Hlívový guláš

 

Takovéto pokrmy doma moc nepřipravuji, vlastně jen výjimečně. Ale říkala jsem si, že je té Asie možná už trošku moc a chtělo by to něco "našeho". Navíc v zimě takové těžší pokrmy chutnají úplně jinak a je na ně větší chuť. Myslím, že to tak přirozeně vnímáme všichni :-) 


Recept není nijak složitý ani časově náročný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Navíc nejlepší na těchto typech pokrmů je, že chutnají ještě líp uleželé, takže si můžete další den odpočinout od vaření :-)



Hlívový guláš


(4 porce)


  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 400 g balení hlívy ústřičné
  • 4 velké brambory
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • sůl, pepř
  • malá plechovka rajčatového protlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžička špaldové mouky s troškou vody



Na oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na malé kousky nakrájenou hlívu, brambory a budeme restovat. Dochutíme kmínem, rozmarýnem, sladkou paprikou, uzenou paprikou, pálivou paprikou, solí a pepřem dle chuti. 


Přidáme protlak, zalijeme vývarem, zmírníme plamen a necháme probublávat, až hlíva a brambory změknou. Na závěr dochutíme česnekem a zahustíme lžičkou mouky s vodou nebo stačí pár vteřin projet tyčovým mixérem a část brambor rozmixovat. 


2 komentářů:

  1. Děkuji za připomenutí. Ráda dělám, vyjde mi však skoro vždycky polévka. Česneku musí být hodně a taky majoránka. Částečně rozmixuji. Těším se na další nesladké recepty.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Jano za komentář :-) Pokusím se zaměřit na více nesladkých jídel.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)