Rebarborové šneky (V)


Šneky miluju, rebarboru miluju, a tak vlastně vznikl tento recept. Je dost jednoduchý, moje nejoblíbenější kynuté těsto na šneky. Mouky střídám různě dle aktuálního stavu spíže. Tentokrát to vyšlo na špaldovou hladkou a celozrnnou. A na náplň jsem jen povařila rebarboru s trochou cukru a vanilky. Pak už jsem jen nestačila zírat, jak mizí před očima...




Rebarborové šneky (V)


(13 ks)


Kvásek 

  • 60 ml teplé vody
  • 1 balíček sušeného droždí (na 0,5 kg mouky)
  • 1 lžíce cukru


Těsto

  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • 240 ml (rostlinného) mléka
  • 50 g Bio Alsanu či jiného (rostlinného) tuku/máslo
  • 450 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • špetka soli


Náplň

  • 500 g rebarbory
  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • špetka vanilkového prášku příp. extrakt




Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Zapékací nádobu vymažeme. 

Začneme přípravou kvásku. V teplé vodě rozšleháme sušené droždí s cukrem a odložíme stranou. 

Mezitím ve velké míse prošleháme cukr s mlékem, rozehřátým tukem. Opatrně přidáme kvásek, mouky, špetku soli a zpracujeme v kompaktní těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Já ráda nechávám kynout přes noc v lednici. 

Rebarboru omyjeme, nakrájíme na menší kousky a rozvaříme s cukrem a vanilkovým práškem. Necháme zcela vychladnout, ideálně v lednici, aby ztuhla a lépe se s ní pracovalo. 

Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme jej rebarborou, a opatrně zarolujeme. Takto vzniklou rolku rozdělíme na 13 ks. Mně se osvědčilo dělit pomocí nitě. 

Rozdělíme na plech a necháme ještě půl hodiny kynout. Můžeme potřít rozehřátým tukem s mlékem, aby byly ještě vláčnější.

Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)