Honzovy rebarborové buchty (V)



Nojo, recept jsem fotila snad před měsícem a až dnes se dostala k jeho editaci.... je to teď holt náročný... Každopádně lepší pozdě, nežli nikdy. Tak snad máte ještě na zahradě nějakou tu rebarboru či na ni narazíte na trzích, v obchodě nebo vás podaruje sousedka a vzpomenete si na tento recept, protože je super, obzvláště pokud milujete nakyslé dezerty jako já...
 


Honzovy rebarborové buchty (V)


(mně vyšlo 18 ks)


Kvásek

  • 12 g čerstvého droždí
  • 1 lžička kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce vlažného rostlinného mléka


Těsto

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • kůra z 1/2 Bio citrónu
  • 65 g řepkového oleje


Rebarborová náplň

  • 500 g rebarbory
  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • špetka vanilkového prášku či extraktu


Na potírání buchet

  • 1 lžíce rostlinného mléka
  • 1 lžíce řepkového/kokosového oleje
  • 1 lžička kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička kvalitního rumu


Doporučuji připravit náplň dopředu, aby pěkně ztuhla a dobře se s ní pracovalo. 


V rendlíku povaříme na kousky nakrájenou rebarboru s cukrem a vanilkovým práškem. Poté necháme vychladnout na pokojovou teplotu a dáme tuhnout do lednice. 



Na těsto rozdrobíme droždí do menší misky, zasypeme jej cukrem, moukou, zalijeme vlažným mlékem a opatrně promícháme. Necháme vzejít kvásek na teplém místě, mělo by to trvat cca 15 minut. 


Mezitím si do velké mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli, vanilkového prášku, kůru z Bio citrónu. Vlijeme řepkový olej, vlažné mléko, kvásek a pomocí rukou/kuchyňského robota budeme zpracovávat alespoň 10 minut. Mísu přikryjeme potravinovou fólií či čistou utěrkou a dáme kynout přes noc do lednice či na teplé místo cca na 90 minut.


Následující ráno vytáhneme těsto z lednice, počkáme chvíli a rozválíme na pomoučeném vále plát. Nakrájíme jej na cca 5x5 cm čtverečky, poklademe rebarborovou náplní a zabalíme. Klademe je v dostatečném rozestupu do vymazaného pekáčku a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě.


Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 30 minut. Upečené buchty potřeme směsí mléka, tuku, cukru a rumu. Na závěr můžeme pocukrovat. 





1 komentářů:

  1. Rebarboru naprosto zbožňuji. Bohužel se mi ale nedaří nějak vypěstovat doma, abych si ty buchty udělala z vlastních zdrojů. Ale občas ji má v nabídce moje oblíbená kavárna v Jihlavě, tak je to aspoň takové zadostiučení. Jinak kdybyste měla třeba tip na to, jak rebarboru pěstovat (na trhu u nás ji snad nikdy nemají), tak to fakt moc uvítám. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)