Víkend je tu... to si říká o grilování. Portobello burgery naprosto miluji, zamilovala jsem si je už před pár lety v Kodani. Od té doby zkouším různé recepty, který bude ten nej. Poslední dobou mi zachutnala tato asijská varianta s ostrým guacamole, nakládanou mrkví v sezamu, cibulí...
Asijské portobello burgery
(3 porce)
Žampiony portobello
- 3 žampiony portobello
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce rýžového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Asijské guacamole
- 1 avokádo
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžička rýžového octa
- 1 lžička rýžového oleje
- sůl, pepř
- chilli dle chuti
Nakládaná mrkev/cibule
- 2 menší mrkve
- 2 fialové cibule
- 1/4 hrnku rýžového octa
- 1/4 hrnku vody
- 2 lžíce kokosového cukru
- špetka soli
- sezam
Na dokončení
- domácí hamburgerové bulky
- oblíbený salát, např. polníček
- výhonky (kedlubnové, ředkvičkové atd)
Portobello omyjeme a naložíme do směsi sójové omáčky, rýžového oleje, prolisovaného česneku, soli a pepře. Dáme marinovat do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.
Na nakládanou zeleninu oloupeme mrkev a cibuli. Cibuli nakrájíme na tenké plátky. Mrkev pomocí škrabky oloupeme na tenké plátky. V rendlíku ohřejeme ocet s vodou cukrem a solí. Stačí jen ohřát, aby se rozpustil cukr, nemusí vařit. Mrkev a cibuli naskládáme do sklenic, zalijeme octovou směsí, necháme zchládnout na pokojovou teplotu a uložíme do lednice, ideálně přes noc.
Na guacamole rozmačkáme zralé avokádo, smícháme jej s nastrouhaným zázvorem, rýžovým octem, olejem, solí, pepřem a chilli dle chuti.
Rozpálíme gril a ogrilujeme na něm žampiony, nahřejeme bulky. Pomažeme je guacamole, poklademe mrkví, cibulí, salátem, žampiony, výhonky, přiklopíme druhou polovinou bulky a podáváme.
Tak tohle mám ráda, jen dělám bez housky a portobello mi slouží místo ní. Náplň stejná. Díky za připomenutí.
OdpovědětVymazatJana