Food travel guide: London

Vždy, když se vydáme někam na cesty, začnu pátrat, kde se nejlépe najíst v dané destinaci. Všechny recenze mi přijdou strašně užitečné. Jít pak na jistotu než jen tak na vlastní pěst se někde stavit a být naštvaný za vyhozené peníze. Snad proto přispěji svou trochou do mlýna. 

Možností, kde se zdravě najíst v Londýně je téměř nepočitatelně, až jim trochu závidím. Na seznamu jsem měla plno úžasných především bister a nejrůznějších občerstvení, ale to bychom musely v Londýně pobýt mnohem déle než pět dnů. Proto začnu místy, které jsme stihly navštívit, ale na konci zmíním i další místa, které plánuji nevynechat snad někdy příště.

Ještě musím zmínit, že jsme se vydaly takovou zlatou střední cestou. Jsou mi mnohem více sympatická nejrůznější bistra, kavárničky, kde si pokrm koupím, zaplatím a rozhodnu se, zda-li si jej sním na místě nebo vezmu s sebou třeba do parku, než klasické restaurace. Navíc upřímně, Londýn je celkově hodně drahý. Nechtěly jsme dát za pokrm 15 - 20 liber, na druhou stranu když člověk chce, lze se zasytit i za mnohem méně liber, ale když už jsem někde v zahraničí, chci zkoušet lokální podniky a ne utišit hladový žaludek ve fastfoodech, které potkám všude se stejnou nabídkou.

Omluvte v některých případech zhoršenou kvalitu fotek ještě nejsem takový odvaz, abych kdekoliv vytáhla zrcadlovku, proto jsem některé pokrmy blejskla narychlo mobilem.



Yorica
Adresa: 130 Wardour street W1F 8ZN, London
Otevírací doba: Po - St 12:00 - 22:00, Čt - So 12:00 - 01:00, Ne 11:00 - 22:00

Už loni v Lyonu jsme si zamilovaly mražený jogurt. Neživím se 100% vegansky, ale s radostí vítám dairy-free froyo. V Londýně potkáte samozřejmě více prodejců, my ochutnaly od Yorica a Snog (který není veganský). První zmiňovaný se nachází v Soho a nabízí mražené jogurty, zmrzliny, shaky, měli by mít i smoothie, vše vegan.  Nám chutná nejvíce obyčejná bílá varianta bez jakékoliv posypky, ale bohužel Yorica nabízí pouze v příchutích: Matcha čaj, čokoláda, vanilka. Měly jsme tedy Matcha a samozřejmě chutnal skvěle. Za největší velikost jsme zaplatily 5,5 GBP. Výhodou je, že tyto jogurty roztávají pomaleji než ostatní, co jsme zatím zkusily.



The MaE deli
Adresa: 21 Seymour place, London, W1H 5BH
Otevírací doba: Po - Pá 08:00 - 21:00, So 09:00 - 21:00, Ne 09:00 - 18:00

