To už tu dlouho nebylo... neznamená to, že bych snad dala vale oblíbeným cuketovým nudlím... tedy vlastně ano, mimo sezónu cukety nekupuji, ale po zimě je už větší chuť na lehčí, zeleninové pokrmy, tak aby to nebylo jen o spoustě listových salátů, proto jsem letošní sezónu zahájila takto... :-)
Cuketové nudle s tahini omáčkou
(2 porce)
Cuketové nudle
- 3-4 menší cukety
Tahini omáčka
- 1 lžička sezamového oleje
- 3 lžíce tahini pasty
- šťáva z ½ citrónu
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička rýžového sirupu či jiného
- 2 lžíce sójové omáčky
- špetka kurkumy
- ¼ hrnku vody
Na dokončení
- klíčky
Cukety omyjeme, ostrouháme pomocí
škrabky na tenké plátky, které následně nakrájíme pomocí velkého, ostrého
nože na co nejtenčí nudličky. Kdo má, ušetří si práci se spiralizérem, mandolínou,
ozdobnou škrabkou atd.
Na omáčku prošleháme tahini pastu
se sezamovým olejem, citrónovou šťávou, lahůdkovým droždím, rýžovým sirupem,
sójovou omáčkou, kurkumou a vodou. Kdo chce, může dochutit solí, pepřem, ale
sójová omáčka je dost výrazná.
Nudle promícháme s omáčkou a dáme odležet do lednice,
aby nudle krásně změkly a nasákly omáčku. Před podáváním ještě ozdobíme klíčky.
English version
(2 portions)
Zucchini noodles
Tahini sauce
- 1 teaspoon sesame oil
- 3 tablespoons tahini paste
- juice from 1/2 lemon
- 1 tablespoon nutritional yeast
- 1 teaspoon rice syrup
- 2 tablespoons soya sauce
- pinch turmeric
- ¼ cup water
- sprouts
Wash zucchinis. Using peeler, peel them into thin slices and chopped into thin noodles. You could also use spiralizer if you have.
Then prepare tahini sauce. Whisk tahini paste with sesame oil, lemon juice, nutritional yeast,, rice syrup, soya sauce, turmeric and water. You could also season it with salt, but be careful soya sauce is salty.
Combine needles with tahini sauce and place in the fridge to marinate and soften zucchini noodles. Sprinkle the dish with sprouts before serving.
No tak tip na tahini mě dostal! Já ho vždy kupuju v obchodě a doma si ho udělat mne doposud to nenapadlo.
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU
jé, tak to je super, domácí je nejlepší :-)
VymazatTaké jsem zatím domácí tahini nezkoušela, ale je to opravdu výzva ;-) Lucie, mixujete jen semínka seznamu nebo přidáváte trochu sezamového oleje? A je lepší použít sezam natural nebo loupaný? Moc děkuji za odpověď!
OdpovědětVymazatžádný olej nepřidávám. U semínek jsem žádný rozdíl nezaznamenala, mixuji, která mám zrovna doma :-)
Vymazat