Od pikniku se tentokrát přesuneme k dovoleným. I když jsem zastáncem ochutnávání v dané lokalitě co nejvíce místních pokrmů, kolikrát je lepší připravit si vlastní svačinu, než sáhnout po předražené bagetě na benzínce, obzvláště čeká-li Vás dlouhá cesta autem, autobusem. Pak by to chtělo ideálně něco lehkého, zdravého, co Vám dodá energii a neuspí jako těžké, nekvalitní pokrmy.
Na cestu jsem volila recepty na pokrmy, které vydrží co nejdéle, neroztečou se na sluníčku, a i po pár hodinách v horku chutnají. Jde spíše o takové menší svačiny, protože nevím jak Vy, ale já nemám moc hlad, když celý den jen sedím.
Prvním z receptů je taková svačinová klasika. Jde o hummus, ozvláštněný bazalkou, která mu dodá mnohem zajímavější barvu a zároveň jej krásně provoní. Neodmyslitelným společníkem jsou pak nasekané špalíky zeleniny. Nejvhodnější je mrkev, řapíkatý celer, bílá ředkev, ředkvičky, okurka, papriky. Výbornou alternativou k různým brambůrkům, slaným křupkám je pečená cizrna. Těch příchutí, co se dá vymyslet. Výborná je třeba s uzenou paprikou, kterou také pořídíte ve Sklizeno. Tentokrát jsem ale sáhla po pikantní variantě s limetou, chilli a zázvorem. Neodmyslitelnou klasikou na dovolené jsou domácí sušenky. Ty si pamatuji ještě z dětství, kdy nesměly chybět na cestách do Chorvatska. Ideální jsou varianty bez čokolády, aby se neroztekla, proto Vám doporučím raději variantu s ořechy a kokosem. Energii pak dodají také nepečené raw kuličky z ořechů, datlí, Matcha čaje. Na osvěžení během cesty pak určitě bodne smoothie. Výhodou tohoto je, že bude dobré jak čerstvé ledové ale i později. Navíc obsahuje kávu, která skvěle nakopne během cesty.
Bazalkový hummus se zeleninovými špalíky
Bazalkový hummus
- 100 g cizrny v suchém stavu
- pár kapek citrónové šťávy
- 3 lžíce tahini pasty
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce vody
- svazek bazalky
- stroužek česneku
- sůl
Na dokončení
- řapíkatý celer
- okurka
- paprika
- mrkev atd.
Cizrnu přes noc namočíme. Následující den slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme doměkka.
Poté zbylou vodu slijeme a cizrnu rozmixujeme spolu s citrónovou šťávou, tahini, olivovým olejem, omytou bazalkou v hladký krém. Dochutíme solí a opět mixujeme.
Hummus rozdělíme do vhodných sklenic či krabiček, doplníme omytou a nakrájenou zeleninou a dobře uzavřeme.
Chilli-limetová cizrna
- 100 g cizrny v suchém stavu (1 plechovka)
- 1 lžíce kokosového oleje
- ½ lžičky soli
- kůra a šťáva z 1 limety
- špetla chilli dle chuti
- cca 1 cm čerstvého zázvoru
Cizrnu přes noc namočíme.
Následující ráno propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a uvaříme doměkka.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Cizrnu přecedíme a necháme řádně okapat. Zakápneme roztopeným kokosovým olejem, promícháme se solí, šťávou a kůrou z limety, chilli, zázvorem, aby se každá kulička obalila. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut. Necháme vychladnout a uložíme do uzavíratelné krabičky.
Mandlovo-arašídové cookies
(cca 12 ks)
- 60 g kokosového oleje
- 60 g kokosového cukru
- 2 lžíce arašídového másla
- 3 lžíce vody z cizrny (plechovky)
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 180 g mandlové mouky
- 40 g kokosu
- 1/2 hrnku libovolných ořechů
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Ve velké míse prošleháme roztopený kokosový olej s cukrem, burákovým máslem, cizrnovou vodou, špetkou soli a práškem do pečiva.
Přidáme směs mandlové mouky, kokosu a zapracujeme. Na závěr vmícháme nasekané ořechy a dáme chladit do lednice zhruba na hodinu.
Poté klademe pomocí lžíce na zmrzlinu na pečícím papírem vyložený plech a dáme péct zhruba 15 minut tak, aby byly konce lehce zlaté. Necháme vychladnout a uložíme do vzduchotěsné nádoby.
Pistáciové matcha kuličky
(cca 12 ks)
- 140 g datlí
- 75 g kešu ořechů
- 75 g pistácií
- 2 lžičky Matcha čaje
- špetka kardamomu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce citrónové kůry
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- špetka soli
- kakaový prášek na obalení
Datle si předem namočíme, aby se lépe mixovaly. Poté je rozmixujeme s trochou vody, aby nám vzniklo datlové pyré.
Ořechy rozmixujeme v hladkou moučku. Přidáme matcha čaj, kardamom, kokosový olej, citrónovou kůru, kokos, špetku soli, datlové pyré a opět mixujeme.
Pokud by nebyla hmota dost tuhá, dáme chladit do lednice. Jinak pomocí rukou tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v kakaovém prášku a skladujeme v chladnu.
Čoko-kafe avokádové smoothie
(2 porce)
- ½ hrnku kávy
- 1 a ½ hrnku kokosové vody
- ½ avokáda
- 4 datle
- 2 lžíce raw kakaového prášku
- 2 lžičky kokosového oleje
- špetka vanilkového prášku
- špetka soli
- pár kostek ledu
Předem si uvaříme kávu a necháme vychladit. Poté ji rozmixujeme s vychlazenou kokosovou vodou, avokádem, datlemi, kakaovým práškem, kokosovým olejem, vanilkovým práškem, špetkou soli a ledem v hladké smoothie.
Mám nutkání vyrobit vše najednou... :D Co mě hodně zaujalo jsou pistáciové kuličky a čoko-avokádové smoothie, to rozhodně zkusím. :) Díky za tipy!
OdpovědětVymazatlifefoodtravel.cz
Kdo roztopil kokosový olej ?To mně vždycky vytočí.Gramatika,překladače,prznění jazyka,kultura.Recepty jsou dobré,některé jsem vyzkoušela,ale roztopený kokosový olej je prostě bez pardonu masakr,olej se přece rozehřeje,tan kokosový obzvlášť.Krucinál,to už všichni mluví chotársky,jak ten Babiš ,nebo co si o tom myslet ?
OdpovědětVymazatto mě mrzí, pokud Vám to trhá oči, sama jsem se s tímto pro Vás nepochopitelným spojením mnohokrát setkala. Co mě naopak zaráží, je fakt, že sama ve svém příspěvku máte hrubky. Asi bych si zametla před vlastním prahem, ve větě "To MNĚ vždycky vytočí", je správně gramaticky mě, ale nerada bych blog degradovala na takovou úroveň, že se budeme hádat kvůli každé chybce, to opravdu není jeho smysl.
Vymazat