Hráškový burger




Uf, vím, že se omezuji na opravdu jednoduché recepty, obvykle čítající pár základních surovin. Proto doufám, že se nenecháte odradit dnešním, na první pohled, složitějším receptem. Koneckonců nejde o žádnou vyšší dívčí. Domácí bulky patří k nejzákladnějším receptům na domácí pečivo, jedinou "složitostí" je čekání, až těsto nakyne, jinak v kuchyni důlek určitě nevystojíte. Mezitím zvládnete spousty dalších činností. Placky jsou už pak starou známou... Je to taková obdoba všemožných veganských burgerů z fazolí, cizrny a kdo ví jaké luštěniny...



Hráškový burger

(4 porce)

Domácí housky
  • 8 g čerstvého droždí
  • 1 lžička kokosového cukru
  • 2 - 3 lžíce rostlinného mléka
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička soli
  • 100 ml teplé vody
  • 20 ml olivového oleje
  • sezamová, lněná semínka

Hráškový burger

  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 šalotka
  • 150 g vařené cizrny
  • 200 g hrášku
  • šťáva z 1/2 limety
  • hrst čerstvé petrželky, máty
  • 1 - 2  lžíce pohankové mouky
  • špetka římského kmínu
  • špetka koriandru
  • sůl, pepř

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Začneme přípravou kvásku. V teplém mléce pomocí vidličky rozmačkáme droždí s kokosovým cukrem a prošleháme. Odložíme stranou na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

Mezitím ve velké míse smícháme špaldovou mouku se solí, přidáme olej, vodu, kvásek a zpracujeme v kompaktní těsto. Kdyby bylo příliš tuhé, přidáme trochu vody či mléka. Mísu přikryjeme čistou utěrkou, odložíme na teplé místo a necháme zhruba hodinu kynout. 

Poté rozdělíme na 4 až 5 dílů a pomocí rukou vytvarujeme menší bulky. Rozdělíme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, posypeme semínky a necháme ještě 20 minut kynout. Poté dáme péct zhruba na 15 minut.

Mezitím si připravíme hráškové burgery. Na kapce oleje krátce restujeme nadrobno nakrájenou šalotku, na minutu přidáme na plátky nakrájený česnek a odstavíme z plotny. Tento krok můžete vynechat a dát do směsi syrovou šalotku i česnek, ale takto jsou mnohem chutnější.

Pomocí mixéru rozmixujeme uvařenou cizrnu s hráškem, dochutíme limetovou šťávou, bylinkami, římským kmínem, koriandrem, solí, pepřem, zahustíme pohankovou moukou a pomocí rukou vytvarujeme menší placky či jiný požadovaný tvar. Placky můžete smažit na kapce oleje, já je dala péct k bulkám. 

Vychladlé bulky překrojíme a naplníme hráškovými burgery, doplníme plátky okurky, hráškovými výhonky, případně omáčkou z kešu ořechů. Příprava byla velmi jednoduchá. Kešu ořechy jsem si namočila na 4 hodiny, poté slila vodu a rozmixovala je s trochou čerstvé vody a dochutila citrónovou šťávou, solí a pepřem. 







English version

Pea burger

(4 portions)

Homemade buns
  • 8 g fresh yeast
  • 1 teaspoon coconut sugar
  • 2 - 3 tablespoons plant based milk
  • 200 g wholemeal spelt flour
  • 1 teaspoon salt
  • 100 ml hot water
  • 20 ml olive oil
  • sesame, flax seeds

Pea burger

  • 1 teaspoon olive oil
  • 1 clove garlic
  • 1 shallot
  • 150 g cooked chickpeas
  • 200 g peas
  • juice from 1/2 lime
  • handful mint, parsley
  • 1 - 2  tablespoons buckwheat flour
  • pinch cumin seeds
  • pinch coriander
  • salt, pepper

Preheat oven to 80 degrees. Start with preparation of buns. Whisk yeast with coconut sugar and hot milk. Set aside.  

Meanwhile mix spelt flour with salt, add oil, water, leaven and mix well until you get smooth dough. Cover the bowl with towel and set aside for about one hour. 

Then divide the dough into 4 to 5 pieces and shape them into little buns. Place them on a baking tray, spread the buns with olive oil, sprinkle with seeds and set aside for another 20 minutes. Then bake them in a preheated oven for about 15 minutes. 

Meanwhile prepare pea burgers. Cook chopped shallots on olive oil, add garlic only for one minute and set aside. You could also omit this step, but burgers would be much more tastier. 

Using blender, blend cooked chickpeas, peas and lime juice. Season the mixture with herbs, cumin, coriander, salt, pepper and add buckwheat flour. Using hands, shape the mixture into little patties and fry them in oil or roast them.  

Half buns, fill them with patties, cuucumber, pea shoots and cashew sauce. Soak cashews for about 4 hours. Blend them with splash of fresh water. Season the sauce with salt, pepper and lemon juice. 




2 komentářů:

  1. Vypadají úžasně. Hrášek jste dávala čerstvý nebo mražený? Bascha

    OdpovědětVymazat
  2. tak toto som ešte nevidela :) vyzerá to božsky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)