Domácí müsli tyčinky s mandlemi a brusinkami

Tak tohle jsou extra zdravé müsli tyčinky! Nevěřila jsem, že jdou vyrobit müsli tyčinky bez přidání tuku a cukru, ale jde to!

Nejsem dvakrát fanda do müsli tyčinek. Abych byla přesnější, nejím je vůbec. Protiví se mi výrobky plné zbytečných přidaných látek, ale na druhou stranu beru, že občas to nejde jinak. Přesto, když je ta možnost, proč si nevyrobit doma tyčinky a pak jen přibalit do tašky na cestu, dětem do školy... Příprava není nijak náročná, do hodiny nemáte co dělat. 15 minut mi zabrala příprava a 30 minut se peklo. Navíc i finančně vyjdou tyto tyčinky lépe, než kdybyste si je koupili, ale jsou tak dobré, že se budete muset krotit, abyste je nesnědli najednou, to vám garantuju.

Müsli tyčinky s mandlemi a brusinkami (8 ks)



  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku mandlí (cca 50g)
  • 1/2 hrnku brusinek (cca 50g)
  • 1 lžička skořice
  • 1 banán
  • 4 lžičky jablečného pyré*





Nejdříve jsem si upekla vločky s mandlemi. Plech či jinou nádobu vhodnou do trouby vyložte pečícím papírem a rozprostřete vločky s nasekanými mandlemi. Pekla jsem cca 10 minut, až vločky a oříšky mírně zhnědnou a rozvoní. Mezitím jsem si rozmačkala banán, přidala jablečné pyré, skořici a na závěr opražené vločky s mandlemi. Vše jsem smíchala a naplnila zapékací misku. Pekla jsem cca 30 minut na 180 stupňů. Poté jsem dala tyčinky na hodinku zchládnout a nakrájela ostrým nožem.


  


Mně z uvedeného množství vyšlo 8 tyčinek. Poprvé jsem udělala raději menší množství, protože jsem nevěděla co čekat, ale byla jsem mile překvapena. Tyčinky se vůbec nelámaly ani jsem je nemusela dávat ztuhnout do lednice, aby šly rozkrájet jako u jiných receptů.





Fantazií se meze nekladou. Vločky můžete použít jakékoliv, žitné, ječné, pšeničné, prostě jaké máte po ruce. Oříšky a sušené ovoce taktéž. Já chtěla ještě přidat pistácie, ale bohužel nebyly na skladu. Určitě půjde přidat i kokos, čokoláda, semínka...






Tyčinky jsou určitě méně sladké než ty kupované, ale mně přišly akorát. Pokud máte rádi hodně sladké, přidejte med, javorový či zlatý sirup.



Dobrou chuť :-)


* rozvařená jablka ve vodě do konzistence přesnídávky

81 komentářů:

  1. Super recept, musli tyčinky mame radi no niet nad takéto domáce, mňam...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, jsou fakt o hodně lepší jak kupované :-)

      Vymazat
    2. Opravdu super dělal jsem to z dvou davek přidal jsem dynove seminka budu pokračovat a
      vylepšovat jinymi seminky a sušenym ovocem a přidam syrovatku na bilkoviny diky za recept

      Vymazat
  2. Jé, tak jednoduché, tak úžasné! Miluju mandle a brusinky, takže tohle musím bezpodmínečně vyzkoušet. Náhodou jsem narazila na váš blog a asi sem budu chodit pro isnpiraci velice často, moc se mi lííb vaše zdravé recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji za komentář :-) těší mě, když můžu inspirovat. Do těch tyčinek určitě jděte, nevěřila jsem, že můžou držet pohromadě jen díky banánu a fakt to funguje.

      Vymazat
  3. Teda dneska sem objevila tvůj blog a jsem naprosto nadšená. Jelikož ráda vařim a peču, a dvojnásob když je to zdravé, tak hledám inspiraci a náhodou sem na tento blog narazila. Určitě se budu vracet, zdravých receptů takových, aby byly vážně dobré, není nikdy dost a tyhle podle surovin snad nemůžou být nejedlé. Díky za bezva zdravou inspiraci a přeju mnoho dalších skvělých nápadů :-).Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já díky za slova chvály :-) tyčinky fakt stojí za to. Je to fajn pocit si pochutnat s vědomím, že je to zdravé.

