Dlouze jsem dumala, jestli se pokoušet o veganskou verzi velikonoční nádivky či hlavičky, ale nakonec jsem od ní upustila. Bezmasá varianta, proč ne, těch je spousta, ale bez vajec? Přijde mi, že už by pak ztratila svou podstatu. Proto snad tentokrát vegani omluví výjimečně neveganský recept :-)
Asi nemá cenu zdůrazňovat pečlivý výběr vajec a pečiva, ideálně, domácího, kváskového... Jediné, co mě mrzí, je absence mladých kopřiv, ke kterým jsem se letos bohužel zatím nedostala, ale pokud máte tu možnost, určitě jich alespoň hrst do nádivky přidejte ,i jiné bylinky. Nádivka má volat jaro a k němu vše zelené bezesporu patří...
Velikonoční nádivka
- cca 200 g celozrnného kváskového pečiva
- 100 ml rostlinného mléka
- 4 bio vejce
- 200 g uzeného tofu
- 2 hrnky baby špenátu
- hrst hladkolisté petržele
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 1 lžíce lahůdkového droždí
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Pečivo si nakrájíme na drobné kostičky. Zalijeme mlékem, aby změklo. Přidáme žloutky, nastrouhané tofu, omytý špenát, petržel. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a lahůdkovým droždím. Nakonec vmícháme vyšlehaný sníh z bílků, opatrně zapracujeme, případně ještě dochutíme a vložíme do zapékací nádoby a pečeme zhruba 45 minut.
English version
Easter stuffing
- about 200 g wholegrain sourdough bread
- 100 ml plant-based milk
- 4 bio eggs
- 200 g smoked tofu
- 2 cups baby spinach
- handful parsley
- salt, pepper
- nutmeg
- 1 tablespoon nutritional yeast
Preheat oven to 180 degrees. Cut bread into little pieces. Drizzle it with milk and set aside.
Add yolks, grated tofu, washed spinach, parsley. Season it with salt, pepper, nutmeg and nutritional yeast.
Finally, add whipped egg whites into stiff and mix until well incorporated. Place it into baking dish and bake for about 45 minutes.
Add yolks, grated tofu, washed spinach, parsley. Season it with salt, pepper, nutmeg and nutritional yeast.
Finally, add whipped egg whites into stiff and mix until well incorporated. Place it into baking dish and bake for about 45 minutes.
Vypadá výborně, určitě doma vyzkoušíme :)
OdpovědětVymazatVyzkoušela jsem s tím, co bylo doma - s kopřivou a místo tofu jsem dala obyč šmakouna. I přítel si pochvaloval, že chutná téměř jako klasická :-)
OdpovědětVymazat