Jablečný chlebíček s čokoládovou polevou





Nevím, proč jsem měla jakési předsudky, že čokoláda a jablka prostě k sobě nejdou. Jednoduše jsem se tétho kombinaci vyhábala, jak jen mohla. Až jsem se dostala do fáze, kdy mám pocit, že jsem pomalu vyzkoušela všechny chlebíčky světa, a tak se dostalo i na tuto variantu. Povím Vám, opravdu to byly jen předsudky...

Ty naprosto úžasné talířky jsou od eporcelán.cz, konkrétně jde o tyto



Jablečný chlebíček s čokoládovou polevou

(Chlebíčková forma)

Chlebíček
  • 2 lžíce chia/lněných semínek + 6 lžic vody
  • 2 středně velká jablka
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 30 g mandlové mouky
  • 60 g kokosového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka vanilkového prášku
  • 80 ml lískového oleje


Čokoládová poleva
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce raw kakaového prášku


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chia či lněná semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. 

Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců. Jedno zbavíme i slupky a rozmixujeme s trochou vody na jablečné pyré. Druhé jablko nakrájíme na malé kostičky. 

Ve velké míse promícháme špaldovou mouku s pohankovou, mandlovou, kokosovým cukrem, práškem do pečiva, sodou, solí, skořicí, muškátovým oříškem a vanilkovým práškem.

Nabobtnaná semínka prošleháme s olejem, jablečným pyré a vlijeme k sypké směsi, přidáme kousky jablek a zpracujeme v kompaktní hmotu. 

Přelijeme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a dáme péct zhruba na 40 minut. 

Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Roztopený kokosový olej prošleháme s javorovým sirupem a kakaovým práškem. 

Upečený chlebíček vyjmeme z formy, necháme zcela zchládnout a polijeme čokoládou. Můžeme ozdobit kolečky dalších jablíček a hoblinkami čokolády. 








English version

Apple loaf  with chocolate coating

(Loaf tin)

Apple loaf 
  • 2 tablespoons chia/flax seeds
  • 2 middle-sized apples
  • 150 g wholemeal spelt flour
  • 50 g buckwheat flour
  • 30 g almond flour
  • 60 g coconut sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 baking soda
  • pinch salt
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch nutmeg
  • pinch vanilla powder
  • 80 ml hazelnut oil

Chocolate frosting
  • 4 tablespoons coconut oil
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 2 tablespoons cacao powder



Preheat oven to 180 degrees. Whisk chia or flax seeds with water and set aside to thicken.

Wash, peel, core and chop apples. Blend one of them with water in order to get apple puree. 

In a big bowl, mix spelt flour with buckwheat flour, almond flour, coconut sugar, baking powder, soda, pinch salt, cinnamon, nutmeg and vanilla powder.

Whisk flax/chia eggs with oil, apple puree and add tot he dry mixture with chopped apple. Mix until well combined. 

Pour the mixture to the loaf pan and bake for about 40 minutes. 

Meanwhile prepare chocolate frosting. Whisk melted coconut oil with maple syrup and raw cacao powder. 

Remove the loaf from the tin. Let it completely cool down and pour over it chocolate frosting. You could also top it with sliced apples. 



6 komentářů:

  1. Vypadá moc pěkně :) Je možné vyměnit lískový olej např. za rýžový?

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, ten musí být úžasnej :) Dá se nějak nahradit mandlová mouka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jakoukoliv jinou, třeba přidat o to víc pohankové :-)

      Vymazat
  3. Mohu jablko nastrouhat místo nakrájet na kostičky? :) Děkuji Barbora

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)