Knihovna: Lahodně s Ellou každý den



Předpokládám, že dobrá polovina z Vás výtisk druhé kuchařky od Elly Woodward již doma dávno má, proto budu ráda, když mi v komentářích dáte vědět, jak se líbí právě Vám. A těm, kdo s koupí stále váhají, snad jejich rozhodování usnadním :-) Recenzi na její první knihu najdete zde




Jelikož mám ve sbírce její první kuchařku a čtu Ellin blog, věděla jsem, že i další díl musí být kuchařkou, která se mi bude líbit pomalu od začátku do konce. Jednoduše, sahám v kuchyni po téměř totožném portfoliu surovin, mám ráda obdobné typy receptů... a upřímně, po návštěvě jejího bistra v Londýně, je mi ještě krapet sympatičtější, protože tak milý personál a celkově pozitivní atmosféru podniku jsem snad nikde jinde nezažila. 

Víte, mám celkem problém narazit na kuchařku, kterou bych "celou uvařila". Třeba i na takové kuchařky od Green Kitchen stories se mi poměrně práší. Opravdu se mi tam líbí a vařím pouze pár receptů, zbytek mi nesedí, protože jde často o různá kari a asijské pokrmy, které moc nevyhledávám či vegetariánské pokrmy, které už moc připravovat nechci. O to víc si pak cením kuchařek, jako je ta od Elly. Ale na celkové hodnocení je ještě příliš brzo....




Aby to mělo nějakou štábní kulturu, začneme jako vždy designem. Ten je defakto totožný jako u předchozí knihy, proto se budu opakovat. Takže jen ve zkratce, velikostně mi přijde kuchařka naprosto ideální, ani velká ani rodokaps. Jsem ráda za šňůrku, kterou využívám jako záložku. Co mi naopak chybí, je papírový přebal a příliš pevná vazba díky, které se mi knížka zavírá. 




Stejné je i uspořádání receptů. Tzn. pokud je recept opatřený fotkou bohužel neplatí pro každý recept :-(, naleznete je při sobě, žádné listování. Minule jsem si posteskla nad kvalitou fotek. Vadily mi některé malé obrázky, ty v tomto díle téměř vymizely :-) Obecně mi přijdou fotky hezčí oproti minulé kuchařce, ale pořád z nich cítím jakousi nesourodost Některé jsou naprosto dokonalé a jiné podstatně horší. Zkrátka se mi líbí, když je zachována určitá úroveň fotek a ta je udržena. Bohužel jsem nepochopila některé rozmazané fotografie. Pravděpodobně má jít o cosi uměleckého či o zachycení života v pohybu, nicméně na mě bohužel působí spíš jako odbyté, ale třeba šlo jen o nepochopení z mé strany :-) Nutno dodat, že nejde o nedostatek, který by mě odradil od koupě. I tentokrát se můžete těšit na spousty fotek Elly samotné. Opět se budu opakovat, na můj vkus je těch osobních fotek až příliš na úkor fotek receptů (obzvláště tři fotky Elly v peřinách, jak háže všude kolem sebe popcorn), ale chápu, že je to záležitost preferencí :-)




Kniha čítá dohromady 251 stran. Než se pouští do receptů, Ella čtenáře opět seznamuje, co jí přivedlo k tomuto způsobu stravování a snaží se přesvědčit, proč by měl i každý z nás takto jíst. Jak už název napovídá, tématem kuchařky je, jak jíst zdravě každý den, jak si připravit ty nejrychlejší pokrmy, jak vše časově skloubit, naplánovat a nebýt nikdy překvapen. Následuje pár rad pro zdravý životní styl, jak uchovávat potraviny, nakupovat a další tipy, jak si ulehčit život. Jádrem jsou recepty. Závěr knihy je pak věnován už tradičně vysvětlivkám, rejstříku a poděkování. 




