Svůj oblíbený recept na klasické kokosky určitě už každá rodina má a nemá cenu Vás přesvědčovat, že tyhle nebo tamty jsou lepší a musíte je vyzkoušet. Podle mě nejde čistě o samotnou chuť toho cukroví, ale o celkové spojení receptu se vzpomínkami z dětství, hezkými zážitky, spojování cukroví s blízkou osobou... a to vše pospolu dává právě ten dokonalý recept, a tak to má být :-)
Ale snad někdo ocení i takovou zdravější variantu ozvláštněnou o trochu kávy, kterou v některých receptech doslova miluji.
Kávové kokosky v čokoládě
(cca 12 ks)
Kokosky
- 1 hrnek mletých mandlí
- 1 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- 1 lžička kvalitní instantní kávy, např zde.
- 1/2 hrnku rýžového sirupu
- 1/4 hrnku kokosového oleje
Čokoládová poleva
- 50 g hořké čokolády
- 1 lžička kokosového oleje
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Ve velké míse promícháme mleté mandle s kokosem, špetkou soli, vanilkovým práškem a kávou. V hrnku prošleháme roztopený kokosový olej s rýžovým sirupem a opatrně přiléváme tekutou směs k sypké. Zpracujeme v kompaktní hmotu.
Pomocí rukou tvarujeme větší kuličky a pečeme je v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
Necháme vychladnout a mezitím připravíme čokoládu. Nalámanou čokoládu roztopíme ve vodní lázni a promícháme ji s kokosovým olejem. Kokosky namáčíme do čokolády, připadně povrch pocákáme a necháme zcela ztuhnout.
English version
Chocolate-dipped coffee coconut macaroons
(about 12 pcs)
Macaroons
- 1 cup ground almonds
- 1 a 1/2 cup shredded coconut
- pinch salt
- pinch vanilla powder
- 1 teaspoon instant coffee, for example here
- 1/2 rice syrup
- 1/4 cup coconut oil
Chocolate frosting
- 50 g dark chocolate
- 1 teaspoon coconut oil
Preheat oven to 170 degrees. Line a baking sheet with parchment paper. In a big bowl, stir together ground almonds with shredded coconut, pinch salt, vanilla powder and instant coffee. Whisk melted coconut oil with rice syrup. Add liquid mixture to the flour one and mix until well combined.
Using hands, shape the dough into quite big balls. Bake them for about 15 minutes until slightly gold around the edges.
Let them cook down and meanwhile prepare chocolate coating. In a double boiler, melt dark chocolate with coconut oil over low-medium heat. Dip the flat base of each macaroon in chocolate. Place them in the fridge to harden. You could also drizzle the top of macaroons with remaining chocolate.
Musím zkusit :)
OdpovědětVymazat