Velikonoční beránek



Něco Vám musím svěřit. Tenhle beránek byla má premiéra. Jednak mi to přišlo vždy morbidní jíst mu hlavu, což je asi směšné vzhledem k tomu, že nám nevadí jíst maso :-) a taky, tohle byla vždy doména mojí sestry, o kterou jsem ji nechtěla připravit. 

Ale vše je jednou poprvé, a tak jsem pořídila formu a jala se zkoušet nějaký jednoduchý recept. Nechtěla jsem nijak zvlášť experimentovat, proto jsem sáhla po vláčném těstu, které vonělo po citrónové kůře a vanilce. Aby nebyl beránek suchý, umíchala jsem jogurtové těsto a přidala nesířené rozinky, které jej i osladily. 



Velikonoční beránek



  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • ½ balení prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička Bio citrónové kůry
  • 50 g nesířených rozinek
  • 50 g mandlí
  • 150 g sójového jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 lžic ořechového oleje (vlašský, lískový aj.)
  • 5 lžic rýžového sirupu





    Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ve velké míse smícháme pšeničnou mouku se špaldovou, práškem do pečiva, citrónovou kůrou, rozinkami a mandlemi.

    V menší misce prošleháme jogurt s vanilkovým extraktem, olejem a sirupem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v tekutější těsto.

    Formu na beránka vymažeme olejem, vysypeme moukou, na místo, kde bude nos a oči, vložíme rozinky a opatrně vlijeme těsto.

    Pečeme v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Necháme 5 – 10 minut vychladnout a opatrně vyklopíme.

    Beránka ozdobíme mašličkou či dle libosti můžeme polít polevou atd. 







    English version

    Easter lamb





    • 1 cup wholewheat flour
    • 1 cup spelt flour 
    • ½ package baking powder
    • 1 teaspoon Bio lemon zest
    • 50 g currants
    • 50 g almonds
    • 150 g soya yogurt
    • 1 teaspoon vanilla extract
    • 5 tablespoons nut oil (walnut, hazelnut etc.) 
    • 5 tablespoon rice syrup





      Preheat oven to 180 degrees. In a big bowl, combine wholewheat flour, spelt flour, baking powder, lemon zest, currants, almonds and mix well. 

      Whisk soya yogurt with vanilla extract, oil and rice syrup. Pour the wet mixture into flour mixture and mix well. 

      Pour batter into cake form and bake for about 40 minutes. Let it cool down and remove from the form. 


      Decorate it with ribbon. 



      3 komentářů:

      1. Ahoj Lucie :-, beránek vypadá krásně. Chtěla jsem se jen zeptat, jaký ořechový olej jsi konkrétně použila (značka), aby snesl tepelnou úpravu?

        OdpovědětVymazat
      2. Ahoj :-). O víkendu jsem beránka dělala... ale těsto vůbec nebylo tekuté, jak píšeš. Naopak husté, lepivé, chlebové. Musela jsem přidat trochu vody a dávat do formy lžící. Nemá tam být víc oleje? Nebo nevíš, v čem by mohl být problém? :-( jinak se povedl a chuťově v poho :-) máš krásný blog a ráda podle něj vařím!

        OdpovědětVymazat

      Děkuji za komentář :-)