Salát se slanou granolou a avokádovým dresinkem



Ještě před náloží všeho sladkého, které nepochybně k Vánocům patří, si dáme něco lehčího. Musím říct, že poslední dobou blog strádal, co se týkalo salátů, smoothie, šťáv atd. Pomalu mi přišlo, že jsem se začala soustředit jen na sladké a to bych opravdu nerada. Měl by být co nejpestřejší, aby si každý našel to své... tak snad se mi to podaří zachovat :-)



Salát se slanou granolou a avokádovým dresinkem

(2 porce)

  • 2 srdíčka salátu little gem 

Slaná granola

  • 1 lžíce drcených lněných semínek + 3 lžíce vody
  • ½ hrnku pohanky
  • 1 hrnek ovesných vloček, např zde.
  • ½ hrnku slunečnicových semínek
  • ¼ hrnku černého sezamu
  • ¼ hrnku bílého sezamu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička javorového sirupu

Avokádový dresink

  • 1 zralé avokádo
  • šťáva z 1 citrónu
  • hrst bazalky
  • sůl, pepř
  • voda


Pohanku předem namočíme. Poté ji přecedíme a propláchneme. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Lněná semínka promícháme s vodou a odložíme stranou.

Ve velké míse smícháme vločky se slunečnicovými semínky, sezamem, máčenou pohankou. Sójovou omáčku prošleháme s dijonskou hořčicí, javorovým sirupem a lněnými semínky. Tekutou směs přilijeme k sypké, důkladně promícháme a rozprostřeme po plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. Pravidelně kontrolujeme, abychom granolu nepřipekli.

Mezitím si připravíme dresink. Zralé avokádo rozmixujeme s omytou bazalkou, citrónovou šťávou, solí, pepřem a trochou vody v hladký krém.

Srdíčka salátů omyjeme, osušíme, přepůlíme či nalámeme listy, doplníme avokádovým dresinkem, posypeme granolou a podáváme.





English version

Little gem with savoury granola and avocado dressing

(2 portions)

  • 2 little gems

Savory granola

  • 1 tablespoon ground flax seeds + 3 tablespoons water
  • ½ cup buckwheat groats
  • 1 cup rolled oats, for example these
  • ½ cup sunflower seeds
  • ¼ cup black sesame seeds
  • ¼ cup white sesame seeds
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 3 tablespoons soy sauce
  • 1 teaspoon maple syrup

Avocado dressing

  • 1 ripe avocado
  • juice from 1 lemon
  • handful basil
  • salt, pepper
  • splash of water


Soak buckwheat. Then rinse and drain it. Preheat oven to 170 degrees. Whisk ground flax seeds with water and set aside.

In a big bowl, combine rolled oats, sunflower seeds, sesame seeds, buckwheat. Whisk soya sauce with dijon mustard, maple syrup and flax egg. Pour liquid mixture over the flour one and mix well. Place granola on baking tray and bake for about 20 minutes. Stir occasionally.

Meanwhile prepare dressing. Blend ripe avocado with basil leaves, lemon juice, water, season with salt, pepper and blend until smooth.

Divide little gem into portions, add avocado dressing, sprinkle with granola and serve immediately.




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)