Jarní závitky s quinoou
(2 porce, cca 8 ks závitků)
Závitky
- 1/2 hrnku quinoi
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 limety
- 1 drobná polní okurka
- 1 mrkev
- 1/2 červené papriky
- čerstvá máta
- 8 ks rýžových papírů
Omáčka
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- 1 lžička červené kari pasty
- 2 lžíce mandlového másla
- 1 lžička rýžového octa
- 1 lžička srirachy
Quinou důkladně propláchneme pod studenou vodou. Vložíme ji do rendlíku, přelijeme vodou, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a vaříme zhruba 15 minut. Vypneme plamen a necháme dojít zhruba 5 minut, aby se veškerá tekutina vstřebala. Pomocí vidličky načechráme. Dochutíme sójovou omáčkou, limetovou šťávou a kůrou.
Pomocí spiralizéru vyrobíme okurkové a mrkvové nudle. Pokud nemáme, nakrájíme na tenké nudličky. Papriku přepůlíme, zbavíme jádérek, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky.
Na omáčku prošleháme kokosové mléko s kari pastou, mandlovým máslem, rýžovým octem a srirachou.
Rýžové papíry ponoříme do teplé vody, aby změkly, poté je opatrně vytáhneme, v jedné třetině poklademe nejprve quinoou, zeleninou, lístky máty a zabalíme. Horní okraj papíru přehneme přes náplň, pořádně ji zmáčkneme, aby byly závitky co nejpevnější, nerozpadaly se a dobře se jedly. Poté přehneme boční okraje a na závěr zamotáme celý závitek.
Podáváme ihned s omáčkou. Případně můžeme závitky smažit či upéct pokapané olejem.
Vypadá to báječně. Rýžový papír už mám nějaký ten pátek doma, takže se mi tento recept zrovna hodí, určitě zkusím. :)
OdpovědětVymazatlenikralickova.blogspot.com