Co se týká snídaní, tady nastal největší problém. Podniků nabízející smoothie, čerstvé šťávy, kaše, acai bowls aj., je takové množství, že bylo opravdu těžké vybrat ty "vyvolené". Rozhodně jsem nechtěla vynechat Ellinu kavárnu (recenzi její kuchařky naleznete zde), kterou provozuje se svým manželem. Určitě jsem nečekala nějaké zklamání, ale zároveň ne až takové nadšení. Celý zážitek znásobila ještě neskutečně milá obsluha. Pokusím se to vzít ve zkratce. Ke snídani si můžete dát acai bowl/chia pudink/kaši/kokosový jogurt a k tomu si vybrat 3 posypky (mandlové máslo, burákové máslo, kompot, jejich granolu, směs semínek, javorový sirup, kokosové chipsy či chia džem). To vše za 5,5 liber. V nabídce jsou také banánovo-kokosové palačinky za stejnou cenu, či tousty (žitný či bezlepkový) s avokádem, ořechovým máslem, chia džemem atd. Od oběda nabízí širokou nabídku pokrmů, ze kterých si můžete vytvořit vlastní "bowl" za 9,75 GBP, např. batátovo-cuketové kari, falafel, rajčatovo-artyčokový salát, pikantní burákové batáty, quinoový salát s letní zeleninou. hummus, rozmačkané avokádo. Na své si přijdou i "nevegani", kteří si mohou k misce přidat porci kuřecího či lososa. Po celý den si můžete dopřát čerstvé šťávy za 6,95 GBP či smoothie 5,5/6,5 GBP. Matcha latte a jiné kávy i ve studené variantě. Ze sladkostí jsou to pak raw kuličky, brownies, a další koláče. Menu není striktní a různě se mění a doplňuje. Vše Vám samozřejmě zabalí do krabičky s sebou. Kromě toho si můžete na místě koupit Elliny kuchařky, tašky, granolu, chléb či celý koláč. My ochutnaly acai bowl s mandlovým máslem, semínky a kokosovými chipsy, kokosový jogurt s granolou, kokosovými chipsy a javorovým sirupem, peanut butter protein smoothie (banán + rýžové mléko + protein + burákové máslo) tropical berry smoothie (kokosové mléko + mango + jahody + maliny). Vše chutnalo naprosto dokonale a dokopalo mě začít opět mixovat smoothie, takže můžete hádat, co jsem dnes snídala :-) Smoothie chutnalo výrazně po burákovém másle, bylo neskutečně lahodné a krémové, druhé naopak kyselejší a více osvěžující. Vše na mě působilo takovým poctivým dojmem, že je děláno s láskou a ne na běžícím pásu. Odcházela jsem z tama s blaženým pocitem a chutí vykašlat se na všechny ostatní kavárny a jíst už jen tam po zbytek pobytu. 



Timber yard 
Adresa: TY Soho: 4 Noel Street, London, W1F 8GB, TY Seven dials: 7 Upper St Martin´s Lane, London, WC2H 9DL
Otevírací doba: Po - Pá: 08:00 - 19:00, So - Ne: 10:00 - 18:00

Na obědy jsme obvykle volily něco menšího. Z celého pobytu nám asi nejvíce chutnal oběd v Timber yard. Mají dvě pobočky, my tedy byly v Seven dials. Podnik se zaměřuje na kávu i různé druhy její přípravy. Můžete si tak dopřát chemex, filtrovanou aj. Pro vegany je k dispozici sójové či mandlové mléko. Ale protože nejsem žádný barista ani odborník, neodvažuji se hodnotit kvalitu kávy. Já ochutnala Matcha latté a rozhodně si nemohu stěžovat. Z pokrmů mají v nabídce různé sendviče a tousty, quiche, polévky, denní nabídka se různí. Ke snídani si můžete tradičně dát kaši, chia pudink, granolu. Na své si rozhodně přijdou i milovníci všeho nezdravého. Celý podnik mi přijde jako fajn kompromis, vybrat a pochutnat by si měl každý. Já si vybrala kváskový chléb s avokádem, řepovým hummusem, hráškovými klíčky a chilli vločkami, k tomu matcha latte, to vše za 8,5 liber, sestra zvolila sendvič s guacamole, mangem a sýrem a ledový čaj. Kromě toho každému dávají automaticky velkou láhev vody.   





Veggie pret
Adresa: 35 Broadwick street, London, W1F 0DH
Otevírací doba: Po - Pá: 06:30 - 21:00, So: 08:00 - 20:00, Ne 9:30 - 19:00

Kdo byl někdy v Londýně, nemohl minout Pret. Je doslova na každém rohu. Strašně se mi líbí, že se můžete tak za levný peníz relativně zdravě najíst. V každé pobočce potkáte čerstvé šťávy, kokosovou vodu, smoothie, saláty, wrapy, sendviče, raw tyčinky, ke snídani kaše, acai bowls, bircher musli. Nedávno také otevřeli novou pobočku Veggie pret, která je zaměřena především na veganské pokrmy. Ta nám nesměla uniknout. Nabídka je rozšířena o saláty (např. sushi, s tofu, falafelem), dairy free čokoládovou pěnu, čokoládovo-kokosovou tyčinku aj. My si daly "falafel mezze",  salát s falafelem, hummusem, paprikovou pastou, pečenou dýní, mandlemi a semínky. Jednou jsme vzaly zavděk i snídani v klasickém Pretu. Tam jsem zvolila 5 grain porridge (ovesné vločky, quinoa, amarant, zlaté a hnědé lněné semínko, kokosová voda) a pomerančovou šťávu. Kaše mi upřímně nechutnala, ale byla moje chyba, že jsem si nedokoupila nic na dochucení. Na druhou stranu, za kaši a šťávu jsem dala 4,5 libry, což je na Londýn za pakatel. Sestra si pak dala acai bowl, která byla moc dobrá. 



