Nemůžu říct, že by patřil červený rybíz mezi moje oblíbené ovoce. Mnohem více mi chutná ten bílý. Na letošní úrodu červeného jsem čekala jako na žádné jiné ovoce. Důvodem byl tento koláč. Recept jsem objevila již dávno. Prostě si mě získal a já ho musela zkusit. Jediné co mě brzdilo, byl rybíz. Konečně jsem se dočkala a mohu se s Vámi podělit o výsledek...
Rybízový koláč se sněhem a vlašskými ořechy
Inspirace:http://palachinkablog.com
- 150g celozrnné mouky
- 100g pomletých vlašských ořechů
- 50g jemných ovesných vloček
- 1 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce zlatého sirupu
- 100g bílého jogurtu
- 3 bílky
- špetka soli
- 100g třtinového cukru
- 100g pomletých vlašských ořechů
- 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 1/2 lžičky skořice
- 500g červeného rybízu
Smíchala jsem mouku s ořechy a ovesnými vločkami. V jiné misce jsem vymíchala vejce s olejem, zlatým sirupem a bílým jogurtem, až vznikla hladká hmota, kterou jsem přilila k suché směsi a zpracovala v těsto. To jsem zabalila do fólie a dala na půl hodiny do lednice.
Poté jsem vyválela v tenkou placku a přenesla do papírem vyložené dortové formy (22cm). Opět jsem dala do lednice. Mezitím jsem připravila náplň. Bílky jsem se špetkou solí vyšlehala v tuhý sníh, opatrně jsem postupně vmíchávala cukr se skořicí, ořechy s ovesnými vločkami a nakonec rybíz. Touto směsí jsem naplnila korpus a dala péct do předehřáté trouby asi na 45 minut.
Dobrou chuť :-)
To je úplné umělecké dílo! :) Vypadá to krásně esteticky, zdravě i jednoduše - ideální kombinace.
OdpovědětVymazatděkuji za slova plná chvály :-)
VymazatMusím jen souhlasit, že koláč je krásný..určitě bych si tenhle koláč objednala v dobré kavárně ke kafíčku :)) a ráda ho ochutnala
OdpovědětVymazatno to je takový můj sen, kavárnička :-( třeba tě jednou pozvu
Vymazatprávě ho peču, tak jsem zvědavá, jak to dopadne :-)
OdpovědětVymazatAhoj na kolko stupnov si ho piekla?
OdpovědětVymazatkaždá trouba peče jinak.... peču klasicky na 180
Vymazat