K filmu patří něco slaného, což si obvykle neladí se zásadami zdravé výživy. Už před nějakým časem se na našem trhu začaly objevovat zeleninové chipsy, ať už řepa, cibule, kapusta, celer.... s cílem nalákat spotřebitele na zdravější formu chipsů. Když jsem však studovala složení, moc mě nepotěšilo, proto jsem si chtěla vyrobit chipsy domácí. Upřímně, co může být lepšího než pěkně čerstvé křupavé chipsy přímo z trouby přikusovat k nějakému fajn filmu. Gramáže jsem tentokrát neuváděla, vyrobte si podle potřeby :-)
Cuketové chipsy
- cuketa
- olivový olej
- sůl
Cuketu jsem omyla, konce odkrojila a škrabkou na brambory jsem nakrájela na teňounké plátky. Můžete případně použít mandolínu či struhadlo. Rozprostřela na pečícím papírem vyložený plech, potřela olivovým olejem, osolila a dala péct.
Musím se přiznat, že se mi první várku povedlo spálit, proto doporučuji péct při nižší teplotě a radši sedět u trouby a kontrolovat.
Nemusíte používat jen sůl, fantazií se meze nekladou. Já jako premiéru nechtěla zkoušet žádné experimenty, proto sem sáhla po klasice. Určitě se hodí provensálské bylinky, uzená paprika, tymián, rozmarýn atd. Ale pozor, pokud nehodláte várku chipsů hned jíst, nesolte. Chipsy by zvlhly a nebyly by křupavé.
Stejně tak se nemusíte omezovat jen na cuketu. Bezvadná musí být řepa, mrkev, batáty nebo obyčejné brambory nebo třeba nasladko jablka se skořicí...
Dobrou chuť :-)
parádny nápad a človek má hneď pocit, že maškrtí zdravo :)
OdpovědětVymazatVýborný recept! Též připravuji podobným způsobem, jen ještě přidám pár kapek vinného octa, na jemné plátky nakrájený stroužek česneku a bazalku či petrželku.V italské kuchyni tento recept nese název zucchine alla scapece...:)
OdpovědětVymazatTo zní super, musím zkusit :-)
VymazatPřikláním se k té ochucené, neboť cuketa samo o sobě žádnou chuť nemá a z mrkve batátu či červené řepy, jak jsem vyzkoušela já, musí být stejně nepříjemně sladké...
VymazatTak toto musím vyskúšať! V chladničk mám pol cukety, tak padne za obeť experimentovaniu :)
OdpovědětVymazatBudu ráda, když zkusíš :-)
Vymazattoto je superskeeee! ja cuketu zboznujem na vsetky mozne sposoby ;o)
OdpovědětVymazatTak to ti bude určitě chutnat :-)
VymazatDobrý nápad, mě většinou ani ty kupované zeleninové chipsy nechutnaly! Takže zkusím :)
OdpovědětVymazatVšechno domácí je vždycky lepší :-)
VymazatSkvělý nápad, jak se najde příležitost, tak určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej a dej pak vědět, jestli chutnalo.
Vymazatahoj řepu, batáty i mrkev mám otestované a jsou super! Cuketu musím vyzkoušet!!!
OdpovědětVymazatSuper, taky se chystám i na jinou zeleninu :-)
Vymazatmnaaam :-) tak taketo dobre zdrave a jednoduche veci su najlepsie! :)
OdpovědětVymazatPřesně tak :-)
VymazatTo vypadá skvěle, také vyzkouším ;-)
OdpovědětVymazatBudu ráda :-)
Vymazatcuketu mám ráda na všechny způsoby, určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatUrčitě zkus :-)
VymazatMusím vyzkoušet :D
OdpovědětVymazattak se pak ozvi, jestli se povedly :-)
VymazatJá dělám nasladko, jablečné chipsy, zeleninové jsem plánovala už od podzimu a pořád jsem se k nim nějak nedostala. Ale tyhle fakt dělají chutě!
OdpovědětVymazatjá zas plánuji ty jablečné :-D
VymazatKdyž jsem se včera podívala na tento recept. Hned jsem musela běžet a vyzkoušet to. Jelikož jsem doma měla jen řepu, tak jsem to zkusila a výsledek byl báječný :) Děkuji za recept. :)
OdpovědětVymazatjj, není nad to si bez výčitek zamlsat :-)
Vymazats tymto by si mi hned ulahodila :-)
OdpovědětVymazatbyly super, daleko lepší jak kupované. A navíc, konečně máme cuketovou sezónu :-)
VymazatTo je skvělý nápad! Cuketu zrovna doma nemám, ale mám batáty a řepu, takže vyzkouším. Ale tu cuketu stejně asi koupím a vyzkouším i tu ;-)
OdpovědětVymazatvýborná je každá zelenina takto upravená :-)
Vymazatmňamka :)
OdpovědětVymazatpřesně tak :-)
VymazatDalší věc kterou jsem podle Tebe dělala, a opět mi chutnalo i když jsem je lehce připekla :D
OdpovědětVymazattaky jsem měla první várku snědší :-D chce to opatrně
VymazatSuper nápad, zdravé mlsání. Cuketu jíme často, ale takto jsem ji ještě nezkoušela. Díky za tip, to si myslím bude mým dětem chutnat:-)))
OdpovědětVymazatbezva, jestli sklidí úspěch u dětí, tisíckrát lepší než brambůrky :-)
Vymazattohle je super napad!
OdpovědětVymazata ta teplotka zhruba holky?? :) dííky
OdpovědětVymazatbarča
Taky pořád přemýšlím, na kolik stupňů a jak dlouho péct - aspoň přibližně prosím! Terka
OdpovědětVymazatjej, to už si nevzpomínám úplně přesně, už jsem dlouho nepekla, jak není sezóna. něco kolem 100-140 max, aby se chipsy nespálily.
