Dnes jsem se s Vámi přišla podělit o můj snad v poslední době nejoblíbenější salát. Sice už je trochu mimo sezónu, ale stále vidím obchody i stánky zásobené řepou a pomeranči, tak pokud se Vám krčí doma ještě nějaké zbytky a nevíte co s nimi, zkuste tento salát, je fakt dobrý :-)
Salát s červenou řepou, pomerančem, karamelizovanou cibulkou a kozím sýrem (2 porce)
Inspirace:http://www.bakingequalslove.com/
- 1 středně velká červená řepa
- 1 pomeranč
- 1 (červená) cibule
- 1 palice česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzam. octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl, pepř
- cca 100g zelených listů
- 100 g měkkého kozího sýra
Zálivka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- šťáva z pomeranče
- sůl, pepř
Nejdříve jsem si oloupala řepu, cibuli a česnek. Cibuli s řepou jsem nakrájela na menší kousky, česnek nechala celé stroužky a dala do nádoby na pečení. Zasypala třtinovým cukrem, pokapala olejem, octem, osolila opepřila, pořádně promíchala a dala péct cca na hodinu. Mezitím jsem si smíchala suroviny na zálivku. Po upečení smícháme zelené listy s upečenou zeleninou, pomerančem, přelijeme zálivkou a dozdobíme sýrem. můžeme nechat zchládnout a až poté promíchat, ale doporučuji servírovat hned. Sýr se na horké zelenině krásně rozteče a vytvoří ten pravý chuťový zážitek.
Salát jsem zkoušela s různými sýry. Je dobrý i s mozzarellou, s nivou ještě lepší. Dobrá bude určitě i feta. Dnes jsem zkusila s kozím sýrem, jak bylo v předloze a mám favorita.
Listy můžou být také jakékoliv, nejlepší je asi rukola, ale chutnal mi i polníček, eskarola. Cibuli pokud nemáte červenou, poslouží i obyčejná. Česnek můžete vynechat, ale pečený česnek s řepou je pohádka, tak se o ni nepřipravte.
Dobrou chuť :-)
Tohle je pecka, delam jiz ponekolikate a ten mix chuti tam je proste uuuuzasny :) diky za recept
OdpovědětVymazat