Kynuté jahodové koláče s mandlovou drobenkou (V)

 

Jahody a mandle je božská kombinace. Ani nevím, jak mě tato kombinace napadla, každopádně u nás slavila obrovský úspěch. Plus jsem ji zakomponovala do klasických kynutých koláčů, na kterých si tak trošku ujíždím já. Možná to vypadá jako složitý, zdlouhavý recept, ale zdání klame. Stačí si jen předem připravit těsto a nechat jej klidně kynout přes noc v lednici, to je můj oblíbený způsob kynutí. Ráno je příprava mnohem rychlejší a můžete se těšit na čerstvou snídani. 




Kynuté jahodové koláče s mandlovou drobenkou (V)


(8 ks po 60 g těsta)


Těsto

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžíce sójové mouky
  • 30 g kokosového/třtinového cukru
  • špetka vanilkového prášku
  • 50 g Bio Alsanu/másla
  • 125 ml mandlového mléka


Drobenka

  • 25 g Bio Alsanu/másla
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g kokosového/třtinového cukru


Na dokončení

  • čerstvé jahody
  • plátky mandlí
  • mandlové mléko



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Droždí zasypeme lžící cukru, zalijeme troškou vlažného mléka a pomocí vidličky opatrně rozmačkáme na kaši. Odložíme stranou na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Mezitím si do velké mísy odvážíme mouky, zbytek cukru, vanilkový prášek. Promícháme a přidáme tuk, mléko a kvásek. Pomocí rukou zpracujeme v kompaktní hmotu. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo zhruba na hodinu. 


Zatímco nám těsto kyne, připravíme drobenku. Smícháme mandlovou mouku s cukrem, přidáme tuk a v vidličkou zpracujeme. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky. 


Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky. Já si odvážila po 60 g. Rozložíme na plech stejně velké kuličky, do kterých pomocí dna sklenice vytlačíme prohlubeň, do které klademe jahody a posypeme na závěr drobenkou a plátky mandlí. Před pečením ještě okraje koláče pomažeme mlékem a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 25 minut.




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)