      Vymazat
  4. Váš blog je úžasný, recept na domácí müsli tyčinky jsem hledala už dlouho, tyto určitě vyzkouším :-) jen by mě zajímalo, jak dlouho je možné tyčinky skladovat? případně v čem, jestli nějak zabalené, v lednici atd. :-) děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejprve děkuji, že se Vám blog líbí. Tyčinky jsme zatím dlouho neskladovali, hned se snědly. Ale určitě vydrží nějaký týden v lednici v šikovné plastové krabičce

      Vymazat
  5. Super, možná to ještě dneska zkusím. Tu troubu stačí dát na 150st.?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, co je to za troubu, jak peče... Já peču na 180

      Vymazat
    2. Takže 180st, jinak bych u toho strávil mládí :D

      Vymazat
  6. Ahoj, chtěla jsem se zeptat... Jak je možné, že ty tyčinky tak krásně drží pohromadě v kuse? Původně jsem si myslela, že to je díky tomu, že se tam dá ten med a on jak zkaramelizuje, tak to "zapečetí" ale já med nesmím, takže jsem hledala jiné varianty, až jsem našla tento super recept, tak mě to zarazilo. Že by to snad byl ten banán s jablečným pyré?! WOW! každopádně moc děkuju, určitě to zkusím ;)
    Nikol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně jak říkáš, přičítám to banánu a jablečnému pyré. Opravdu držely takhle pěkně :-)

      Vymazat
  7. Takový recept jsem přesně hledala! Taky nechci používat med nebo sirup.. To jablečné pyré je domácí nebo kupované? Nikdy jsem v Čechách nekupovala, mají ho normálně v Bille nebo Albertu? Díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. když to jde, volím vše domácí. takže klasicky rozvařená jablka. Jinak můžeš nahradit kvalitní přesnídávkou.

      Vymazat
  8. Ahoj, tvůj recept mě moc zaujal. Chci to hnedka zítra vyzkoušet. Jenom se chci teda zeptat na to jablečné pyré. To normalně stačí jenom rozvařit jablka a to tam dát? Moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je v podstatě přesnídávka, pokud máš domácí použij tu. Nebo si normálně rozvař jablka, až získají "přesnídávkovou" konzistenci.

      Vymazat
  9. Taky jsem si vždycky myslela, že bez medu, zlatého sirupu, nebo másla to nemůže ztuhnout, ten nápad s pyré je boží! Stejně jako tvůj blog, moc pěkné recepty i design :)
    Tyčinky si píšu do bakelistu :)

    OdpovědětVymazat
  10. co je myšleno "jablečným pyré"? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rozvařená jablka ve vodě do konzistence přesnídávky.

      Vymazat
  11. Ahoj, jsou musli tyčinky normálně trvanlivé nebo se musí spotřebovat třeba do několika dní? Jinak díky za recept :)

    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nám zatím dlouho nevydržely, ale určitě trvanlivost nebude jako z obchodu, taky neobsahují, co kupované. Ale týden, dva v lednici vydrží v pohodě.

      Vymazat
    2. Fajn, tak to stihnu celé množství podle receptu ujíst :) Díky :)

      Vymazat
    3. Ahoj, ještě jedna otázka. Pamatuješ si, na jakou teplotu jsi tyčinky pekla? Nedaří se mi vychytat, aby byly uplně dokonale pevné, většinou nejsou uvnitř "zapečené". Na chuti to neva, ale budu teď dělat pátý pokus pro návštěvu, tak bych je chtěla mít dokonalé :)

      Vymazat
    4. Možná ještě..máš zkušenost s tím,jestli je dobré skladovat je v lednici? Na jednu stranu je to asi logické - aby vydržely. Ale mam pocit, že v lednici se vždycky trošku "rozmočí".

      Vymazat
    5. to přece nejde říct takhle obecně, každá trouba je jiná a peče jinak! Peču standardně na 180 stupňů.