Rootsjuicery
Adresa: 1 Charlotte Place, London, W1T 1SA
Otevírací doba: neuvedena

Na poslední snídani jsme vyrazily do Rootsjuicery. Byť jsou zaměřeni na čerstvé šťávy, my si daly smoothie s příchutí slaného karamelu (5,5 GBP), k tomu já raw brownie s pistáciemi a chilli, sestra quinoovou cookie. Brownie byla naprosto dokonalá, smoothie bylo také dobré. I když mělo podobné složení jako u Elly, to její mi chutnalo o kus víc. Nicméně v nabídce měli spoustu dalších zajímavostí, které už asi bohužel neochutnám, jako např. smoothie fík + skořice, 4 druhy mandlových mlék (se solí, javorový sirup + vanilka, kakao + datle, baobab + datle) 3 kešu mlék (datle + sůl, javorový sirup + sůl + vanilka, kakao) , raw oreos, raw blondies. Raw zákusky stály kolem 4 liber, cookies 3. K obědu si můžete dát nejrůznější sendviče, polévky.

I kdybychom si nenaplánovaly, kde jíst, hlady rozhodně neumřeme. Pomalu na každém rohu jsou zdravé výživy, stánky s čerstvými šťávami, smoothie, saláty, sushi...

Mimo výše zmiňovaných jsem měla i na pomyslném wishlistu následující podniky, ale bohužel nemám osobní zkušenost, pouze jsem četla různé recenze a hodnocení.

Goodlifeeatery - spousty čerstvých šťáv, rostlinných mlék, smoothie, které můžete doplnit jejich granolou, acai bowls, matcha mandlové latte, paleo vafle, bezlepkové kaše, cuketové špagety, saláty, wrapy, sendviče, kokosová voda... podnik není čistě veganský, najdete zde i spousty pokrmů s vejci, uzeným lososem, takže si opět přijde na své snad každý.

Juicebaby - nabídka je velmi podobná jako u předchozího podniku, šťávy, mléka, smoothie... záměrně jsem vybírala i obdobné podniky, pak už jen záleží, kde jsme se zrovna nacházely a do nejbližšího zavítaly... co mě ale nejvíce zaujalo, jsou jejich veganské čokoládové nanuky se slaným karamelem. O těch budu ještě dlouho snít :-)

Z dalších obdobných podniků stojí za zmínku Cpress, Rawpress, laborOrganic, pro milovníky acai VivaAcai,

Během dne bych se pak stavila v Kin cafe, Tiosk,  The hive wellbeing, Mildreds, raw Nama, Tanya´s cafe, Wild food cafe

Uf, rozhodně to není konečný seznam, ale to bychom tu byli do večera, protože Londýn toho nabízí zkrátka tolik.... budu ráda, když se podělíte se svými oblíbenými podniky a dalšími tipy, kde se dobře najíst a poradíme tak těm, kteří cestu teprve plánují :-)


5 komentářů:

  1. the mae deli určite zkusím, taky bych mohla sepsat nějaké tipy ohledně Londýna

    OdpovědětVymazat
  2. Yorica je super napad, skoda jen, ze tam je ten pridanej cukr! :) Jinak pekne dekuju, z Tvych krasnych fotek jsem dostala akorat tak hlad:D Priste az tu budes dej vedet, dam Ti vice dobrych tipu! :))
    www.lucyjirak.com

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotografie, velmi užitečné informace, děkujeme :)

    OdpovědětVymazat
  4. Yorica je super a velmi mila a ochotna obsluha, skusala som zatial ale len zmrzliny. Odporucam aj Vegan Hippo (Soho) Velmi fajn ceny, mensi ale cerstvy vyber. Pret a Manger je super idea, perfektna dostupnost aj ceny, ale co som zatial skusala tak mi chutilo tak 50 na 50 :) Inak je perfisny aj Whole Foods (napr pri Picadilly), kde maju aj teply bufet. Fajn sa da v ramci moznosti aj najest v M&S potravinach.davam si clanok do zaloziek a rada sa budem inspirovat :) skvely prehlad

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)