Klasické kynuté koláče s tvarohem, ovocem a drobenkou (V)

 

Někdy je prostě chuť na klasiku... když jsem mlsně koukala v pekárně na takovýto klasický kynutý koláč, řekla jsem si, že je musím připravit doma. Přece jen pro svůj pocit, že nebudou z bílé mouky, cukru... ne že by tyto bylo vrcholem zdravé stravy... to vůbec, ale přece jen jsem sáhla po špaldové mouce, kokosovém cukru (ano, pořád je to cukr) Zkusila jsem je s různými druhy ovoce, ale samozřejmě záleží, co máte zrovna po ruce. Úplně si představuji takové meruňky s drobenkou, makovou náplň se švestkami nebo jen povidla a drobenku... no měla bych je zas zopakovat :-)




Klasické kynuté koláče s tvarohem, ovocem a drobenkou


(9 ks po 50 g těsta)


Tvaroh

  • 30 g kešu natural
  • 100 g rostlinného jogurtu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce šťávy + kůry z Bio citrónu
  • 1 lžíce kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžíce mandlové mouky


Těsto

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžíce sójové mouky
  • 30 g kokosového/třtinového cukru
  • špetka vanilkového prášku
  • 50 g Bio Alsanu
  • 125 ml mandlového mléka


Drobenka

  • 25 g Bio Alsanu
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 50 g kokosového/třtinového cukru


Na dokončení

  • borůvky
  • broskve
  • švestky
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • mandlové mléko



Začneme přípravou tvarohu. Kešu ořechy alespoň na 4 hodiny předem namočíme. Poté je rozmixujeme s rostlinným jogurtem, kokosovým olejem, citrónovou šťávou, kůrou, cukrem a mandlovou moukou. Hmota vám bude připadat příliš tekutá, ale nebojte, v lednici ztuhne. Já připravila den předem.


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Droždí zasypeme lžící cukru, zalijeme troškou vlažného mléka a pomocí vidličky opatrně rozmačkáme na kaši. Odložíme stranou na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Mezitím si do velké mísy odvážíme mouky, zbytek cukru, vanilkový prášek. Promícháme a přidáme Alsan, mléko a kvásek. Pomocí rukou zpracujeme v kompaktní hmotu. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo zhruba na hodinu. 


Zatímco nám těsto kyne, připravíme drobenku. Smícháme mouku s cukrem, přidáme tuk a v rukou zpracujeme. Ovoce omyjeme. Broskve nakrájíme na tenké plátky, švestky přepůlíme. 


Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky. Já si odvážila po 50 g. Rozložíme na plech stejně velké kuličky, do kterých pomocí dna sklenice vytlačíme prohlubeň, do které klademe vrstvu tvarohu, ovoce a posypeme na závěr drobenkou či plátky mandlí. Před pečením ještě okraje koláče pomažeme mlékem a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 25 minut.



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)