Asi jsem lehce monotématická, ale když já ty jarní závitky tak strašně zbožňuji, že pořád pátrám po nových variantách. Vlastně si hledám alibi, aby mi nebylo blbé jíst pořád to stejné... Ale znáte to, když si něco zamilujete, nejde přestat :-)
Jarní závitky s marinovanou zeleninou
(cca 2 porce, 6 ks)
Závitky
- 1 drobná cuketa
- 2 menší mrkve
- 1 červená paprika
- hrst lístků máty
- hrst lístků koriandru
- hrst arašídů
- 6 ks rýžových papírů
Omáčka
- šťáva z 1 limety
- 2 lžíce tamarindové pasty
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce burákového másla
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžíce sójové omáčky
- špetka sušeného zázvoru
Zeleninu omyjeme. Cuketu a mrkev pomocí spiralizéru ostrouháme na tenké nudličky. Papriku nakrájíme pomocí nože. Promícháme ji a zalijeme polovinou omáčky, kterou si připravíme prošleháním šťávy z limety, tamarindové pasty, tahini pasty, burákového másla, javorového sirupu, sójové omáčky a zázvoru.
Rýžové papíry ponoříme do teplé vody, aby změkly, poté je opatrně vytáhneme, v jedné třetině poklademe marinovanou zeleninou, lístky máty, koriandru, arašídy a zabalíme. Horní okraj papíru přehneme přes náplň, pořádně ji zmáčkneme, aby byly závitky co nejpevnější, nerozpadaly se a dobře se jedly. Poté přehneme boční okraje a na závěr zamotáme celý závitek.
Ihned podáváme se zbytkem omáčky.
Závitky jsem už několikrát dělala, zkusím je i podle tebe. Děkuju ale za tu omáčku, ta mi vždycky v restauraci hrozně moc chutná a už několikrát jsem si říkala, že si ji zkusím připravit. :)
OdpovědětVymazatlifefoodtravel.cz
Zatím jsem nedělala, ale půjdu do toho :)
OdpovědětVymazat