Mám vždycky radost, když se mi podaří přijít s nějakým slaným receptem, který se dá i hezky nafotit a následně sdílet s vámi. Protože mám pocit, že už nic nového extra nevymyslím, co by stálo za sdílení. Pořád dokola točím nějaké zeleninové, luštěninové směsi, někdy s tofu, tempehem, ale je to všechno na stejné brdo, podle mě :-) Naopak sladké bych mohla péct každý den, jen mi chybí ti strávníci.
Ale tyto špagety s řepovou omáčkou, šalvějí a vlašskými oříšky mi přišly zajímavé, byť to taky není žádná kombinace, kterou jste asi ještě nepotkali. Šalvěj, vlašské ořechy a červená řepa k sobě prostě jdou. Pokud netrváte na vegan verzi, skvěle se k této omáčce hodí kozí sýr, niva nebo třeba i parmazán...
Řepové špagety se šlavějí a vlašskými ořechy
(2 porce)
Řepová omáčka
- 2 uvařené či upečené červené řepy
 - 1 hrnek vody
 - 3 lžíce balzamikového octa
 - 1 lžička javorového sirupu
 - 2 stroužky česneku
 - chilli
 - 1 lžička tymiánu
 - sůl, pepř
 
Na dokončení
- 1 lžíce olivového oleje
 - 1/2 hrnku vlašských ořechů
 - pár větviček šalvěje
 - cca 120 g oblíbených špaget
 
Červenou řepu předem uvaříme či upečeme. Nakrájíme ji na menší kousky a rozmixujeme s vodou, balzamikem, javorovým sirupem, česnekem, chilli, tymiánem, solí a pepřem.
Špagety uvaříme dle návodu na obalu.
Na olivovém oleji krátce opražíme vlašské ořechy se šalvějí. Osolíme je. Vyjmeme z pánve a ve stejné pánvi ohřejeme omáčku. Špagety přelijeme ohřátou omáčkou, dobře promícháme, aby se dostala na každou těstovinu a krásně špagety zabarvila.
Rozdělíme na talíře, posypeme vlašskými ořechy se šalvějí. Můžeme ozdobit klíčky, rukolou atd. a můžeme podávat.




Já mám dojem, že neustale něco nového vymyslíš, a o fotografiích jsem ti psala, člověk se nají už při prohlížení a když jsem nedávno procházela tvé recepty, byla jsem jak děti u vánočního stromečku.. jé, koukej, jé ještě toto, no skvělý a toto, jak jsem to mohla přehlédnout..😄a to už k tobě pár let chodím na rady pro zdravá a dobrá jídla.
OdpovědětVymazatKrásné dny, Lucinko.
Bohunka