Pohankové risotto s hráškem a špenátem



Risotta mě zkrátka baví. Nejlepší je, že existuje nespočet variant, a tak nikdy nemám pocit, že jím to samé. Navíc je hrozný rozdíl mezi právě připraveným risottem a odleženým... prostě risotto nikdy neomrzí. 

Ještě moment, omlouvám se těm, co považují za risotto jen to z kulatozrnné rýže. Já se nějak naučila házet do jednoho pytle vše připravené na principu podlévání vývarem, ať jde o vločky, pohanku, kroupy atd.



Pohankové risotto s hráškem a špenátem

(4 porce)

Risotto

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek pohanky kroupy
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 1 l domácího zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 200 g hrášku
  • 200 g baby špenátu
  • hrst čerstvé máty
  • kůra z 1/2 bio citrónu




Předem si připravíme zeleninový vývar. Šalotku nakrájíme na malé kousky. Na lžíci olivového oleje krátce orestujeme, ne dozlatova. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, zhruba minutu promícháme a osolíme. Přisypeme pohanku a promícháme, aby se obalila tukem a cibulkou. Zalejeme vínem a necháme odpařit.

Následně přiléváme vývar a neustále mícháme, aby se nám pohanka nepřismahla. Zhruba po 20 minutách  přidáme hrášek a budeme přilévat zbytek vývaru až do jeho spotřebování. Těsně před koncem přidáme omytý špenát mátu a necháme zavadnout, dochutíme solí, pepřem, citrónovou kůrou a odstavíme z plotny. Můžeme ještě vmíchat lahůdkové droždí. Necháme chvíli odležet, aby se chutě propojily a podáváme.






English version

Buckwheat pea-spinach risotto 

(4 portions)

Risotto

  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 shallot
  • 1 garlic clove
  • 1 cup buckwheat groats
  • 1 cup dry white wine
  • 1 l homemade vegetable stock
  • salt, pepper
  • 200 g green peas
  • 200 g baby spinach
  • handful mint
  • zest from 1/2 bio lemon




At first, prepare vegetable stock. Chop shallot into little chunks. Cook them on olive oil until soft. Add thinly sliced garlic and season them with salt. Add buckwheat groats, stir well to coat in oil. Eventually add dry white wine and stir again until it evaporates. 

Then add stock, and stir every now and then until it has all disappeared into the buckwheat groats. Carry on adding and stirring in a large splash of broth at a time, until used up. It will take about 20 minutes. Add green peas and stir for another 10 minutes. Finally add washed baby spinach, mint leaves, season with salt, pepper, lemon zest and remove from the heat. You could also season it with nutritional yeast. Leave it for a while. 


1 komentářů:

  1. Vypadá nádherně :) navíc v tuhle dobu je krásně zelený hrášek tak krásně optimistický :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)