Dhal s dýní a burákovým máslem



Určitě jsem to už říkala mockrát, ale tam kde je burákové máslo, to je prostě dobré :-) Proto pokud jste stejnými milovníky jako já, vsadím se, že Vám tento recept musí chutnat. Máslo dodá celému pokrmu takovou krásnou krémovitost, směs zahustí, a prostě ji dokonale dochutí. Je to taková moje tajná ingredience, kterou nemažu jen na pečivo, ale přidávám do spousty pokrmů, proto taky nesmí nikdy chybět doma a mám pro jistotu slušnou zásobu, třeba aktuálně v podobě 9 různých značek, no jo ta závislost...



Dhal s dýní a burákovým máslem

(2 porce)

Pečená dýně
  • 1/2 máslové dýně
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce kokosového oleje

Dhal

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce koriandru
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • sůl dle chuti
  • chilli vločky dle chuti
  • 2 lžíce burákového másla

Na dokončení

  • jarní cibulka
  • sezamová semínka
  • arašídy


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dýni oloupeme, nakrájíme na malé kostky, rozprostřeme na plech. Osolíme, opepříme a pokapeme kokosovým olejem a dáme péct cca na 20 minut. 

Mezitím si na kokosovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Lehce ji osolíme a přidáme nakrájený česnek. Promícháme zhruba jen minutu, aby nezhořkl, přisypeme červenou čočku, zeleninový vývar. Dochutíme římským kmínem, koriandrem, sladkou paprikou. Osolíme dle chuti, stejně tak přidáme chilli vločky. 

Budeme vařit cca 20 minut a na závěr vmícháme upečenou dýni, burákové máslo a necháme rozpustit. 

Rozdělíme na talíře, ozdobíme pečenou dýní, jarní cibulkou, sezamovými semínky, arašídy a podáváme.




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)