Má první domácí paštika...

Vždycky jsem žila s představou, že paštika je něco nepokořitelného, strašně složitého, co prostě nezvládnu. Až jsem objevila recept na jednom z mých oblíbených blogů a konečně našla odvahu ji vyzkoušet, protože vypadala fakt jednoduše. 

Pokud také váháte nad její přípravou a nemáte dostatek odvahy, seberte ji a pusťte se do ní. Věřím, že pro spoustu lidí to může být bláznovství a raději zajede do marketu pro májku a jiné chuťovky, ale mě prostě strašně těší, když si můžu pokrm připravit sama s vědomím, co obsahuje. Paštika nemusí být pouze jakási hmota z kdoví čeho v plastovém kelímku, kterou nám rodiče mazávali na svačinu na rohlík.

Někomu může přijít divné spojovat paštiku se zdravou výživou, ale jde o to použít kvalitní suroviny. Proto jsem dala přednost játrům přímo od řezníka před zmrazenými z marketu. Stejně tak nešetřete na slanině, vybírala jsem co nejvíce libovou a nejvyšší jakosti. Pak nevidím nejmenší problém, proč si občas nedopřát takovou lahůdku třeba s dobrým vínem. 

Na doporučení Martinky jsem podávala s jablíčkem a chutě se báječně doplňovaly. Raději jsem se striktně držela receptu, abych něco nepokazila, pouze jsem vyměnila kuřecí játra za krůtí. 

Domácí paštika z krůtích jater


  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 plátky co nejkvalitnější anglické slaniny
  • 1 menší cibule
  • 400g krůtích jater
  • 1/3 hrnku bílého vína
  • 3 lžíce balsamica
  • čerstvý tymián
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř


Nejprve jsem si omyla a očistila játra. Poté jsem oloupala cibulku a nakrájela nadrobno. Na rozehřátém oleji s máslem jsem ji spolu se slaninou osmahla. Poté jsem přidala nakrájená játra, podlila vínem a nechala dusit asi čtvrt hodiny. Nakonec jsem přidala balsamico a rozmixovala dohladka. Na závěr jsem osolila, opepřila a přidala bylinky. Podávala jsem na celozrnném pečivu s kousky jablka a snítkem tymiánu. 




Dobrou chuť :-)








17 komentářů:

  1. Opět děkuji za inspiraci, Lucko :). Domácí paštiku dělávám ráda a je to opravdu brnkačka, mám zase osvědčený jeden recept z Apetitu, akorát jde do něj dost másla, ale ta chuť! Nicméně tento recept od Marti vyzkouším při nejbližší příležitosti, vypadá velmi chutně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Apetitu jsem se taky dívala, třeba do budoucna vyzkouším :-)

      Vymazat
  2. Paštiky nejím, ale vypadá to výtečně ! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. vypadá dobře:) s májkou z vepřových kůží se to srovnávat nedá :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo jo, presne tak .-) domáca je domáca a už len ten nápad a chuť ju urobiť sa cení, veru, z obchodu paštéty vôbec nekupujeme, domáca je radosť! :-) a tá tvoja vyzerá chutne...

      Vymazat
    2. já vůbec nechápu, jak to můžou pustit do obchodů :-(

      Vymazat
  4. Je fakt, ze na kupovane pastiky jsem divala a az mi kolikrat dobre nebylo :D Obcas se najde nejaka celkem fajn, ale je to spis zazrak. Domacim zdar! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máš nějakej tip na kvalitní kupovanou? já někde četla, že M&S má dobrou, jinak jsem se s žádnou nesetkala, která by se mi složením zamlouvala.

      Vymazat
  5. Na domácí paštičku se chystám od Apetit pikniku a ještě jsem se nějak neodhodlala,ale musím!! Ta tvoje vypadá nádherně:)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak som ju skúsila urobiť a poviem Ti je báječná. Ďakujem krásne za inšpiráciu. Teraz ju budem robiť často lebo nam všetkým chutila :-)
    Krásny deň Ti prajem. Mery.

    OdpovědětVymazat
  7. A holky, balsamico dáváte bílé, červené, růžové nebo to tmavé? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. balsamico není bílé, červené ani růžové. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ocet

      Vymazat
  8. Ahojky Luci, chystám se udělat domácí paštiku jako dárek k vánocům pro jednoho milovníka paštik. Jak dlouho asi vydrží a jak dlouho jí mám udělat předem?(jestli je nějaká doba na odležení :) ) Jsi má inspirace :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)