Citrónovo-makový beránek (vegan)

 

U nás se nikdy Velikonoce extra neprožívaly, stejně tak mě nikdo moc nebavily velikonoční recepty na rozdíl od těch vánočních. Ale letos, možná že je mnohem více času nebo se už tak strašně těším na sluníčko a teplé počasí, které pořád nepřichází, tak je tomu jinak. Dokonce jsem naletěla do domácích potřeb a koupila další formu na beránka, nějaká vykrajovátka, takže se letos můžete těšit na pár velikonočně laděných receptů. A začneme beránkem :-) Tento je citrónovo-makový. Mě ta kombinace prostě baví. A pokud máte radši klasiku, prostě mák vynechejte, bude vám připomínat vláčnou citrónovou bábovku....




Citrónovo-makový beránek (vegan)


(velká forma)


  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 150 g kokosového cukru
  • 30 g máku
  • kůra z 1 Bio citrónu
  • špetka vanilkového prášku
  • 12 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 400 ml rostlinného mléka
  • 100 ml kokosového/olivového/řepkového oleje



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu na beráka vymažeme a vysypeme. Já raději vymazávám i silikonovou v tomto případě. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s kokosovým cukrem, mákem, nastrouhanou kůrou z citrónu, vanilkovým práškem, práškem do pečiva a špetkou soli.


K sypké směsi přilijeme mléko, olej a zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto opatrně nalijeme do beránkové formy. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 50 minut. Po upečení necháme ještě 10 minut odpočinout ve formě, a poté opatrně vyklopíme.




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)