Nevím, jestli to máte stejně, ale vymyslet co k obědu či cokoliv slaného je pro mě daleko větší výzva jak nějaký dezert. Často mám tendence sklouznout ke klasice v podobě různých salátů z těstovin, kuskusu, bulguru, pohanky atd. Proto mám vždycky radost, když se mi povede něco trošku jiného...
Polentové tartaletky plněné batáty a žampiony
(2 - 3 porce)
Polentová krusta
- 125 g polenty
- 500 ml zeleninového vývaru
Náplň
- 1 středně velká sladká brambora
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
- šalvějové lístky
- 1 portobello žampion
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Sladkou bramboru upečeme doměkka.
Mezitím si připravíme krustu. Vývar přivedeme k varu a vmícháme do něj polentu. Mícháme zhruba 3 minuty. Jakmile nám polenta zhoustne v kaši, odstavíme z plotny a necháme mírně vychladnout.
Formy na tartaletky vymažeme olivovým olejem a vmačkáme polentu. Dáme předpéct do trouby zhruba na 15 minut.
Pečenou sladkou bramboru zbavíme slupy a pomocí šlehači či mixéru rozmixujeme v hladké pyré, které dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanými šalvějovými lístky. Žampiony nakrájíme na tenké plátky.
Předpečenou krustu plníme batátovým pyré, poklademe žampiony a dáme dopéct na dalších 15 minut.
English version
Polenta tartalettes with sweet potato-mushroom filling
(2 - 3 portions)
Polenta crust
- 125 g polenta
- 500 ml vegetable stock
Filling
- 1 middle-sized sweet potato
- pinch nutmeg
- salt, pepper
- sage leaves
- 1 portobella mushroom
Preheat oven to 170 degrees. Bake sweet potato until tender.
Meanwhile prepare polenta crust. Bring vegetable stock into boil, add polenta and stir well for about 3 minutes. Set aside and let it cool down.
Grease tartalette forms. Using hands, press polenta into little tart forms. bake them for about 15 minutes.
Peel sweet potato and mash it into smooth puree. Season it with salt, pepper, nutmeg and chopped sage leaves. Slice portobella mushroom into thin slices.
Fill pre-baked crust with sweet potato puree, add mushroom slices and bake for another 15 minutes.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)