velmi chutný :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, to vyzerá úžasne :) Milujem palacinky a tento krém vyzerá super ! :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  3. pomazánka z brambory by mě asi nenapadla, skvělá inspirace :)

    OdpovědětVymazat
  4. love it looks delicious!

    Please check my Blog!! :)

    http://www.alessabernal.com/

    Alessa Bernal :)

    OdpovědětVymazat
  5. Prosím, kde a jak se nakonec použije namočené lněné semínko? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. semínko substituuje vejce, takže půjde do těsta. Omlouvám se, již jsem recept upravila a děkuji za upozornění na nepřesnost.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)