Hummus se sušenými rajčaty

Na blog mám bohužel míň času, než bych chtěla, ale s tím nic nenadělám, povinnosti jsou povinnosti. Přesto se občas ráda odreaguji v kuchyni. Dnes jsem si pro Vás připravila chuťovku v podobě hummusu.

Hummus jsem dělala v minulosti jen jednou, klasiku. Moc mě bohužel nenadchl, přesto jsem mu dala druhou šanci. Potvrdilo se mi, že se sušenými rajčaty je vše dobré a ještě lepší s domácí tahini. Hodí se výborně na pikniky, různé párty, jako pomazánka do sendvičů, tortill atd.


Hummus se sušenými rajčaty

Inspirace: http://www.ecurry.com



  • 1 plechovka cizrny
  • 2 lžíce tahini pasty
  • šťáva z citrónu
  • 2 stroužky česneku
  • sušená rajčata ( v oleji)
  • sůl






Cizrnu jsem zcedila, přidala 2 lžíce nálevu, tahini, šťávu z citrónu, prolisovaný česnek, pokrájená sušená rajčata (neměla jsem naložená v oleji, tak jsem je pokapala olivovým olejem a nechala chvíli odstát), sůl a v robotu umixovala v hladkou pastu. Podávat můžete s krekry, pitou, či zeleninou.



Domácí tahini jsem udělala ze sezamových semínek a olivového oleje. Utloukla jsem semínka v hmoždíři a přidala olivový olej, toť vše.



 Dobrou chuť :-)





23 komentářů:

  1. sušené rajčata momentálně taky cpu do všeho, jsou prostě úžasné :)

    OdpovědětVymazat
  2. príjemná zmena, aj keď hummus milujem aj ten klasický :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hummus vůbec není humus :-) Já dělám klasický a už i recept mám vychytaný tak, aby mi to chutnalo... Ale sušená rajčata zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prozradíš recept? mě ten obyčejný moc neuchvátil.

      Vymazat
  4. Musím říct, že tvůj blog mě opravdu baví :) máš takové méně tradiční recepty a je to super, díky za ně :)

    OdpovědětVymazat
  5. hummus vyzerá skvele, klasický zbožňujem, takže určite vyskúšam aj tento, ale predsa len mám jednu výhradu - tvoj hummus vyzerá dosť sucho, vidím, že si vynechala olej. aj v pôvodnom recepte je 1/4 hrnčeka olivového oleja a ten do hummusu rozhodne patrí, je potom krémovejší a lahodnejší. hummus bez oleja je jednoducho ako brownies bez čokolády :-)
    andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já moc mastné věci nemusím a přece jenom olivový olej jsem měla v tahini i v rajčatech.

      Vymazat
  6. S rajčaty to vypadá fakt zajímavě. Dostala jsem od kamarádky, která končila s italským obchodem pytel sušených rajčat, tehdy jsem jich mohla mít kolik jsem chtěla, ale věděla jsem že víc neujíme. I tak jsem nabrala i pro známé...Teď docházejí a já hořce lituju že jsem nenabrala víc. Takový šance už nebude, letos už budu draho kupovat:-D Nebo vyrábět...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé tak to závidím, u nás by se určitě uživily a zároveň ani neohřály :-D

      Vymazat
  7. Mnam! V cem jsou susena rajcata, to je dobre :D

    OdpovědětVymazat
  8. Tak hummus jsem až do dnešního dne nikdy nedělala, děkuji moc za recept a protože jsem měla doma vše hned jsem vyzkoušela a moc chutnalo. S čerstvě opečeným pečivem byl výborný,pěkné foto :)

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že udělám o víkendu :)
    (P.S. Můžu se zeptat, co je tahini pasta? Je do receptu bezpodmíněčně nutná?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rozmixovaná sezamová semínka. Nutná není, ale hummus nebude tak krásně krémový...

      Vymazat
    2. Děkuju :) Udělala jsem bez a bylo i tak moc dobré :)

      Vymazat
  10. Namočila jsem si cizrnu přes noc, druhý den jsem neměla čas na vaření a tak jsem ji dala do lednice. Poté jsem na týden musela odjet. Bude cizrnu ještě možné konzumovat?

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli humus je z výživového hlediska dobrý jíst samotný bez bílkovin/zeleniny a jestli se spíš hodí ke svému složení na oběd či večeři. děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hummus sám o sobě je plný bílkovin, proto bych jej jinými nedoplnovala, abyste tělo netrápila se zpracováním. Bude vhodný jak k obědu, tak k večeři. samozřejmě každé tělo je jiné, pokud máte problém s trávením luštěnin, volila bych spíš oběd.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)