Pravděpodobně jste již o klasice od švýcarského lékaře Maxmiliana Birchera-Bennera, který ji podával svým pacientům, někde zaslechli či ji pravidelně snídáte a možná o tom ani nevíte :-) Defakto jde o tzv. overnight oats, směs vloček, ovoce a oříšků zalitou mlékem, džusem či jogurtem. Celý vtip je v tom, že vločky neprochází tepelnou úpravou jako v případě ovesné kaše, ale stačí je nechat přes noc změknout a ráno si už jen pochutnávat.
Ale tento recept již zmiňovanou klasiku představuje v novém kabátku, kterým mě inspiroval můj milovaný blog. Část vloček je nahrazena dnes tolik populární quinoou, kterou jsem pořídila zde. Kromě toho se snažím zařazovat do stravy veganské proteiny. Vyzkoušela jsem již konopný a teď došla řada na hrachový, proto jej můžete k müsli klidně přidat, ale není to vůbec nutné. Výhodou celého receptu je, že si takto můžete připravit snídani třeba na tři dny, a pak už jen každé ráno tahat jinou, zajímavou variantu.
Quinoa Bircher müsli
Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com
(3 porce)
Quinoa Bircher müsli
- 1/4 hrnku bílé quinoi v suchém stavu
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 kelímek rýžového/sójového jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce rýžového sirupu
- 1 lžíce hrachového proteinu
Na dokončení
- 1 velká mandarinka
- burákové máslo
- jedlé květy
- včelí pyl
Quinou vložíme do rendlíku, zalijeme vodou v poměru 1:2, 1 díl quinoi na 2 díly vody, přivedeme varu a vaříme zhruba 15 minut. Odstavíme a necháme ještě 5 minut dojít. Necháme vychladnout a zbavíme přebytečné vody.
Ve větší míse smícháme quinou s vločkami, přidáme jogurt, vanilkový extrakt, rýžový sirup, hrachový protein a důkladně promícháme.
Rozdělíme do misek, doplníme mandarinkou, burákovým máslem, jedlými květy a včelím pylem a dáme odležet do lednice.
Ideální je připravit večer a následující ráno konzumovat.
English version
Quinoa Bircher müsli
Inspiration: http://www.greenkitchenstories.com
(3 portions)
Quinoa Bircher müsli
- 1/4 cup uncooked white quinoa
- 1/2 cup rolled oats
- 1 cup rice/soya yogurt
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 tablespoon rice syrup
- 1 tablespoon pea protein
Topping
- 1 big tangerine
- peanut butter
- dried flower petals
- bee pollen
Place rinsed quinoa and water in a saucepan. Bring to a boil, lower the heat, let cook for about 15 minutes. Drain the excess water and set aside to cool.
In a big bowl, combine cooked quinoa with rolled oats, yogurt, vanilla extract, rice syrup, pea protein and mix well.
Divide into bowls, top with tangerine, peanut butter, dried flower petals, bee polen. Place them in the fridge and store overnight.
..."milovaný blog" = greenkitchenstories.com ;-)
OdpovědětVymazatRecept je téměř totožný, jen v tom původním nedávají hrachový protein, ale čerstvý zázvor ;-)
Mám dva dotazy: Máte ty květy vlastní nebo jste je někde koupila?
Rýžový jogurt dáváte vlastní nebo ten kupovaný, který chutná příšerně? Díky za odpověď!
květy jsou kupované, jogurt sójový zn. Joya, chutná mi i složení vyhovuje.
VymazatTen sojový jogurt na fotce vidím, ten jsem nemyslela, ale v receptu je uvedena možnost použít i jogurt "rýžový" - ten mě zajímal, neb jediný, co jsem si jednou koupila, mi nechutnal... P.S.: Když jsem psala předchozí komentář, vůbec jsem si nevšimla, že pod receptem je uveden blog, který vás inspiroval, takže ten můj "objev" v komentáři je vlastně mimo mísu... ;-)))
OdpovědětVymazatproto jsem ten komentář nepochopila, ale nechci, aby byl blog místo, kde se budeme dohadovat :-)
Vymazat