Polentové sušenky s lilkem na rajčatech



Jak jinak se rozloučit s létem než s poslední úrodou rajčat? :-) Nejlepší jsou samozřejmě jen tak díky nepřekonatelné chuti, ale v této podobě Vás snad taky neurazí... Výborné jsou v kombinaci s polentovými sušenkami, které najdou uplatnění i k jiným pokrmům...




Polentové sušenky s lilkem na rajčatech

(2 porce)

Polentové sušenky

  • 400 ml mandlového mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g polenty
  • 30 g mletých mandlí
  • 30 g lahůdkového droždí
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku

Lilek na rajčatech

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá šalotka
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 250 g rajčat
  • 3 datle
  • 1 menší lilek
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce balzamikového octa

Na dokončení

  • šalvěj
  • mandle

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Mléko přivedeme k varu. Vmícháme olivový olej, vsypeme polentu, mleté mandle, lahůdkové droždí a za stálého míchání vaříme zhruba 2 - 3 minuty. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a odstavíme z plotny. Hmotu přendáme do nízké nádoby vyložené potravinovou fólií či pečícím papírem, pomocí stěrky ji rozetřeme do zhruba 2 cm široké vrstvy a necháme vychladnout.

Mezitím si roztopíme olivový olej a orestujeme na kolečka nakrájený lilek, odložíme stranou. Nadrobno nakrájenou šalotku restujeme na kapce olivového oleje, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, minutu promícháme. Zalijeme rajčatovým pyré, přidáme čerstvá nakrájená rajčata, datle, lilek, dochutíme solí, pepřem, balzamikovým octem a necháme probublávat zhruba 10 minut.

Pomocí vykrajovátek vykrajujeme menší kolečka. Rozprostřeme je po pečícím papírem vyloženém plechu, pokapeme olivovým olejem, posypeme lahůdkovým droždím a dáme péct zhruba na 10 minut.

Upečené sušenky rozdělíme na talíře, doplníme lilkem, nasekanými mandlemi, případně šalvějí, kterou smažíme na olivovém oleji. Ihned podáváme.







English version

Polenta cookies with tomato braised eggplant

(2 portions)

Polenta cookies

  • 400 ml almond milk
  • 1 tablespoon olive oil
  • 100 g polenta
  • 30 g ground almonds
  • 30 g nutritional yeast
  • salt, pepper
  • pinch nutmeg

Tomato braised eggplant

  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 clove garlic
  • 1 little shallot
  • 200 ml tomato puree
  • 250 g tomatoes
  • 3 dates
  • 1 little eggplant
  • salt, pepper
  • 1 tablespoon balsamic vinegar

To finish

  • sage
  • almonds

Preheat oven to 180 degrees. Bring the milk to a boil. Melt the oil in it. Stir in polenta, ground almonds, nutritional yeast, whisk for about 2 - 3 minuts. Season with salt, pepper, nutmeg and set aside. Spray the polenta puree on a box with plastic wrap and let it cool down.

Meanwhile fry sliced eggplant on splash of olive oil. Chop shallot into little chunks. Cook them on olive oil until soft, add chopped garlic. Add tomato puree, fresh tomatoes, pitted dates, fried eggplant, season with salt, pepper, balsamic vinegar and simmer for about 10 minutes. .

Using cutter, cut the polenta dough into little rounds until completely used up. Splash the cookies with olive oil, sprinkle with nutritional yeas and bake for about 10 minutes. 

Serve with chopped almonds and fried sage. Serve immediately.



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)