VymazatDneska se chystám na všezeleninové chipsy,a moc se na ně těším. Tak doufám, že se to povede:)
OdpovědětVymazatjá taky :-)
VymazatDnes jsem náhodou narazila na vaše stránky a nestíhám slintat a obdivovat. Miluju zeleninu, ale o zeleninových chipsech slyším prvně. Ale cukety nyní nemám, ještě mám uskladněnou jednu dýni, myslíte, že by to šlo také? Ještě mám vlastně mrkev, řepu a celer, jdu na to jupí, děkuju a přeji hodně dalších skvělých nápadů!!!
OdpovědětVymazatBohunka
Dýni jsem ještě nezkoušela. Ale mrkev, řepa, petržel fungují taky báječně, ty sou prověřené.
VymazatTedy uděluji velikánskou pochvalu a mrzí mě, že nemám moc udělit nějaký řád. Opravdu. Chipsy byly tak skvělé, že při čekání na druhý plech jsem první snědla sama. Zkoušela jsem červenou řepu, celer a mrkev. Opravdová ňaminka, naprostý luxus. Opravdu ještě jednou děkuji za inspiraci. Také jsem tu zahlédla banánovolněné sušenky a hned vyzkoušela a ty jsou tady úplně fantastické, opravdová lahůdka. Smekám. Děkuji a jdu studovat další recepty.
OdpovědětVymazatDěkuji za tento blog.
Bohunka
Na kolik to pečete? mě se nějak nedaří :-(
OdpovědětVymazatvelmi slabě, jinak se spálí. klidně na 100 a kontrolovat.
VymazatMe se nejak nedari :( bud je mam jeste mokre nebo pak spalene :( jak dlouho na tech 100 tak pecete?? Ja kontrolovala, porad byly uprostred mokre, ale nektere uz mi zacaly hnednout...
OdpovědětVymazatto se těžko radí, každá trouba je jiná. Naše trouba je třeba hrozně slabá, kdybych měla vše péct podle předpisu, tak nic nedopeču, koláč co se peče běžně hodinu, tam mám i hodinu a půl... takže to chce opravdu vychytat. Zkuste mrkev, petržel, řepu, s těmi to jde lépe
Vymazatvyzkousim a tesim se na to!!
OdpovědětVymazatsnad se vydaří a bude chutnat :-)
Vymazattak ty musím rozhodně vyzkoušet! v poslední době jsem si cuketu strašně oblíbila :) a tahle variace vypadá dost lákavě! :)
OdpovědětVymazattaky že je :-) bezva alternativa třeba k filmu :-)
Vymazattak cukety jsem "nakrajela" skrabkou. lehce posolila, radeji nechala vypotit (at neni mekka) a poradne vysusila. vyskladala na plech s pecicim papirem. lehce potrela olejem. a troubu dala na nejnizsi stupen, at se to spis susi nez pece. po pul hodine nic - jen mekka, tepla cuketa. tak jsem cekala dalsich 15 minut - cuketa nepatrne hnedla, ale stale byla mekka a vlhka. no a pak, behem peti minut najednou zacala cernat! ale stale byla mekka :D nechapu, kde jsem udelala chybu :) jo a cele se mi to na ten pecici papir prilepilo (ne pripalilo, prilepilo), takze pri snaze sundat platky dolu jsem je roztrhala na cimpr campr. nakonec jsem tu mekkou, spalenou a prilepenou hmotu musela shrnout silou sterkou z papiru a pak tu slepenou kouli potrhane cukety hodit do kose.. :D
OdpovědětVymazatdekuji za recept, ale nerozumim mu :D
Betka
Dobrý den, má snaha dopadla nejednou velice podobně. :-) Buď spálené nebo přiliš měkké. Škoda, že mi to slečno Lucie nemůžete upéct doma a ukázat, jak na to. ;-)) Jistě je to delikatesa. Alena
VymazatBětko, děkuji za upřímný příspěvek, takhle jsem se při pročítání diskuzí na internetu snad ještě nepobavila :D
VymazatRecept zkusím, ale už mám takové tušení, že to bude mít stejný konec:D
dobrý den Bětko, dopadla jsem úplně stejně :-)
Vymazatnechápu jak se to někomu podaří upéct jinak :-)
hanka
pěkný den, zkoušela jsem cuketu, nakonec se mi nejvíce osvědčilo o něco silnější plátky než škrabkou, na 100 stupňů a na dvě hodiny. vyndala jsem je krásně křupavé, opravdu chipsové - dopředu jsem nesolila, až po vyndání a vychladnutí. musí se ale dát po vychladnutí do pytlíku, protože do rána mi volně vložené v misce zvlhly...
Vymazatlepší mám ale zkušenost s červenou řepou, ta šla i na víc stupňů a rychleji ;-)
Monika
mňam vypadá to naprosto dokonale... musím to dnes vyzkoušet, kamarádka má dnes narozeniny tak ji připravím tuhle dobrůtku)
OdpovědětVymazatTak jsem je právě udělala a všichni mi je snědli... :D
OdpovědětVymazatna jednu stranu je mi to líto, na druhou těší, že tak chutnají... nezbývá, než se pustit do další várky :-)
Vymazatjá jsem je udělala, ale je to piplačka a výsledek nevypadal jako na obrázku. Když je každý kus jinak tlustý,tak se musí i postupně vyndavat z trouby a při sušení 110 stupnů, to pak máte hodinu co dělat, hlídat a hlídat. A také se strašně zmenší. Jinak byly fakt dobrý,ale ta piplačka mi za to nestojí.
OdpovědětVymazatUrčite vyskúšam :)
OdpovědětVymazat