Karamelovo-kokosový koláč



Letos se mi podařilo urvat trošku více času a vyhrát si s domácími dárky. Jedním z nich byl slaný karamel. Na myšlenku mě přivedla sestra, když si mlaskala nad kupovaným, který dostala snad k narozeninám. Nebudeme si zastírat, že jde snado nějakou dietku, to ani v nejmenším... ale přece jen dá se vyrobit i jinak než z bílého cukru, kravské smetany a másla. Sestra dostala variantu se sójovou smetanou, ale do tohoto koláče mi více pasovalo kokosové mléko. Recept fungoval v obou případech, Chuťově mi asi kupodivu více sedl se sójovou smetanou. Na daný koláč jsem použila zhruba polovinu karamelu. Se zbytkem si určitě už nějak poradíte... :-)



Karamelovo-kokosový koláč

Slaný karamel
  • 1 hrnek kokosového/třtinového cukru
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • špetka soli

Krusta
  • 75 g celozrnné špaldové mouky
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 30 g kokosového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 70 g kokosového oleje

Náplň
  • 1 hrnek karamelu (recept výše)
  • 40 g kokosového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 40 g jemných ovesných vloček


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Koláčovou formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme. 

Začneme přípravou domácího karamelu. Na mírném plameni rozehříváme velmi opatrně cukr, aby se rozpustil, ale nespálil a nezhořknul. Poté opatrně vlijeme kokosové mléko a ještě chvíli mícháme, až se hezky zapracuje. odstavíme z plotny, lehce osolíme, necháme zchládnout, přelijeme do vhodné nádoby. Pokud nespotřebujeme, skladujeme v lednici. 

Dále budeme pokračovat přípravou krusty. V míse smícháme špaldovou mouku s kokosem, cukrem, práškem do pečiva, roztopeným kokosovým olejem a pomocí rukou zpracujeme v drobivější směs. Tu pomocí rukou vtlačíme do koláčové formy. Dáme předpéct do rozehřáté trouby zhruba na 10 minut.

Mezitím připravíme náplň. Karamel prošleháme s roztopeným kokosovým olejem, javorovým sirupem, strouhaným kokosem a polovinou vloček. Náplň vrstvíme na předpečenou krustu, posypeme zbytkem vloček a dáme dále péct zhruba na 20 minut. Můžeme dozdobit čerstvým kokosem a zbytkem karamelu. Koláč nechte zcela zchládnout a až poté krájejte.







English version

Salted caramel-coconut cake

Salted caramel
  • 1 cup coconut/brown sugar
  • 1 cup coconut milk
  • pinch salt

Crust
  • 75 g wholemeal spelt flour
  • 20 g shredded coconut
  • 30 g coconut sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 70 g coconut oil

Filling
  • 1 cup caramel (recipe above)
  • 40 g coconut oil
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 30 g shredded coconut
  • 40 g rolled oats

Preheat oven to 170 degrees. 

Start preparation with salted caramel. Place sugar in a large sauce pan. Bring to a low boil and stir occasionally until sugar dissolves. Pour in coconut milk and leave to simmer for a while. Remove from the heat, sprinkle with salt. Store it in the fridge.

Then continue with the crust. In a big bowl, combine spelt flour with shredded coconut, sugar, baking powder, melted coconut oil. Use your hands to knead the crumbly dough. Using hands, press the crumbly dough into cake form and bake it in preheated oven for about 10 minutes.

Meanwhile prepare filling. Whisk salted caramel with melted coconut oil, maple syrup, shredded coconut, half oats. Pour the filling over the pre-baked crust, sprinkle with the rest of oats and bake for another 20 minutes. 

You could decorate the cake with fresh coconut, salted caramel. Cut the cake until completely cools down.   

5 komentářů:

  1. Prosím na kolik stupňů troubu nastavit? Mj.miluji Tvé recepty!����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Troubu předehřejeme na 170 stupňů..." :-)

      Vymazat
    2. Ježíš, no jo, až teď jsem si toho všimla. Četla jsem si to v telefonu a jaksi to přehlídla. Teď na poči už to vidím :-D to je ta rychlost všedních dnů :-D díky moc. Je na čase si pořídit nový telefon s větším displejem. Krásný den.

      Vymazat
  2. Vypadá to parádně, určitě zkusím :-) Dané množství je na jak velkou formu? Díky za odpověď!

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem dělala 2x, podruhé z dvojnásobné dávky, jelikož poprvé to byla spíš placka, ale chuťově výborné to bylo tak i tak :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)