Kakaové máslo ze slunečnicových semínek

Směle se hlásím k milovnicím burákového másla. Mažu jej na tousty, peču cookies, vyrábím zmrzlinu nebo jen tak bořím lžíci do sklenice... Stejně asi jako každý mám v hlavě takový "seznam" věcí, které bych chtěla ochutnat. Mezi ně mimo jiné patří i jiná oříšková másla než je to burákové, z mandlí, lískových, kešu... 







Už tolikrát jsem je chtěla vyrábět doma, ale když jsem oříšky měla na skladě, bylo mi najednou líto je rozmixovat, protože je prostě tak miluju a radši jsem je spořádala jen tak. A co si budeme povídat, nejsou nejlacinější. Proto jsem tentokrát sáhla po levnější alternativě a to sou semínka, konkrétně slunečnicová. Ve Státech běžně koupíte máslo ze slunečnicových semínek. Tak proč ho nezkusit vyrobit doma.  Váhala jsem mezi skořicovou a kakaovou variantou. Tak dnes je to kakaová, příště třeba skořice...



Kakaové máslo ze slunečnic. semínek


  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kakaového prášku




Do úzké, vysoké nádoby jsem vložila semínka, med, olivový olej, vanilkový extrakt a pustila se do mixování tyčovým mixérem. To vyžaduje trpělivost a čas, spoustu času. Pokud máte robot, sáhněte po něm, ušetříte spoustu času. Mixovala jsem dokud se mi nevytvořilo hladké máslo, samozřejmě s přestávkami, abych mixér neodrovnala. Vydržte, semínka a oříšky potřebují čas, aby pustily oleje a dosáhli jste krásně krémové konzistence, jak jste zvyklí u produktů z obchodu. Nelekejte se barvy, ta je fakt hrozná, ale kakao to zachrání. Nakonec jsem tedy přidala kakao a ještě chvilku promixovala. Mazala jsem na bagel a pokladla kolečky banánu. Máslo si dokážu představit jako náplň do palačinek, v ovesné kaši, rozpuštěnou lžičku v horkém mléce, určitě najde využití i v pečení...



Dobrou chuť :-)



20 komentářů:

  1. To zní skvěle! Taky miluji arašídové máslo, doma jsem zkoušela mandlové a toužím ochutnat například máslo z kešu oříšků. O slunečnicovém jsem ale ještě nikdy neslyšela a o to více mě zajujalo, že je kakaové. Na mixování trpělivost moc nemám, ale tohle rozhodně vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, napsala bych úplně tu samou odpověď:D Slunečnicová semínka stojí pár korun a opravdu není důvod to nevyzkoušet! Díky za tip Luci:)

      Vymazat
    2. :-D taky jsem fanoušek kešu, jinak doufám, že Vám bude chutnat jako mně. Pokud máte rády hořkou čokoládu, věřím, že jo :-)

      Vymazat
  2. Já sem ho už tolikrát chtěla o prázdninách udělat! Jenom ne kakaové, ale normální medové.. :D bohužel mi v tom bránilo to, že sem si pokazila mixer :/ :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to byl taky původní záměr, ale ta barva byla hrozná :-)

      Vymazat
    2. :D takže radši s kakaem jo? :D

      Vymazat
    3. já chtěla udělat skořicový, ale ta barva byla prostě divná, tak jsem zaimprovizovala a vyšlo to. Jinak mě ještě napadlo semínka opražit, jestli by trochu nepomohlo.

      Vymazat
  3. Tak to vypadá víc, než lákavě! :)...Okamžitě vyzkouším, co taky v tomhle škaredém počasí jiného dělat. Děkuji za zajímavý tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. super nápad :) na oživení ovesné kaše to bude ideální, jdu taky vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, k tomu banán a dobrota je na světě :-)

      Vymazat
  5. Tak tohle vypadá výborně! :)

    OdpovědětVymazat
  6. no téda, tohle by byl vážně hřích si doma nevyrobit!

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle vypadá fakt skvěle, jen se prosím chci zeptat co znamená vanilkový extrakt? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten koupíš třeba v Marks & Spencer nebo si můžeš doma vyrobit naložením vanilkových lusků ve vodce. Sáša má na blogu recept: http://sasulka.blogspot.cz/2013/01/domaci-vanilkovy-extrakt.html

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak recept jsem také vyzkoušela, ale nevím proč, nemohla jsem dosáhnout té krásně hladké konzistence. Mixovala jsem v robotu i ponorném mixéru poměrně dlouhou dobu (až jsem ho skoro zavařila :-D), ale výsledek byl pořád poněkud tuhý, takže moje "pomazánka" připomíná spíše takovou Chalvu. Tak nevím, jak dosáhnout té krémové konzistence...nemám raději zkusit mlýnek na mák?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)