Šneky miluju, rebarboru miluju, a tak vlastně vznikl tento recept. Je dost jednoduchý, moje nejoblíbenější kynuté těsto na šneky. Mouky střídám různě dle aktuálního stavu spíže. Tentokrát to vyšlo na špaldovou hladkou a celozrnnou. A na náplň jsem jen povařila rebarboru s trochou cukru a vanilky. Pak už jsem jen nestačila zírat, jak mizí před očima...
Rebarborové šneky (V)
(13 ks)
Kvásek
- 60 ml teplé vody
- 1 balíček sušeného droždí (na 0,5 kg mouky)
- 1 lžíce cukru
Těsto
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- 240 ml (rostlinného) mléka
- 50 g Bio Alsanu či jiného (rostlinného) tuku/máslo
- 450 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
Náplň
- 500 g rebarbory
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- špetka vanilkového prášku příp. extrakt
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Zapékací nádobu vymažeme.
Začneme přípravou kvásku. V teplé vodě rozšleháme sušené droždí s cukrem a odložíme stranou.
Mezitím ve velké míse prošleháme cukr s mlékem, rozehřátým tukem. Opatrně přidáme kvásek, mouky, špetku soli a zpracujeme v kompaktní těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Já ráda nechávám kynout přes noc v lednici.
Rebarboru omyjeme, nakrájíme na menší kousky a rozvaříme s cukrem a vanilkovým práškem. Necháme zcela vychladnout, ideálně v lednici, aby ztuhla a lépe se s ní pracovalo.
Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme jej rebarborou, a opatrně zarolujeme. Takto vzniklou rolku rozdělíme na 13 ks. Mně se osvědčilo dělit pomocí nitě.
Rozdělíme na plech a necháme ještě půl hodiny kynout. Můžeme potřít rozehřátým tukem s mlékem, aby byly ještě vláčnější.
Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)