Asi jdu s křížkem po funuse, jak se říká, víkend nám právě končí... ale tuhle prima bábovku si můžete upéct třeba na ten další. Je totiž úžasně vláčná díky jogurtu i ovoci uvnitř. Dokážu si ji i představit ve formě koláče, který by byl asi dost podobný, co dělává moje babička a hádám, že určitě i ta vaše :-)
Jogurtová bábovka s lesním ovocem

- 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
- 240 g sójového jogurtu
- 180 g sójového mléka
- 180 g javorového sirupu
- 580 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- 50 g malin
- 50 g ostružin
- 50 g borůvek
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme, pokud nemáme silikonovou. Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou.
Ve velké míse smícháme sójový jogurt s mlékem, javorovým sirupem a chia semínky. V jiné míse smícháme hladkou špaldovou mouku s jedlou sodou, práškem do pečiva, špetkou soli, vanilkovým práškem.
Sypkou směs smícháme s tekutou a zpracujeme v těsto. Na závěr opatrně vmícháme maliny, ostružiny, borůvky.
Těsto přelijeme do bábovkové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut.
Necháme vychladnout cca 10 minut. Až poté vyklopíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu a můžeme krájet.
Můžeme podávat jen tak nebo dozdobit jakoukoliv polevou, čokoládovou, jogurtovou, citrónovou. Já zkusila z vegan bílkového sněhu ze šťávy z cizrny. Recept najdete zde. Dále malinami a snítky rozmarýnu.

Dobrý den, ráda bych zkusila tuto bábovku. Opravdu tam jde i ta celozrnná špaldová mouka? Přijde mi jí už pak hodně a v receptu také mluvíte jen o hladké. Tak pro jistotu :-) Moc děkuji!
OdpovědětVymazatDobrý den, já ji zkoušela v této verzi, ale příště bych celozrnnou mouku vyměnila za hladkou, takto byla vcelku hutná a v hladké verzi bude více nadýchaná.
VymazatMoc děkuji za odpověď a upřesnění! Máte skvělé recepty :-)
Vymazatza málo a moc děkuji :-)
Vymazat