Ovocné tofu knedlíky



K prázdninám prostě patří ovocné knedlíky. Popravdě, neznám nikoho, kdo by je nesnědl. Pamatuji, že jako dítě jsem je obzvlášť milovala. Mamka dělávala pro každého jeden obrovský kynutý knedlík. Vždycky jsem okrajovala, okrajovala a nechávala si střed na konec, protože ta náplň byla nejlepší. Až jsem se k ní projedla, byla jsem plná... Dost vzpomínek, vraťme se k dnešním knedlíkům. Musím říct, že letos je ta úroda  ovoce nějaká špatná, jahodové nebyly, borůvkové, meruňkové taky ne. Jednou z posledních možností byly švestky, které mají právě sezónu. Proto jsem nelenila a vyhlídla si v magazínu Albert knedlíky z tofu. 



Ovocné tofu knedlíky (cca 13 kusů)

Inspirace: magazín Albert 8/2012


Knedlíky
  • 200 g tofu natural
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 150 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli

Na dokončení
  • ovoce
  • máslo
  • mák
  • třtinový cukr atd.


Nejdříve jsem si dohladka umixovala tofu s olejem, poté jsem přidala mouku, krupičku, špetku soli a vejce. Vymíchala jsem tuhé těsto. Mírně jsem si navlhčila ruce studenou vodou, aby se mi těsto nelepilo a plnila celými, omytými švestkami. Jakmile se mi začaly ruce lepit, opět jsem namočila. Knedlíky jsem ještě poprášila krupičkou a dotvarovala. Z uvedeného množství jsem vytvořila 13 knedlíků, které jsem vkládala do vroucí vody a vařila 10-12 minut. Podávala jsem s mákem smíchaným s třtinovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. 




Dobrou chuť :-)


Knedlíky mě moc mile překvapily. byly to vůbec mé první knedlíky z celozrnné mouky, proto jsem měla strach, že budou tvrdé a nebudou k jídlu. Určitě měly trochu tužší konzistenci než z bílé mouky, ale s tím jsem počítala. V původním receptu jsou plněné broskvemi, já ji zaměnila za švestky. Ale celkem by zajímala ta chuť, broskvové knedlíky jsem ještě nejedla, tak třeba příště, určitě se na našem stole ještě objeví.

Otázka pro Vás: Jaké knedlíky máte nejradši?

24 komentářů:

  1. Určitě skvělá obměna, nějak jsem si tohohle receptu nevšimla listováním albert magazínu, ale ještě že máme Tebe :-) My děláváme klasické tvarohové, mám je taky nejradši a nejvíc asi s jablky nebo jahodami, ostatní ovoce se mi v nich zdá až moc kyselé a pak to doháním kupou cukru :-D Ale určitě zkusím i tuhle zdravější variantu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já musím přiznat, že jsem jablkové ještě nejedla, u nás se nikdy nedělávaly. Ale říkala jsem si, že bych zkusila, když mě ostatní letos minuly. Posypané oříšky a skořicí musí být super. Jinak mám taky nejradši tvarohové a tyto se jim celkem podobají.

      Vymazat
  2. jé ty máš super zdravé recepty a ještě hezké fotky k nim(spousta lidí to těma fotkama tak zabije)!! tohle vypadá moc dobře..taky mě zaujali už v albertovi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za pochvalu :-) snažím se, aby to co navařím nejen chutnalo, ale byla i pastva pro oči.

      Vymazat
  3. Já si říkala , že jsem tenhle nápad někde viděla a chtěla ho zkusit, jen jsem na to úplně zapomněla :) A chutnali víc než tvarohové? Nebo byly celkově zajímavější? Já miluju tvarohové s borůvkami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro mě bylo největším objevem, že se dají udělat dobré knedlíky bez použití bílé mouky. Tvarohové jsou asi pro mě o kousek chuťově lepší, ale těžko srovnávat, nedělala jsem je z celozrnné mouky a každý má jiné chutě.

      Vymazat
  4. Lucia, vyzera to uzasne, velke plus za to tofu, to by ma veru nenapadlo, niekedy musim odskusat. Citila si aj inu chut s pridanim tofu? Muka celozrnna je fajn, tuhsia konzistencia prave nemusi byt vobec an zavadu, lepsie, ako ked su rozvarene na "blato" .-) ja mam rada aj cestoviny z inej muky, ako bielej a prave tu tuhsiu chut :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kdyby mi někdo naservíroval ty knedlíky, tak nepoznám, že je tam tofu. Ono to natural je stejně bez chuti. Tím, jak jsem jej rozmixovala mi připomínalo trochu tvaroh.

      Vymazat
  5. Taky mě překvapilo to tofu! Ale dostala jsem chuť na knedlíky a tohle nevypadá ani příliš složitě, tak vyzkouším ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam!!! :) Broskvové knedlíky jsou supr :)

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto výborné, díky za recept :) Dělala jsem je naslano se sýrem. :)Lucka

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadají krásně, také jsem už dlouho chtěla vyzkoušet knedlíky z celozrné mouky. Půjdou udělat i z hrubě mleté celozrné pšeničné mouky? Díky.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli by se něčím dala nahradit na dětská krupička ? Doma ji nemáme a nechci ji kupovat kvůli jednomu receptu...Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  10. Zatím jsem je sama nezkoušela, mám jich plno z Kalmy, které mi překvapivě zachutnaly. Ale děkuji za recept, v nejbližší době vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  11. akurát robím broskyňové ..:) raz už som ich robila, a boli veru veľmi sýte..:)

    OdpovědětVymazat
  12. Vyzerajú úžasne. Mám veľmi rada mak a marhule, ale tofu na chuť neviem prísť. Každopádne najbližšie vyskúšam. Fotografie ako vždy sú skvelé a vždy sa mi vďaka nim zbiehajú slinky. :-)
    Pred dvoma dňami som robila tvarohové knedličky z ražnej múky, plnené čučoriedkami s medom, zaliate maslom a posypané holandským kakaom. Musím povedať, že boli naozaj chutné. Už skoro rok nesladím cukrom a tiež sa snažím nahradiť bielu múku celozrnnou, takže odporúčam.

    OdpovědětVymazat
  13. Výborný recept. Teď jsem zkoušela a místo pohankové mouky jsem dala špaldovou, textura krásná. Určitě vyzkouším i další varianty jiným ovocem. Díky!

    OdpovědětVymazat
  14. Právě jsem udělala a jsou naprosto úžasné. Dělala jsem se švestkami a meruňkami. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)