      Vymazat
  12. Ahojte, zkoušela jsem a moc pohromadě to nedrželo.
    Ale do jogurtu dobré... Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm to je divný, žádný jiný tyčinky mi nedržely tak hezky :-)

      Vymazat
    2. Právě i u tebe na fotce to vypadá dost pevně, nevím čím to... Ale chutově dobré.

      Vymazat
  13. Tyčinky se mi právě pečou v troubě :) Jsem zvědavá, jestli budou držet a trochu si přeji, aby se posunul čas a já je už mohla ochutnat :))

    OdpovědětVymazat
  14. Na kolik stupňů jste je pekla ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stačí přečíst předchozí komentáře, 180 :-)

      Vymazat
  15. Tyčinky jsou skvělé a kdo nemá jabl.pyré, může nahradit džemem. Použila jsem rybízový, který trčí v lednici dlouho a nikomu se do něj nechce :-) byly výborné, skvěle držely pohromadě a budu dělat na každý výlet. MarťaS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to už bohužel nebudou tak zdravé... ale pokud Vám takto chutnaly...

      Vymazat
  16. Včera jsem je zkoušela, trochu jsem se toho bála, ale jsou VÝ-BOR-NÉ!! :) Ve škole jsem se podělila se spolužačkou a tak jí chutnaly, že prosila o další :D Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není důvod se bát, zatím všem chutnaly, je to opravdu ozkoušený recept :-)

      Vymazat
  17. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat musí tam být banán? Nebo by stačilo jablečné pyré? Banán bohužel nemohu :( Ale strašně ráda bych je zkusila, protože ty v krámě jsou moc přeslazené a nechutnají mi, nechci používat mouku ani tuk, děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  18. super recept ,vyzkoušeno, drží nádherně, jen jsem si dodala pár dalších ingrediencí

    OdpovědětVymazat
  19. A kdy se tam mají přidat brusinky??

    OdpovědětVymazat
  20. Nedávno jsem tehle ÚŽASNÝ blog teprve objevila a jsem naprosto nadšená :). A tyhle tyčinky byly prvním pokusem, jsou výborné, užrala bych se jich, takže se musím teda dost ovládat :D

    OdpovědětVymazat
  21. Právě jsem je dopekla-už se nemůžu dočkat,až vychladnou a zítra je okoštuju :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Asi budou dobré,ale zdravé moc ne. Banán obsahuje hodně cukru,i když ovocného,jablka také, navíc když se vše upeče zničí se všechny zdraví prospěšné látky. Moje výživová poradkyně mi zakázala jakékoliv pražené vločky a vlastně je smím jíst minimálně,protože prý všeobecně jíme moc sacharidů. Ale stejně ty tyčinky ozkouším,vypadají dobře. Zkoušela jsem ty z pořadu Kluci v akci a nedržely pohromadě. Přitom jsem vše dělala podle receptu .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezlobte se na mě, ale takovou hloubost jsem už hodně dlouho neslyšela/nečetla. Nejsou zdravé, protože banán a jablko obsahuje cukr? Troška toho selského rozumu... Jediné s čím souhlasím je, že se ztrácí vitamíny pečením. To byste ale musela přejít na raw stravu. Nestačím zírat, jaká moudra šíří výživoví poradci, předpokládám, že do Vás balí kvanta bílkovin v podobě masa, tvarohů...

      Vymazat
    2. Pojem zdravé je úplně zavádějící, řekl bych, že ho udržují "marketingoví stratégové". Co je to zdravá potravina? Že vám dodá zdraví? Ale to snad ne... Jinak musli tyčinky jsou z podstaty především sacharidové. Já je chci jako energetický zdroj na dlouhé (150-200 km) cyklistické vyjížďky Ovšem souhlasím s tím, že tyto jsou opravdu dost sacharidové, což pro běžného člověka není vhodné. Výtka, že se musí péct je naprosto správná. Zbytečnost a každopádně nikoli nezbytnost. No, asi to vypadá, že si nějaký recept vymyslím sám:-)

      Vymazat
    3. Nic Vám nebrání tvořit vlastní recepty.

