Na blog mám bohužel míň času, než bych chtěla, ale s tím nic nenadělám, povinnosti jsou povinnosti. Přesto se občas ráda odreaguji v kuchyni. Dnes jsem si pro Vás připravila chuťovku v podobě hummusu.
Hummus jsem dělala v minulosti jen jednou, klasiku. Moc mě bohužel nenadchl, přesto jsem mu dala druhou šanci. Potvrdilo se mi, že se sušenými rajčaty je vše dobré a ještě lepší s domácí tahini. Hodí se výborně na pikniky, různé párty, jako pomazánka do sendvičů, tortill atd.
Hummus se sušenými rajčaty
Inspirace: http://www.ecurry.com
- 1 plechovka cizrny
- 2 lžíce tahini pasty
- šťáva z citrónu
- 2 stroužky česneku
- sušená rajčata ( v oleji)
- sůl
Cizrnu jsem zcedila, přidala 2 lžíce nálevu, tahini, šťávu z citrónu, prolisovaný česnek, pokrájená sušená rajčata (neměla jsem naložená v oleji, tak jsem je pokapala olivovým olejem a nechala chvíli odstát), sůl a v robotu umixovala v hladkou pastu. Podávat můžete s krekry, pitou, či zeleninou.
Domácí tahini jsem udělala ze sezamových semínek a olivového oleje. Utloukla jsem semínka v hmoždíři a přidala olivový olej, toť vše.
Dobrou chuť :-)
sušené rajčata momentálně taky cpu do všeho, jsou prostě úžasné :)
OdpovědětVymazatPřesně tak, s něma se nic nezkazí :-)
Vymazatpríjemná zmena, aj keď hummus milujem aj ten klasický :)
OdpovědětVymazatpresne tak, ako pises, Biba :-)
VymazatHummus vůbec není humus :-) Já dělám klasický a už i recept mám vychytaný tak, aby mi to chutnalo... Ale sušená rajčata zkusím
OdpovědětVymazatprozradíš recept? mě ten obyčejný moc neuchvátil.
VymazatMusím říct, že tvůj blog mě opravdu baví :) máš takové méně tradiční recepty a je to super, díky za ně :)
OdpovědětVymazatDíky Jani :-)
Vymazathummus vyzerá skvele, klasický zbožňujem, takže určite vyskúšam aj tento, ale predsa len mám jednu výhradu - tvoj hummus vyzerá dosť sucho, vidím, že si vynechala olej. aj v pôvodnom recepte je 1/4 hrnčeka olivového oleja a ten do hummusu rozhodne patrí, je potom krémovejší a lahodnejší. hummus bez oleja je jednoducho ako brownies bez čokolády :-)
OdpovědětVymazatandrea
Tak já moc mastné věci nemusím a přece jenom olivový olej jsem měla v tahini i v rajčatech.
VymazatS rajčaty to vypadá fakt zajímavě. Dostala jsem od kamarádky, která končila s italským obchodem pytel sušených rajčat, tehdy jsem jich mohla mít kolik jsem chtěla, ale věděla jsem že víc neujíme. I tak jsem nabrala i pro známé...Teď docházejí a já hořce lituju že jsem nenabrala víc. Takový šance už nebude, letos už budu draho kupovat:-D Nebo vyrábět...
OdpovědětVymazatjéé tak to závidím, u nás by se určitě uživily a zároveň ani neohřály :-D
VymazatMnam! V cem jsou susena rajcata, to je dobre :D
OdpovědětVymazat:-D tohle heslo vede i u nás
VymazatTak hummus jsem až do dnešního dne nikdy nedělala, děkuji moc za recept a protože jsem měla doma vše hned jsem vyzkoušela a moc chutnalo. S čerstvě opečeným pečivem byl výborný,pěkné foto :)
OdpovědětVymazatjé to mě těší, že se recept osvědčil :-)
VymazatMyslím, že udělám o víkendu :)
OdpovědětVymazat(P.S. Můžu se zeptat, co je tahini pasta? Je do receptu bezpodmíněčně nutná?)
rozmixovaná sezamová semínka. Nutná není, ale hummus nebude tak krásně krémový...
VymazatDěkuju :) Udělala jsem bez a bylo i tak moc dobré :)
VymazatNamočila jsem si cizrnu přes noc, druhý den jsem neměla čas na vaření a tak jsem ji dala do lednice. Poté jsem na týden musela odjet. Bude cizrnu ještě možné konzumovat?
OdpovědětVymazatnejedla bych ji.
VymazatDobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli humus je z výživového hlediska dobrý jíst samotný bez bílkovin/zeleniny a jestli se spíš hodí ke svému složení na oběd či večeři. děkuji za odpověď
OdpovědětVymazathummus sám o sobě je plný bílkovin, proto bych jej jinými nedoplnovala, abyste tělo netrápila se zpracováním. Bude vhodný jak k obědu, tak k večeři. samozřejmě každé tělo je jiné, pokud máte problém s trávením luštěnin, volila bych spíš oběd.
Vymazat