Recepty jsou tentokrát rozděleny do následujících kategorií: Snídaně, Zdravá strava do krabičky, Saláty, Jednoduché večeře pro všední dny, Vaření pro skupiny, Jednoduché sladkosti. Každou kapitolu předchází kratší povídání, co můžete od dané kapitoly očekávat, různé tipy související právě s tématem a nákupní seznam a seznam surovin, které nejčastěji Ella používá, např. do dezertů. snídaní atd. 

Pokud šlo v prvním díle o jednoduché recepty, v tomto díle se posouváme ještě dál. Nerada to slovo používám v souvislosti s tak výbornými pokrmy, ale ty recepty jsou opravdu primitivní, ne v negativním smyslu. Dočkáte se tak receptu na chia pudink, máčené vločky, raw pohankovou kaši, Bircherovo musli, banánové tyčinky, dip z uzeného lilku, coleslaw s kešu, papriky plněné houbami, nori závitky s quinoou a avokádovým krémem, kořeněný guláš z batátů, vegetariánská paella, krémové batátové risotto, karbanátky z černých fazolí, pikantní čočkovo-lilkové těstoviny, zázvorové sušenky, kakaové ovesné sušenky s rozinkami, skořicovo-kokosový popcorn, kokosovo-malinová pěna... takhle to možná může znít trošku fádně, ale nejde např. o klasické máčené vločky, jsou vylepšeny červenou řepou. Na druhou stranu nemůžu říct, že by šlo o recepty, které by mě šokovaly svou invencí, zkrátka splňují svůj účel, každodenní rychlovky. Možná mě trochu mrzí, že pomalu v každém druhém slaném receptu narazíte na batáty, avokádo... ne že bych striktně jedla pouze lokální suroviny, ale nerada bych zakládala jídelníček právě na těchto surovinách. 




Kdybych to tedy měla shrnout, knížku bych doporučila každému, kdo se jen lehce zabývá "zdravějším" stravováním. Není mu líto investovat do javorového sirupu, mandlového másla, kakaového másla, ořechů, kokosového oleje, tahini, datlového sirupu atd. Pokud máte rádi její první kuchařku, z této musíte být nadšeni. 




5 komentářů:

  1. Mám obě dvě kuchařky a s Vašemi recenzemi nejde než souhlasit :) Moc pěkně napsané. Mě osobně dosta vadí, že skoro u každého receptu píše, že tohle a tamto je tak výborné, že to musí jíst každý den. To by mě zajímalo, jak to dělá, musela by být totálně přejedená kdyby to byla pravda... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, s tou její pozitivní energií máte pravdu, je to už trošku moc :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, vnímám Ellyny kuchařky podobně. Tato druhá se mi možná ještě líbí krapet víc, je v ní pro mě víc použitelnějších receptů a snad i méně těch, které vyžadují velmi kvalitní mixér - to mě trochu limitovalo u dílu prvního

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky, kuchařky mám doma obě :) Z první jsem byla vážne nadšená, trošku víc mě zavedla to tajů zdravé stravy, nicméně, z druhé jsem byla poněkud zklamaná a to jsem se na ni vážně moc těšila. Nemám ráda, jak o všem mluví, že je to lahodné, vynikající, že se to rozplývá na jazyku, že budu plná energie, že se po tom budu cítit jako bohyně apod., to mi přijde vážně ujeté, ale asi je to jen její styl. :) Ale taky mě mrzí, že hodně opakuje stejné suroviny, takže mi ten její jídelníček nepřijde až tak pestrý a obecně, jsou to recepty, které se docela dají vymyslet. Občas mi přijde, že je to napsané jako pro primitivy (např. jak co uskladňovat v lednici apod.), ale nejspíš je to užitečné :) Mimochodem, máš skvělý blog, neustále z něj čerpám a myslím, že nikdy nestihnu vyzkoušet všechno, i kdybych se snažila sebevíc :D ;) Jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)