Honzovy rebarborové buchty (V)
(mně vyšlo 18 ks)
Kvásek
- 12 g čerstvého droždí
- 1 lžička kokosového/třtinového cukru
- 1 lžička hladké špaldové mouky
- 3 lžíce vlažného rostlinného mléka
Těsto
- 500 g hladké špaldové mouky
- 250 ml rostlinného mléka
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- kůra z 1/2 Bio citrónu
- 65 g řepkového oleje
Rebarborová náplň
- 500 g rebarbory
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- špetka vanilkového prášku či extraktu
Na potírání buchet
- 1 lžíce rostlinného mléka
- 1 lžíce řepkového/kokosového oleje
- 1 lžička kokosového/třtinového cukru
- 1 lžička kvalitního rumu
Doporučuji připravit náplň dopředu, aby pěkně ztuhla a dobře se s ní pracovalo.
V rendlíku povaříme na kousky nakrájenou rebarboru s cukrem a vanilkovým práškem. Poté necháme vychladnout na pokojovou teplotu a dáme tuhnout do lednice.
Na těsto rozdrobíme droždí do menší misky, zasypeme jej cukrem, moukou, zalijeme vlažným mlékem a opatrně promícháme. Necháme vzejít kvásek na teplém místě, mělo by to trvat cca 15 minut.
Mezitím si do velké mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli, vanilkového prášku, kůru z Bio citrónu. Vlijeme řepkový olej, vlažné mléko, kvásek a pomocí rukou/kuchyňského robota budeme zpracovávat alespoň 10 minut. Mísu přikryjeme potravinovou fólií či čistou utěrkou a dáme kynout přes noc do lednice či na teplé místo cca na 90 minut.
Následující ráno vytáhneme těsto z lednice, počkáme chvíli a rozválíme na pomoučeném vále plát. Nakrájíme jej na cca 5x5 cm čtverečky, poklademe rebarborovou náplní a zabalíme. Klademe je v dostatečném rozestupu do vymazaného pekáčku a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 30 minut. Upečené buchty potřeme směsí mléka, tuku, cukru a rumu. Na závěr můžeme pocukrovat.
Rebarboru naprosto zbožňuji. Bohužel se mi ale nedaří nějak vypěstovat doma, abych si ty buchty udělala z vlastních zdrojů. Ale občas ji má v nabídce moje oblíbená kavárna v Jihlavě, tak je to aspoň takové zadostiučení. Jinak kdybyste měla třeba tip na to, jak rebarboru pěstovat (na trhu u nás ji snad nikdy nemají), tak to fakt moc uvítám. :)
OdpovědětVymazat