Kakaové máslo ze slunečnicových semínek

Směle se hlásím k milovnicím burákového másla. Mažu jej na tousty, peču cookies, vyrábím zmrzlinu nebo jen tak bořím lžíci do sklenice... Stejně asi jako každý mám v hlavě takový "seznam" věcí, které bych chtěla ochutnat. Mezi ně mimo jiné patří i jiná oříšková másla než je to burákové, z mandlí, lískových, kešu... 







Už tolikrát jsem je chtěla vyrábět doma, ale když jsem oříšky měla na skladě, bylo mi najednou líto je rozmixovat, protože je prostě tak miluju a radši jsem je spořádala jen tak. A co si budeme povídat, nejsou nejlacinější. Proto jsem tentokrát sáhla po levnější alternativě a to sou semínka, konkrétně slunečnicová. Ve Státech běžně koupíte máslo ze slunečnicových semínek. Tak proč ho nezkusit vyrobit doma.  Váhala jsem mezi skořicovou a kakaovou variantou. Tak dnes je to kakaová, příště třeba skořice...



Kakaové máslo ze slunečnic. semínek


  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kakaového prášku




Do úzké, vysoké nádoby jsem vložila semínka, med, olivový olej, vanilkový extrakt a pustila se do mixování tyčovým mixérem. To vyžaduje trpělivost a čas, spoustu času. Pokud máte robot, sáhněte po něm, ušetříte spoustu času. Mixovala jsem dokud se mi nevytvořilo hladké máslo, samozřejmě s přestávkami, abych mixér neodrovnala. Vydržte, semínka a oříšky potřebují čas, aby pustily oleje a dosáhli jste krásně krémové konzistence, jak jste zvyklí u produktů z obchodu. Nelekejte se barvy, ta je fakt hrozná, ale kakao to zachrání. Nakonec jsem tedy přidala kakao a ještě chvilku promixovala. Mazala jsem na bagel a pokladla kolečky banánu. Máslo si dokážu představit jako náplň do palačinek, v ovesné kaši, rozpuštěnou lžičku v horkém mléce, určitě najde využití i v pečení...



Dobrou chuť :-)



20 komentářů:

  1. To zní skvěle! Taky miluji arašídové máslo, doma jsem zkoušela mandlové a toužím ochutnat například máslo z kešu oříšků. O slunečnicovém jsem ale ještě nikdy neslyšela a o to více mě zajujalo, že je kakaové. Na mixování trpělivost moc nemám, ale tohle rozhodně vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, napsala bych úplně tu samou odpověď:D Slunečnicová semínka stojí pár korun a opravdu není důvod to nevyzkoušet! Díky za tip Luci:)

      Vymazat
    2. :-D taky jsem fanoušek kešu, jinak doufám, že Vám bude chutnat jako mně. Pokud máte rády hořkou čokoládu, věřím, že jo :-)

      Vymazat
  2. Já sem ho už tolikrát chtěla o prázdninách udělat! Jenom ne kakaové, ale normální medové.. :D bohužel mi v tom bránilo to, že sem si pokazila mixer :/ :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to byl taky původní záměr, ale ta barva byla hrozná :-)

      Vymazat
    2. :D takže radši s kakaem jo? :D

      Vymazat
    3. já chtěla udělat skořicový, ale ta barva byla prostě divná, tak jsem zaimprovizovala a vyšlo to. Jinak mě ještě napadlo semínka opražit, jestli by trochu nepomohlo.

      Vymazat
  3. Tak to vypadá víc, než lákavě! :)...Okamžitě vyzkouším, co taky v tomhle škaredém počasí jiného dělat. Děkuji za zajímavý tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. super nápad :) na oživení ovesné kaše to bude ideální, jdu taky vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  5. no téda, tohle by byl vážně hřích si doma nevyrobit!

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle vypadá fakt skvěle, jen se prosím chci zeptat co znamená vanilkový extrakt? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten koupíš třeba v Marks & Spencer nebo si můžeš doma vyrobit naložením vanilkových lusků ve vodce. Sáša má na blogu recept: http://sasulka.blogspot.cz/2013/01/domaci-vanilkovy-extrakt.html

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak recept jsem také vyzkoušela, ale nevím proč, nemohla jsem dosáhnout té krásně hladké konzistence. Mixovala jsem v robotu i ponorném mixéru poměrně dlouhou dobu (až jsem ho skoro zavařila :-D), ale výsledek byl pořád poněkud tuhý, takže moje "pomazánka" připomíná spíše takovou Chalvu. Tak nevím, jak dosáhnout té krémové konzistence...nemám raději zkusit mlýnek na mák?

    OdpovědětVymazat
  9. Kakaové máslo používám dost často, kupuji jej v čokoládovně Janek. Tento krém vyzkouším určitě také. Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)