Krtkův dort (vegan)

 

Poslední dobou mě čím dál více lákají takové ty větší naše klasiky. Zavzpomínala jsem na dětství, kdy děsně frčely krabice od Dr. Oetkera Krtkův dort, Kilimandžáro atd. Myslím, že spousta variant už se dnes nedá vůbec sehnat, ale tehdá to byl fakt hit nebo aspoň já jsem to tak dětskýma očima vnímala. No nebudeme si nalhávat, nic výživného to nebylo, proto jsem se pokusila o takovou adaptaci ve zdravější verzi. 





Krtkův dort (vegan)


Korpus

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 80 g kokosového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 25 g raw kakaového prášku
  • 230 ml rostlinného mléka
  • 60 ml kokosového oleje
  • 2 banány


Náplň

  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 60 g hořké čokolády
  • 1 ztužovač šlehačky


Kokosové mléko dáme přes noc do lednice, aby ztuhlo a oddělila se tučná část, kterou budeme šlehat. 


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli, kakaovým práškem,  V odměrce si naměříme mléko a smícháme jej s rozehřátým kokosovým olejem a přilijeme k sypké směsi. Zpracujeme v kompaktní hmotu. 


Těsto přelijeme do dortové formy, zarovnáme a dáme péct zhruba na 30 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout, a až poté vydlabeme. Vydlabanou část korpusu odkládáme do misky, kde pomocí rukou rozdrobíme na co nejmenší kousky.


Korpus plníme banány a kokosovou šlehačkou. Tu si připravíme z tučné části kokosového mléka. Pomocí lžíce ji vyjmeme z plechovky a ručním šlehačem vyšleháme se ztužovačem dotuha. Ještě osladíme javorovým sirupem a na závěr zapracujeme čokoládové hoblinky. Kokosovou šlehačku navrstvíme na banány a zasypeme rozdrobenými zbytky korpusu. 


Dáme tuhnout do lednice. Krájíme až po pár hodinách. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)