Dýňová hnízda se sušenými rajčaty






Dýňová hnízda se sušenými rajčaty

(cca 10 ks)

Těsto

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 3/4 hrnku mandlového mléka
  • 1 lžíce olivového oleje


Náplň

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g dýně hokkaido
  • 50 g sušených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme mouku s droždím a solí. Vmícháme mléko, olivový olej a zpracujeme v kompaktní hmotu. Mísu překryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba jednu hodinu. 

Mezitím nastrouháme nahrubo dýni. Na kapce olivového oleje ji restujeme zhruba 10 minut do změknutí. Případně podlijeme vodou. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a sušenými rajčaty.

Nakynuté těsto rozválíme na tenkou placku, poklademe ji restovanou dýní a opatrně srolujeme. Pomocí ostrého nože rozdělíme zhruba na 10 dílů. 

Zapékací nádobu vymažeme olivovým olejem a naplníme hnízdy. Necháme zhruba ještě 20 minut dokynout a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.








English version

Pumpkin rolls with sun-dried tomatoes

(About 10 pcs)


Dough

  • 2 cups wholemeal spelt flour
  • 1 tablespoon dry active yeast
  • 1 teaspoon salt
  • 3/4 cup almond milk
  • 1 tablespoon olive oil


Filling

  • 1 tablespoon olive oil
  • 500 g pumpkin Hokkaido
  • 50 g sun-dried tomatoes
  • 1 garlic clove
  • salt, pepper


Preheat oven to 180 degrees. To make a dought, mix spelt flour with yeast and salt in a big bowl. Add milk, olive oil and mix well. Knead the dough for a couple minutes. Cover the dough with clean towel and set aside to double in size for about one hour .

Meanwhile prepare filling. Saute pumpkin, stir frequently for about 10 minutes. Season with salt, pepper, garlic, add chopped sun-dried tomatoes. 

Roll the dough into thin rectangle, spread over the filling and slowly roll up the dough till the end. Cut the dough into 10 pcs.  

Place each piece into an oiled baking tin, set aside for another 20 minutes and bake in preheated oven for about 30 minutes.







5 komentářů:

  1. Jéé, Luci, toto vypadá neskutočne lahodne! Tekvicu (rozumej dýni) zbožňujem na akýkoľvek možný aj nemožný spôsob, najradšej by som ju jedla každý deň. Horšie je to, že nekonzumujem obilniny, takže mi neostáva nič iné, ako popremýšľať nad tým, akú formu múky zvoliť namiesto klasickej, aby som si hniezda mohla pripraviť.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Luci,
    myslíš, že bych mohla použít máslovou dýni?
    Děkuji
    M.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Sušená rajčata zbožňuji a tahle kombinace nevypadá vůbec špatně :)
    Recept určitě vyzkouším aspoň na nějaké to sobotní večerní posezení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)