      Vymazat
  23. Výborné, i když jen s rozinkami :-) Jablečného pyré mám zásoby, tak se to hodí. Děkuji za recept!!
    I partnerovi zachutnalo a to nejí mandle :-)

    OdpovědětVymazat
  24. V postupu už není, že se mají přidat brusinky :) Jen oprava.

    OdpovědětVymazat
  25. Mňam, tyčinky se povedly. K jablíčkům jsem přidala lžíci cukru a příště bych dala ještě jednu-aby byly tyčinky trošku sladší. A budu je muset péct ještě chvilku-uprostřed jsou ještě trošku lepkavé, ale na chuti jim to neubralo :)
    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to si musí samozřejmě každý sám vychytat, jak má výkonnou troubu a každá jablíčka jsou jinak sladivá a každý máme jinak mlsný jazýček... :-)

      Vymazat
  26. To nechápu, dát tam banán... To znamená, že vydrží tak tři dny, tedy nepřijatelně málo. Od musli tyčinek očekávám mnohem delší trvanlivost. Podle mě špatný recept.

    OdpovědětVymazat
  27. dnes jsem tyčinky zkusila a hned z dvojitý dávky :) a jsou vynikající!!!! ještě jsem přidala slunečnicová semínka a lískový oříšky nasekaný...:)

    OdpovědětVymazat
  28. moc dekuji za skvely recept, tycinky jsou strasne dobre..! akorat jsem mela co delat, abych je nejedla jeste "za syrova":))

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj, receptík se super použila jsem tvůj základ a zbytek jsem dala semínka a sušené ovoce, co jsem našla doma :) jsou výborné, jen musím vymyslet lepší skladování, protože asi po týdnu zadělané ve folii/tvrdším pytlíku začínají plesnivět.. což je škoda :/, pár jsem jich musela vyhodit.. Jak je tedy mám skladovat? aby vydrželi, co nejdéle?

    PS: máš super, opravdu krásný blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. možná v utěrce či nějakém plátýnku v lednici, ale je třeba mít reálné cíle. Tyčinky jsou z poctivých surovin, bez konzervantů, takže logicky nemohou vydržet celou věčnost jako ty kupované...

      Vymazat
    2. Děkuji :) ano, je mi jasné, že nevydrží měsíc.. A co se stane, když je dám do mrazáku? (někde jsem to četla)

      Vymazat
    3. bohužel jsem nezkoušela, ale snad se nerozpadnou, každopádně bych je zabalila zvlášt po kusech..

      Vymazat
  30. Tak ty vypadají opravdu výborně! Musíme je vyzkoušet :-)

    http://jidlology.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  31. Včera jsem je upekla, povedly se a jsou vynikající. Díky za inspiraci. ;-)

    OdpovědětVymazat
  32. Tak to jsem asi jediná, kdo upekl a totálně se mu rozpadly? A ještě jsem je stihla trošku připéct :-( V sázím na špatně rozvařená jablko, jinak netuším kde by mohla být chyba :-( Chuťově vynikající, jedla jsem jsem je jako müsli. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak tomu nerozumím,pekla jsem je tolikrát a nebyl nejmenší problém, za recept dám ruku do ohně.

      Vymazat
  33. Ahoj, tvůj blog je naprosto GENIÁLNÍ, strašně se mi tu líbí a chodím sem pro inspiraci často. Od března jsem shodila 13kg, pravidelně cvičím, ale je to HLAVNĚ o jídle. Banány ač mám moc ráda, dávám si je jen minimálně, protože jsou hodně sladké, a protože ještě potřebuji pár kilo snudat, ale dostala jsem šílenou chuť na tvé tyčinky, přemýšlela jsem, jak nahradit ten banán. V lednici jsem našla tofu, takže jsem místo něho dala jedno balení přírodního tofu. Nakrájela jsem ho na kostečky a na hulváta rukama rozblemcala. Povedlo se a bylo to výtečné :-) Děkuji za inspiraci a příště zkusím s tím banánem :-) Paa

    OdpovědětVymazat
  34. Tyto tyčinky mne velmi zaujaly, jen taky přemýšlím čím nahradit banán... Nechci tu rozebírat svůj postoj k banánům, každý to vidí jinak, ale nebyl by tip za co jej vyměnit? Tofu nasladko mi nejede, napadají mne lněná semínka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je mi to líto, ale neporadím. Zkrátka se neztotožňuji s názorem, že banán je zlo...

