Čokoládový dort s fíky

 

Fíky a čokoláda jsou úžasná kombinace... zjistila jsem to teda docela nedávno, až po upečení tohoto dortu a teď mě může mrzet, že sezóna fíků se blíží ke konci. Nevadí, můžu se těšit na příští rok a teď si užívat dýně a vymýšlení vánočních receptů :-)


Na receptu se mi hrozně líbí těsto. Je krásně vláčné, takže ani nebylo třeba dort rozkrojit a promazat jej, aby nebyl suchý. Vypadá to, že mám konečně oblíbené dortové těsto, které můžu točit v různých obměnách a to je výhra :-)




Čokoládový dort s fíky


(dortová forma 22 cm)


Korpus

  • 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
  • 1 hrnek kávy
  • 3/4 hrnku rostlinného jogurtu
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku raw kakaového prášku
  • 1/2 hrnku kokosového cukru


Čokoládový krém

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 ml rostlinné smetany


Na dokončení

  • čerstvé fíky
  • granátové jablko
  • šalvějové lístky



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. 


Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala. 


V menší misce prošleháme uvařenou kávu s jogurtem, rozehřátým kokosovým olejem a chia semínky.


Ve velké míse smícháme sypké ingredience - špaldové mouky, prášek do pečiva, sodu, špetku soli a kakaový prášek. Přilijeme tekutou směs a zpracujeme v kompaktní hmotu.


Těsto přelijeme do formy a dáme péct zhruba na půl hodiny. Necháme vychladit na pokojovou teplotu a mezitím si připravíme čokoládový krém.


Smetanu přivedeme k varu, vsypeme k ní nadrobno nalámanou čokoládu, odstavíme z plotny a pomocí metličky zapracujeme. Dáme chladit do lednice cca na půl hodiny.


Dort pomažeme čokoládovým krémem a ozdobíme nakrájenými fíky, zrníčky granátového jablka a šalvějí. 




6 komentářů:

  1. Dobrý den, mohu se zeptat, krém (smetanu a čokoládu) jste vařila ve vodní lázni? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, není to potřeba, stačí přivést k varu smetanu, odstavit z plotny a pomocí metličky zapracovat čokoládu.

      Vymazat
  2. Lucinko, no to je nádhera. Nevím, zda seženu fíky, ale granátová jablicka snad ano, ale toto si upečeme určitě. Slíbila jsem dětem nějakou lahůdku na neděli a toto je láska na první podívání.
    Děkuji.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, upekla jsem a až po zapíchnutí špejle a ochutnání těsta mi došlo, že v něm není cukr :D Byl to záměr nebo z receptu někde vypadl? Povedl se náramně, jen teda i když nejsem úplný cukromil, příště ho tam pravděpodobně trochu sypnu :) Jinak opravdu díky za super recepty, ty Vaše dokonce dodržuju a vždy se mi to vyplatí! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Katko, máte naprostou pravdu, vypadl mi z receptu. Moc se Vám omlouvám, hned ho do receptu připíšu. To by mě zajímalo, jak dort chutnal úplně bez cukru :-D

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)