Asijské portobello burgery

 

Víkend je tu... to si říká o grilování. Portobello burgery naprosto miluji, zamilovala jsem si je už před pár lety v Kodani. Od té doby zkouším různé recepty, který bude ten nej. Poslední dobou mi zachutnala tato asijská varianta s ostrým guacamole, nakládanou mrkví v sezamu, cibulí...




Asijské portobello burgery


(3 porce)


Žampiony portobello 

  • 3 žampiony portobello
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce rýžového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř


Asijské guacamole

  • 1 avokádo
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1 lžička rýžového oleje
  • sůl, pepř
  • chilli dle chuti


Nakládaná mrkev/cibule

  • 2 menší mrkve
  • 2 fialové cibule
  • 1/4 hrnku rýžového octa
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli
  • sezam


Na dokončení

  • domácí hamburgerové bulky
  • oblíbený salát, např. polníček
  • výhonky (kedlubnové, ředkvičkové atd)

Portobello omyjeme a naložíme do směsi sójové omáčky, rýžového oleje, prolisovaného česneku, soli a pepře. Dáme marinovat do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. 

Na nakládanou zeleninu oloupeme mrkev a cibuli. Cibuli nakrájíme na tenké plátky. Mrkev pomocí škrabky oloupeme na tenké plátky. V rendlíku ohřejeme ocet s vodou cukrem a solí. Stačí jen ohřát, aby se rozpustil cukr, nemusí vařit. Mrkev a cibuli naskládáme do sklenic, zalijeme octovou směsí, necháme zchládnout na pokojovou teplotu a uložíme do lednice, ideálně přes noc. 

Na guacamole rozmačkáme zralé avokádo, smícháme jej s nastrouhaným zázvorem, rýžovým octem, olejem, solí, pepřem a chilli dle chuti. 

Rozpálíme gril a ogrilujeme na něm žampiony, nahřejeme bulky. Pomažeme je guacamole, poklademe mrkví, cibulí, salátem, žampiony, výhonky, přiklopíme druhou polovinou bulky a podáváme. 





1 komentářů:

  1. Tak tohle mám ráda, jen dělám bez housky a portobello mi slouží místo ní. Náplň stejná. Díky za připomenutí.
    Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)