      Vymazat
  35. Kaco, to tofu jsem tam ani necitila, slouzi tam vylozene jako lepidlo. Tím jak je chuťově nevýrazné, ostatní chutě ho přebijí :-) A Luci, víš, mám to ozkoušené, když si ten banán dávám, tak sice kg dolu jdou pořád, ale cm přes bříško se najednou zastaví nebo jdou dolů hrozně pomaličku. Měla jsem právě období, kdy jsem si dělávala na snídani tak 3x - 4x do týdne ovesnou kaši (nebo jahelnou, pohankovou...) a do ní si nakrájela vždy tak půlku banánu. A jak jsem to přestala dělat, opravdu ty cenťáčky začali lízt dolu zase rychleji. Teď si dám banán max. dvakrát do měsíce a je to ok, hold nic se nemá přehánět. Jinak nic proti banánu, mám ho ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co člověk, to názor, obzvláště v oblasti výživy. Stejně tak na každého platí něco jiného. Každý si musí najít svou cestu, ale moje tudy, abych si nemohla dát hloupý banán, nevede...

      Vymazat
  36. Jooo jinak jsem zkoušela tento recept ještě odbanánovat tak, že jsem smíchala všechy sypké ingredience (neupečené), přidala trochu vody, aby vznikla lepkavá hustší hmota, zjemnila jsem ji asi třemi vrchovatými lžícemi tvarohu a nakonec jsem přidala to jablíčkové pyré. Místo tyčinek jsem si lžičkou tvarovala na plech kolečka, srdíčka.. Pak jsem to pekla 15 minut na 180° :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. za mě zlatý banán, oproti tvarohu, ale každý si může recept uzpůsobit svým potřebám a chutím.

      Vymazat
    2. Ale vždyť říkám, banán si dám, ale prostě už ne tak často. To je jedno,prostě každému hold sedne něco jiného a když mi banán ničí mojí vysněnou postavu, kterou mi dává hodně úsilí mít, tak si ho hold nedám tak často :-) Kdybys měla stejný problém jako já, možná bys to pochopila. Jinak nevím proč, ale mám z tebe pocit určitý odměřenosti, tak promiň, že jsem vůbec něco psala. I tak, máš pěknej blog a spoustu super receptů. A šmitec.

      Vymazat
    3. Díky za názor. Jen nejsem přesvědčena, že právě banán brzdí hubnutí, je to komplexní problém, který takhle vytržený z kontextu a jen tak na "papíře" nevyřešíme. A ten pocit asi nebude jen pocit, zkrátka si držím odstup asi větší než jiní :-)

      Vymazat
  37. Já teda si dovolím říct svůj názor, .tenhle recept sem našla cca před půl rokem, už netuším kde. Pekla sem je dvakrát a nic moc, co hůř, nikdo další to nechtěl jíst...konzistence taková gumová a když sem druhou várku pekla schválně déle, na mín stupnů,tak se to zas připeklo a už to nedrželo pohromadě. Podle mě to kazí už zmiňovanej banán, i chuťově prostě přebije úplně všecko. Takže též ledám čím bych ho mohla nahradit... kdybystě někdo měli nápad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale jinak blog máš fakt suprovej a hlavně moc hezkej a úhlednej, to já ráda, Mám ho v záložkách....a ten makovej koláč je úžasnej - teda byl, už padl za vlast :) :)

      Vymazat
    2. Není člověk ten, aby se zavděčil všem. Každý má holt jiné chutě :-)

      Vymazat
  38. možem sa opýtať ako dlho vydržia ?

    OdpovědětVymazat
  39. Tak právě jsem dopekla. Nevěřila bych, že to bude tak dobré jen díky přesnidávce a banánu. Je to jednoduché a moc dobré. Děkuji. Renda

    OdpovědětVymazat
  40. Musli tyčinky zbožnuju :) dělám si je přesně takovéhle, i si je objednávám na actifitu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)