Přijde mi, že obyčejných receptů není nikdy dost a tohle je přesně jeden z nich. Za pár minut umícháte těsto a je... Na druhou stranu mi přijde zajímavá kombinace rebarbory s pistáciemi. Víte, že ráda nahrazuji část mouky mletými ořechy a tady to nebylo jinak. Přijde mi to těsto pak nějaké lepší chuťově a samozřejmě i výživově.
Rebarborová bublanina s pistáciemi (V)
(Dortová forma 23 cm)
Těsto
- 200 g hladké špaldové mouky
- 60 g mletých pistácií
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- špetka vanilky
- 120 g třtinového/kokosového cukru
- 180 ml rostlinného/kravského mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 120 ml řepkového oleje
- 3 vrchovaté lžíce rostlinného/kravského jogurtu
Na dokončení
- 400 g rebarbory
- nasekaných pistácií
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.
Ve velké míse smícháme mouku s pistáciemi, práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou soli, vanilky a cukrem.
Mléko prošleháme s jablečným octem a odložíme stranou na pár minut. Poté vmícháme řepkový olej, jogurt a tekutou směs přilijeme k sypké. Zpracujeme v kompaktní hmotu.
Těsto přelijeme do dortové formy a ozdobíme pokrájenou rebarborou a nasekanými pistáciemi.
Pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut.
Rebarbora je fakt moje láska. Moje oblíbené ovoce a přiznám se, že by mě nikdy nenapadlo spojit ji s pistáciemi. Určitě to na jaře, až bude období rebarbory, vyzkouším. Měla jsem nějakou v mrazáku, ale padla ještě před Vánocemi. Ale nedávno měla rebarborový koláč moje oblíbená kavárna v Jihlavě. Tak jsem si zavzpomínala na teplejší dny.
OdpovědětVymazat