Dýňové risotto

Jakmile jsem ochutnala pravé italské risotto, dala jsem vale tomu našemu "českému". Rozhodně ho nechci hanit, věřím, že se najdou tací, kteří na něj nedají dopustit. Ať si každý jí, co mu chutná, ale mě prostě víc oslovilo to krásně krémové. 



Nepovažuji se za žádného odborníka, doma se dělalo asi jen dvakrát, třikrát. Já dnes měla premiéru. A protože jsem byla obdarována od babičky dýní hokkaido, vrhla jsem se na dýňové. 




Dýňové risotto

Inspirace: http://www.bbcgoodfood.com/

  • 1/2 dýně hokkaido
  • 1 lžíce oliv. oleje
  • sůl, pepř
  • pár lístků šalvěje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 1 l vývaru
  • 50 g parmazánu + k podávání


    Nejprve jsem nakrájela dýni na kostky. Hokkaido jako jedinou dýni nemusíte loupat, proto jsem dýni jen očistila, přepůlila, vydlabala a nakrájela. Dala jsem do pekáčku, pokapala olivovým olejem, osolila, opepřila a dala péct asi na půl hodiny.


    Na másle jsem nechala zesklovatět cibuli. Poté jsem přidala rýži a chvíli míchala, dokud se všechna zrnka rýže neobalila máslem s cibulkou. Zalila jsem vínem a míchala, dokud se neodpařilo. Poté jsem začala přilévat horký vývar. Přilila jsem vždy asi dva šufánky a míchala dokud se neodpařil a opakovala. Spotřebovala jsem asi necelý litr vývaru. Asi předposlední dávku jsem doplnila o část pečené dýně. Jakmile byla rýže al dente, odstavila jsem z plotny, přidala hoblinku másla a parmazán. Přikryla pokličkou a počkala chvilku než se chutě propojí. Podávala jsem na nahřátém talíři, doplněné o pečenou dýni a posypané parmazánem.




    7 komentářů:

    1. Receptík som našla v Apetite, rizotko je úplne fantastické

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. zapomněla jsem doplnit zdroj, já recept našla na www.bbcgoodfood.com a máš pravdu, bylo fantastické :-)

        Vymazat
    2. tak toto kremove rizoto, aj na ine sposoby, je mojim favoritom, velmi ho mame radi! na okne sa prave na mna usmieva jedna hokaido a tak premyslam uz par dni, ci sa pustit do polievky, ci do pecenej, ci do rizota, no, popremyslam veru .-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. já půlku použila na toto rizoto a zítra druhá čeká na polévku. doufám, že se ke mně ještě nějaká dostane, chtěla bych i něco upéct.

        Vymazat
    3. Ahoj, je mozne nahradit dyni Hokkaido -> dyní Halloween?
      Diky:-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Můžeš samozřejmě nahradit jakoukoliv jinou dýní :-) doufám, že nepíšu moc pozdě...

        Vymazat

    Děkuji za komentář :-)